065/35-65-664

Bradata Agama kao kućni ljubimac

Bradata Agama kao kućni ljubimac

Bradata Agama

Danas ćemo pričati o jednoj posebnoj vrsti egzotičnih kućnih ljubimaca a to je bradata Agama. Bradata Agama ili na latinskom Pogona Vitticeps je vrsta guštera koji vodi poreklo iz Australije. U principu u pitanju je pitom i lak za održavanje kućni ljubimac koji se sve više i više gaji u teraristici

Od fizičkih odlika karakteriše ih jaka trouglasta glava, masivno spljosteno telo, karakteristična brada po kojoj su inače i dobili ime. Duž leđa nalazi se jedna karakteristična šara koja može da bude različite boje zavisno od varijateta odnosno morfe. Obično su bež braon boje, postoji crvene i narandžaste varijante.

Ukoliko se odlučite da kupite bratu Agamu kao kućnog ljubimca važno je da je nabavite od proverenih odgajivača. Da vodite računa da nemaju neke deformitete na telu da nemaju neke izbočine, da ne fale neki delovi tela i tako dalje. Na taj način ćete garantovati da ćete imati kućnog ljubimca duži period.

Životni vek bradatih Agama i negde oko 10 godina. Agame spadaju u dnevnik životinje, aktivne su danju u terarijumu kome one provode svoje vreme. Vaći deo dana provedu vreme u toplijem delu terarijuma. . Terarijum za bradatu Agamu treba otprilike da imam dimenzije nekih 100 puta 50 puta 50 cm. Potrebno je da ima dva dela jedan je topliji deo drugi hladniji deo.

Topli deo ima spot-on lampu i tu je temperatura negde oko 40 stepeni za mlađe jedinke, a do 35 stepeni za starije jedinke. Temperatura u hladnijem delu treba da je oko 30 stepeni celzijusa.  S obzirom da su Agame dnevne životinje to znači da noću odmaraju pa je potrebno ugasiti svetlo a održavanje temperature se postiže upotrebom grejnih ploča. Noćna temperatura može da bude i za desetak stepeni niža od dnevne temperature.

Određivanje pola je često pitanje vlasnika kućnih ljubimaca. Između mužijaka i ženke kod Agama u fizičkom izgledu postoje male razlike međutim kod polno zreli jedinki pol se lako određuje na osnovu izbočina koje se nalaze na korenu repa. Ženka ima jednu izbočinu dok mužjak ima dve izbočine u korenu repa između kojih se nalazi jedna brazda koja je karakteristična za mužijake.  

Uslovi za držanja bradate Agame

Bradate agame spadaju u omnivorne životinje što znači das u svaštojedi. Hrane se različitim vrstama insekata, a od hrane biljnog porekla koriste šargarepu, jabuku maslačak, hibiskus i tako dalje. Potrebno je izbegavati kupus i druge namirnice koje dovode do stvaranja veće količine gasova. Jako je bitnu u ishrani agama dodavati suplemente. To su obično suplementi kalcijuma i različiti vitaminski preparati.U terarijumu je bitno da bude obezbeđena UV lampa zbog same resorpcije kalcijuma odnosno vitamina D .

Zašto bradate agame posećuju veterinare

Od bolesti koje se srećemo kod bradatih agama tu je nemogućnost odbacivanja stare kože. Sreću se različiti apscesi i bakterijske infekcije. Nno što je bitno za bradate Agame jeste da su bakterijske infekcije kod njih jako su otporne na većinu antibiotika. Jako je bitno u terapiji odnosno kad sumnjamo na bakterijske infekcije kod ovih životinja uvek odraditi antibiogram odnosno osetljivost antibiotika kako bi smo se proveli adekvatnu terapiju. Zatim od bolesti susreću se različiti vidovi konjuktivitisa, dehidratacija koja vrlo opasno. Srećemo i razne respiratorne infekcije izazvane bakterijski odnosno bakterijama virusima, gljivicama čak i parazitima. Plikovi na koži se javljaju kao posledica neadekvatnih uslova.

Operacija bradate Agame

Nedavno smo imali priliku da operišemo jednu bradatu Agamu, naime radilo se o traumatskoj povredi prednjih ekstremiteta gde je došlo do potpuno gubitka strukture kosti. Nije bilo moguće hirurškim i operativni putem spasiti tu nogu usled velike proliferacije vezivnog tkiva. Iz tog razloga smo se odlučili na amputaciju toga ekstremiteta. To je bila mlada Agama između 50 i 100 g težine. Upotrebom inhalacione anestezije, upotrebom lokalne anestezije uspeli smo da uspešno izvršimo tu operaciju. U postoperativnom periodu primenili smo antibiotike, analgetike i sve dobro završilo ..

Vet Planet Clinica se nalazi u ulici Tošin bunar 128 i za sve predloge i sva pitanja možete nas kontaktirati na telefone i posetiti u radno vreme od 8:00 do 20:00.

Za sve hitne slučajeve tu smo 00-24h.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Vaš Vet Planet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.