065/35-65-664

Egzotični kućni ljubimci

Egzotični kućni ljubimci

Egzote – egzotični kućni ljubimci

Danas ćemo Vam pričati o egzotičnim kućnim ljubimcima odnosno da kažemo o onim ljubimcima koji ne spadaju u standardne kućne ljubimce kao što su psi i mačke.

U svetu generalno postoji trend gajenje sve više i više egzotičnih ljubimaca, u našoj zemlji to tek počinje da se egzotični kućni ljubimci drže.. U našoj zemlji jako mali broj veterinara se bavi problematikom odnosno, lečenjem egzotičnih kućnih ljubimaca iz prostog razloga što je veliki broj vrsta različitih biologija, razlike u držanju i tako dalje.

Sa druge strane veći broj ovih životinja su jako male, sitne životinje na kojima ne mogu da se sprovode dijagnostičke procedure kao što su analiza krvi, ultrazvuk,  rendgen i tako dalje. Postoji veliki broj različitih vrsta egzotičnih kućnih ljubimaca, imamo artropode odnosno zglavkare tu se najčešće drže kao kućni ljubimci različite vrste paukova zatim postoje reptili odnosno gmizavci od njih najčešće se drže gušteri iguane, kameleoni a zatim zmije i kornjače

Od sisara tos u najčešće hrčkci,i morski prasići, kunići i tako dalje. Najčešći egzotični kućni ljubimci na Vet Planet klinici su ptice. Kao što su nimfe, tigrice papagaji zatim amazonci rozenkolisi i tako dalje. Druga vrsta  po brojnosti su zlatni ili  sirijski hrčak i morski prasići odnosno kavie.

Najčešća vrsta ptica odnosno papagaja koji se drži kod nas jesu tigrice. Lako se prilagođavaju na  nove uslove staništa, dosta su društvene životinje i često se drže kao kućni ljubimci.

Uslovi za držanje egzotičnih kućnih ljubimaca

Kako bi životinje mogle da ugodno provode svoje vreme u kavezu mora da se obezbedi dovoljno pijaće vode i hranilice. Tigrice su ptice koje obično vole društvo i najčešće se drži u paru mužjak i ženka. Sa druge strane tigrice kao kućni ljubimci su dosta podložne stresu.

Optimalna temperatura njihovog držanja je negde od 24 do 30 stepeni celzijusa, toliko bi trebalo da bude temperatura u stanu. Ukoliko planirate da ti tigrice iznosite napolje na terasu bitno je voditi računa da budu zaklonjene od kiše, vetra, sunca. Ne smeju biti direktno izložene sunčevim zracima jer ptice inače imaju višu telesnu temperaturu u odnosu na ostale životinje. Veoma su podložne toplotnom udaru a takođe ne smeju biti direktno izložene klima uređaju u stanu.

Izgled zdrave ptice

Izgled zdrave ptice je takav da nema nakostrešenog perja, da nema sekret iz nosa, da nema sekret iz oka, da ima urednu stolicu i da su joj očuvane fiziološke potrebe, jede normalno i normalno pije. 

Kod ptica je problem što su svi simptomi slični to je da je nakostrešeno perje,  apatične i bezvoljne su,  pojava iscedka iz nosa, sve ovo može biti simotim mnogih bolesti kod ptica.To je razlog zbog čega je njihova dijagnostika da malo otežana kao i  lečenje zato što se onda moraju upotrebljavati druge dijagnostičke procedure kako bi ustanovili o čemu se radi .

Vet Planet Clinica se nalazi u ulici Tošin bunar 128 i za sve predloge i sva pitanja možete nas kontaktirati na telefone i posetiti u radno vreme od 8:00 do 20:00.

Za sve hitne slučajeve tu smo 00-24h.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Vaš Vet Planet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.