065/35-65-664

Epilepsija kod pasa

Epilepsija kod pasa – simptomi, dijagnoza i lečenje epilepsije kod pasa

Epilepsija kod pasa je neurološki poremećaj koji karakteriše pojava ponavljajućih napada najčešće bez poznatog uzroka ili prisutnosti abnormalne lezije mozga. Drugim rečima, mozak izgleda normalno, ali tako ne funkcioniše.

Epileptički napad se definiše kao iznenadno pražnjenje električne aktivnosti mozga i najčešće je praćen pojavama kao što su što su: trzanje, trešenje, tremor, konvulzije i grčevi.

Epilepsija kod pasa – uzroci

Tačan uzrok epilepsije kod pasa nije poznat, ali postoji genetska povezanost sa ovim stanjem kod pojedinih rasa.

Rase pasa koje imaju veću genetsku predispoziciju za pojavu epilepsije su: Bigl, Bernski pas, Border koli, Bokser, Koker Španijel, Zlatni retriver, Labrador retriver, Bernandinac, i Nemački ovčar.

Učestalost epilepsije kod pasa je znatno veća u poređenju sa mačkama, kod kojih se smatra relativno retkim stanjem.

Epilepsija kod pasa – simptomi i klinički znaci

Simptomi i klinički znaci epilepsije kod pasa se mogu razlikovati u zavisnosti od vrste epileptičnog napada koji se događa.

Epileptični napad kod pasa može manifestovati kao:

 • Fokalni napad (zahvata samo deo tela) – manifestuje se epizodičnim pokretima, trešenjem glave, ponavljanjem kontrakcija mišića samo jednog ekstremiteta ili npr. ritmičkim treptanjem. Gde će se javiti fokalni napad i koji deo tela će biti zahvaćen zavisi od dela mozga koji je zahvaćen i toga koji deo tela on inerviše.
 • Generalizovani napad (zahvata celo telo) – za razliku od fokalnih, generalizovani napadi su uzrokovani poremećajima u električnoj provodljivosti na obe strane mozga.

  Psi koji doživljavaju generalizovani napad gube svest i nije neobično da tokom ovog napada dolazi do inkontinencije (nevoljnog umokravanja i defekacije). Kako generalizovani napadi utiču na obe strane mozga, pokreti izazvani ovim napadima će uticati na obe strane tela psa, a ne na jedan deo tela (jedan ud), kao u slučaju fokalnih napada.

  Slika generalizovanih napada se najčešće sastoji iz ukočenošću vrata i ekstremiteta, teturanjem, padanjem na stranu, nekontrolisanim žvakanjem, salivacijom, inkontinencijom (nevoljnim umokravanjem i defekacijom) i izuzetno dramatičnim konvulzijama i drhtanjem celog tela psa.

  Generalizovani epileptični napadi kod pasa se mogu podeliti u pet kategorija:
  • Tonički – dovode ko kontrakcije mišića ili ukočenosti koje mogu trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta.
  • Klonički napadi – izazivaju brze kontrakcije mišića, koji se manifestuju pokretima trzanja.
  • Toničko-klonički napadi – počinju kao tonički (kontrakcijom mišića), a praćeni su kloničkim (trzajima).
  • Mioklonički napadi – tokom ove vrste generalizovanog epileptičkog napada trzaju su prisutni na obe strane tela psa.
  • Atonički napadi – tokom njih pas doživljava iznenadni gubitak mišićnog tonusa koji dovodi do kolapsa i obično se javlja gubitak svesti. Zbog potpunog i iznenadnog gubitka mišićnog tonusa, ova vrsta generalizovanog epi napada se naziva i „napadom pada“.

Epileptički napadi mogu da traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, a u proseku 30-90 sekundi. Važno je napomenuti da Vaš ljubimac uglavnom nije svestan svog okruženja dok se napad dešava.

Kod pasa se najčešće dešava da fokalni napad evolvira u generalizovani. Fokalni napad je veoma kratak i vrlo često ga vlasnici ni ne primete. Stoga, ukoliko se Vašem ljubimcu desi generalizovan napad, dobro obratite pažnju na ono što se dešavalo neposredno pre samog napada.

Pre napada, mnogi psi će se naći u stanju Aure, ona se kod pasa karakteriše anksioznošću, praćena stanjem u kojem pas deluje preplašeno kao i da sam oseća da epileptični napad dolazi.

Nakon napada pas može delovati zbunjeno, dezorijentisano, pospano. Ovo je tzv. Post-iktalni period.

Po nekim procenama 2% svih pasa će iskusi bar jedan epi napad tokom svog života.

Ukoliko sumnjate da Vaš pokazuje neki od opisanih simptoma i znakova epilepsije, savetujemo Vam da konsultujete Vašeg veterinara, koji će detaljnim dijagnostičkim procedurama i pregledom isključiti mogućnost postojanja epilepsije ili prepisati Vašem ljubimcu odgovarajuću antikonvulzivnu terapiju ukoliko je dijagnoza potvrda.

Kompletne dijagnostičke procedure i neurološki pregled veterinara možete izvršiti u Vet Planet veterinarskoj klinici na adresi Tošin Bunar 128.

Dijagnoza epilepsije kod pasa

Postavljanje dijagnoze epilepsije kod pasa se vrši isključivanjem svih drugih uzorka koji mogu izazvati ovu vrstu napada.

Iako je idiopatska (genetska) epilepsija jedan od najčešćih uzroka napada kod pasa – smatra se dijagnozom isključenja, a to znači da mnogi drugi mogući uzroci moraju biti isključeni kao uzrok, ukoliko je to moguće od strane veterinara.

Pod procedurama koje se koriste u dijagnozi epilepsije kod pasa su: opšti veterinarski pregled, neurološki pregled, laboratorijski pregledi poput analize kompletne krvne slike, biohemijski paneli seruma, magnetna rezonanca *(MRI) i/ili kompjuterizovana tomografija (CT), analiza likvora i testiranje na zarazne bolesti. Rezultati ovih testova su često negativni kod pasa sa idiopatskom epilepsijom.

Sve dijagnostičke procedure koje su potrebne Vašem ljubimcu možete obaviti na jednom mestu, u Vet Planet klinici, na adresi Tošin Bunar 128.

Pozovite nas, i posetite nas sa svojim ljubimcem u terminu koji Vama odgovara.

Epilepsija kod pasa – lečenje

Terapija izbora u slučaju lečenja epilepsije kod pasa su antikonvulzivi (lekovi protiv napada, konvulzija). Postoji nekoliko vrsta antikonvulziva koji se često koriste i prepisuju u terapiji epilepsije.

Nakon dijagnostikovanja epilepsije, i početka terapije antikonvulzivima, pas najčešće ostaje na terapiji ovim lekovima do kraja života.

Cilj efikasnog lečenja epilepsije kod pasa je smanjenje učestalosti napada, minimiziranje neželjenih efekata lekova i maksimiziranje kvaliteta života.

Prestanak primene propisane terapije antikonvulzivima psu može izazvati napade i može ih pogoršati, stoga se antikonvulzivna terapija prepisuje samo ako:

 • Pas je iskusio više od jednog epi napada tokom meseca. Bilo bi jako dobro da zapišete datum, vreme, dužinu trajanja, ozbiljnost svih epizoda koje su se desile vašem ljubimcu. Ovi detalji će biti od velikog značaja vašem veterinaru.
 • Prisutnost epi napada u klasterima (blokovima). Ako vaš pas ima klastere, napade jedan za drugim u veoma kratkom vremenskom razmaku, stanje može napredovati do statusa epilepticus-a, stanja koje je opasno po život jer se radi o napadu koji nema kraj. Status epilepticu je urgentno stanje i neophodno je odmah reagovati.
 • Grand mal ili ozbiljni napadi. Produženi ili ekstremni napadi. Uobičajeno se dešavaju ako se epilepsija ne tretira.

Tim Vet Planet veterinarske klinike Vam je dostupan 24 časa dnevno 365 dana godišnje za sve dijagnostičke, laboratorijske i terapijske procedure koje su potrebne Vašem ljubimcu.

Pozovite nas i posetite sa Vašim ljubimcem na adresi Tošin Bunar 128 u Beogradu.

Pas sa epilepsijom – prognoze

Najveći broj pasa sa dijagnostikovanom epilepsijom može da živi normalno, ukoliko se poštuje propisana antikonvulzivna terapija od strane veterinara.

U određenom broju slučajeva, u zavisnosti od rase, starosti i prisutnih hroničnih bolesti, može biti potrebna dodatna terapija lekovima, pored prepisanih antikonvulziva.

Ishrana pasa sa epilepsijom

Brojne novije studije su pokazale da ishrana može odigrati ključnu ulogu u kontrolisanju i učestalosti pojave epilepsije kod pasa. Zato ukoliko Vaš pas ima epilepsiju obavezno se konsultujte sa Vašim veterinanom, jer potencijalne promene koje uvedete u ishrani Vašeg psa mogu uticati na to kako će antikonvulzivni lekovi delovati. Novije studije pokazuju da uvođenje dijete bogate trigliceridima srednje dužine lanca dovode do smanjenja broja manifestovanih epi napada i njihove ozbiljnosti.

Za sve specijalističke preglede i konsultacije iz oblasti veterinarske neurologije koji su potrebni Vašem ljubimcu, posetite najbližu Vet Planet lokaciju:

Za zakazivanje pregleda i konsultacije, ne oklevajte da nas kontakirate putem dežurnog telefona.


Reference: