Sterilizacija pasa i mačaka

Kako izgleda postupak sterilizacije kod pasa i mačaka i koja je procedura

Postupak sterilizacije

Sterilizacija pasa jedna od najčešćih hirurških intervencija trenutno u veterinarskoj praksi. Svrha sterilizacije kućnih ljubimaca je pre svega kontrola broja u populaciji sami kućnih ljubimaca. Sledeća stvar je, da kažem, uticanje na ponašanje životinja koje se drugačije ponašaju periodu teranja i parenja ili kada su sterilisani. Treća stvar je to da se sterilizacijom utiče na čitav niz patoloških promena koja hormon zavisne i nastaju pod uticajem polni hormona.

Jedno od najčešćih pitanja koja nam vlasnici postavljaju je kada treba sterilisati ili kastrirati kućnog ljubimca. Dosta informacija na internetu mogu da se nađu koje se ne podudaraju tako da je negde idealno vreme za sterilizaciju kuje za svaku jedinku individualno u zavisnosti od rase, zavisnosti od veličine psa ali neko idealno vreme za sterilizaciju je pre ili posle prvog teranja.Time se smatra da je pasa završio svoj fizički i hormonalni razvoj i sa prvim teranjem je idealno vreme da se steriliše.

Kada je najbolje vreme za sterilizaciju?

Što se tiče mužjaka kastracija može malo da da da se odloži do 2 godine je negde opcija ali naravno ako vlasnici žele može da se uradi i ranije. Često se meša termin juvenilna ili rana sterilizacija kada o tome pričamo onda podrazumevamo sterilizaciju u vrlo ranom periodu od šest do 12 nedelja. To se ispostavilo po studijama da nije dobro zato što čitav niz problema endokrinoloških, metaboličkih mogu nastati time što je pas jako rano sterilisan.

Kada pričamo o sterilizaciji kuja neko vreme pred prvo teranje ili posle prvog teranja je idealno u tom slučaju. To je sad kažem u zavisnosti od veličine veličine ili rase psa ali manji psi negde ulazi u teranje između šest i osam meseca, malo veći psi to jest veće rase ulaze nešto kasnije do 10 meseci bi trebale da uđe u prvo teranje tako da je to negde idealan period.

Što se tiče mačaka takođe sterilizacija posle šest meseci. Što se tiče kastracije mačora trebalo bi dati malo vremena da se reproduktivni organi u potpunosti razviju zato što čitav niz nekih patoloških stanja kod mačora konkretno sa urinarnim traktom može nastati zato što su jako rano sterilisani.

 Sterilizacija je rutinski hirurški zahvat

Sterilizacija se smatra jednom od rutinski intervencija ali naravno u veterinarskoj medicini svaka intervencija nosi određene rizike tako da bez obzira što su to većinom mlade jedinke bilo bi poželjno da se njihov zdravstveni status proveri pre same intervencije. To je osnovni profil krvne slike i biohemije i ako je vlasnik nešto primetio da se u tom pravcu proveri stanje. Jedna od najčešći razloga javljanja za sterilizaciju kućnih ljubimaca je takozvani elektivni ili dogovoreni hiruški zahvat kada se to planski radi. Pored toga čitav niz patoloskih promena može nastati zato što psi nisu sterilisani i u tom slučaju možemo očekivati i neki hitne intervencije kada to stanje ugrožava život pacijenta. 

To su piometra, gnojno zapaljenje materice, otežan porođaj i razna neka druga krvarenje koja mogu nastati zbog toga što pas nike sterilisan. Sama procedura pored provere zdravstvenog stanja podrazumeva da vlasnici bez hranjenja ujutru dovedu psa na sterilizaciju, voda može da bude dostupna. Dogovorene operacije se rade običnu u pre podnevnim časovima. Posle sterilizacije pas ostaje na klinici na praćenju. Vlasnici dolaze uveče negde oko 20:00 časova i pas najnormalnije ide na nogama kući.

Kao i za svaku intervenciju postoje neke komplikacije koje mogu da se dese. To su obično inflamacije na samom mestu reza, mogu da se dese neka postoperativna krvarenja, može da se desi da pas dira tj. da razliže ranu zato se stavlja elizabetanska kragna da se to spreči. To bi bilo sve što se prvog dana tiče, zatim ono što bi bilo dobro i što je preporučeno je kontrola narednih nekoliko dana. Gde je pas na antibiotskoj i analgetskoj terapiji i ceo proces se završava skidanje konaca deseti dan od operacije.

Vet Planet Clinica se nalazi u ulici Tošin bunar 128 i za sve predloge i sva pitanja možete nas kontaktirati na telefone i posetiti u radno vreme od 8:00 do 20:00.

Za sve hitne slučajeve tu smo 00-24h.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Your Vet Platet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome here.