065/35-65-664

Kornjače kao kućni ljubimci

Kornjače kao kućni ljubimci

Kornjače

Kornjače spadaju u najstarije živeće gmizavce na Zemlji,koji su se razvili pre više od 200 miliona godina. Žive duže od svih ostalih gmizavaca i smatraju se dugovečnim životinjama što je i razlog iz kojeg se sve češće drže kao kućni ljubimci. Zbog nedovoljne informisanosti vlasnika u vezi sa načinom držanja kao i nehumanom odnosom čoveka prema prirodi, sve su češći pacijenti u veterinarskim ambulantama.

Glavna morfološka osobina po kojoj su kornjače prepoznatljive je sam oklop. Oklop se sastoji iz dva dela : plastrona, to je deo sa abdominalne strane i karapaksa , leđnog oklopa. Između karapaksa i plastrona postoji osteoidna veza. Tačnije ova dva dela su međusobno srasla koštanim mostovima, te je sam oklop na neki načni deo skeletnog sistema jedinke.

Uopšteno, mužjaci i ženke se razlikuju u dužini kandži. Mužjaci poseduju duže deblje kandže kako bi se prihvatili za ženku tokom parenja. Takođe konkavan plastron, generalno su manji od ženki. Poseduju snažniji, duži rep nego ženke, povijen na dole, dok je kod ženki suprotno. Odrasle jedinke se mogu razlikovati i u boji irisa, oklopa, boji glave.

Šta da raditi ukoliko želite kornjaču?

Kornjače nisu za maženje, niti su igračke, i ne bi trebalo često da se podižu ili nose okolo. Na taj način izlažu stresu. Alergija na životinjsku dlaku takođe nije dovoljan razlog za nabavku kornjača kao kućnih ljubimaca. Zbog toga se preporučuje da se želja za kornjačom detaljno razmotri unutar porodice. Bitno je i prikupiti informacije od stručnjaka ili potražiti pomoć iskusnih vlasnika kornjača.

Pre svega, voda u kojoj kornjače borave je bitan faktor koji direktno utiče na kvalitet njihovog života i zdravlje. Voda ne bi smela sadržati metalne okside i gasoviti hlor kojih može biti u vodi sa česme. Zato je neophodno imati filtere za prečišćavanje kao i grejače u akvarijuma u kojima kornjače borave.

Temperaturu vode  obezbeđuju grejači, a neophodno je da akvarijumi poseduju i termometre kako bi se redovno kontrolisala temperatura. Temperatura treba da je u opsegu od 25-28 C, jer od pravilno podešene zavisi stepen aktivnosti, apetit kornjače.

Briga o kornjači

Kod kornjača, kao i kod ostalih reptila, uv zraci talasne dužine 290 – 315 nm neophodni su za sintezu aktivne forme vitamina D3, koji je esencijalan za pasorpciju kalcijuma iz digestivnog trakta, koji je dalje neophodan za odvijanje metaboličkih procesa u organizmu kornjaeč ,rast kostiju, kvalitet kože.

 Dakle,  UV lampe A  i B spektra, a nikako obične sijalice koje koristimo u kući jedan su od osnovnih činilaca akvarijuma ukoliko želite da Vašoj kornjači obezvedite kvalitetan život. Visina lampi ne bi trebalo biti veća od 30 cm a ni bliža od 12 cm jer u prvom slučaju količina svetlosti opada s udaljenošću a u drugom slučaju prevelika je količina topline i kornjača neće izaći na mesto za sunčanje.

Što se samih dimenzija akvarijuma tiče, ovde uvek važi zlatno pravilo : što je veći akvarijum to bolje. Takođe,  neophodno je kornjači obezbediti prostor za sunčanje, sušenje, a to su ostrva, a najbolej je da ona budu kamena, nikako plastična sa palmicama koja su i dalje aktulena u nekim pet šopovima.

 Kada je ishrana kornjača u pitanju, u zavisnosti od toga koje kornjače držite, svakako je poželjno da pored granulirane, komercijalne hrane, na meniju bude  i hrana  iz prirodni izvora, kao što su račići. Gliste, crvići ,riba, koja su im bitan izvor proteina ,a mogu se davati i šargarepa, lišće maslačka, zelena salata.

SVE KORNJAČE NOSE SALMONELU

Salmonela je vrsta bakterija koje mnoge vodozemci, ali posebno kornjače, mogu normalno nositi u crevima, i neće im uopšte smetati. Povremeno stolicom izbacuju ovu bakteriju iz organizma.

Kod ljudi i drugih sisara, poput mačaka i pasa, ova bakterija može prouzrokovati užasne gastrointestinalne probleme, poput jakog povraćanja i proliva. Zato je veoma važno da svako ko dira kornjaču, ko je u dodiru sa njenim izmetom ili predmetima iz akvarijuma, opere ruke nakon toga. Ovo je posebno važno kada deca koja često stavljaju ruke u usta maze svoje ljubimce. To je takođe glavni razlog zašto se kornjače ne preporučuju kao kućni ljubimci porodicama sa vrlo malom decom.

Pored strogog pranja ruku, podsećam sve porodice da pored akvarijuma ili terarijuma drže neko dezinfekciono sredstvo za ruke.

Vet Planet Clinica se nalazi u ulici Tošin bunar 128 i za sve predloge i sva pitanja možete nas kontaktirati na telefone i posetiti u radno vreme od 8:00 do 20:00.

Za sve hitne slučajeve tu smo 00-24h.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Vaš Vet Planet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.