Krpelji kod pasa

Šta je babezioza i kako da je prepoznam?

Danas se bavimo temom koja je veoma aktraktivna u proleće. Krpelji kod pasa mogu biti izazivači bolesti i zato je važno da vlasnici znaju kako da prepoznaju simptome na vreme. Danas pričamo o babeziozi, odnosno o piroplazmozi, bolesti za koje ste verovatno mnogi od vas, koji imate kućne ljubimce već čuli.

Krpelji kod pasa mogu izazvati babeziozu, veoma značajnu parazitarnu bolest rasprostranjenu širom sveta tako i kod nas.  Prenosi se putem krpelja, uzročnik na našim prostorima je protozoa babesia Canis. Bolesti prenose krpelji najčešće iz roda Iksode. 

Umnožava se u eritrocitima čime izaziva njihovo razaranje, odnosno intravaskularnu hemolitičku anemiju. Ozbiljnost bolesti zavisi od vrste i podvrste parazita kao i od imunog statusa domaćina.

Akutna forma bolesti

Krpelji kod pasa koji su preneli babeziozu uzrok su nekoliko očiglednih simptoma. 

U akutnoj formi bolesti karakteristični su sledeći znaci:  akutna hemoliza, visoka telesna temperatura, pojačano pijenje vode. Često je prisutna i žutica, petehije – tačkasto krvarenje po sluznicama. Korišćenjem specijalističkih metoda može se primetiti često azotemija u krvi, a ultrazvučno se vidi uvećanje jetre i uvećanje slezine.

Jedan od znakova, koji vlasnici mogu da primete, je boja mokraće koja je boje joda ili crne kafe. To su sve znaci koji mogu biti prisutni, a brojnost i intezitet ispoljavanja zavise od faze infekcije.

Hronična forma bolesti

Hroničnu formu bolesti karakterišu: akutna bubrežna insuficijencija, neurološka disfunkcija, respiratorni distres, miokarditis, hipotenzija i pankreatit. Analizom krvi zapažamo anemiju, trombocitopeniju i leukocitozu. Biohemijskih parametari krvi zavise takođe i od zbiljnosti slučajeva. Uobičajeno se primeti povećanja aktivnosti jetrenih enzima, zatim hipokalemija. U ozbiljnim slučajevima primećuje se povećanje koncentracije urea u krvi dok vrednosti kreatinina ostaju normalne. 

Uspostavljanje dijagnoze

Dijagnoza se postavlja demonstracijom/prisustvom parazita u krvnom razmazu i to bojenjem po Gimzi, ali negativan razmak ne isključe dijagnozu.

Terapija babezioze

Terapija zavisi od težine slučaja i ona može da bude komplikovanija ili manje komplikovana. Svakako se koriste specifični antiprotozoalni lekovi. Nekada su obavezni infuzije, nekada transfuzije. 

Vitaminsko-mineralna potpora u periodu do oporavka kao i medicinska hrana su  preporuka. Suplementi u ishrani koji se koriste za regeneraciju rada jetre su veoma važni.

Ipak, kao najbitnije podvukao bih kontrolu populacije krpelja na psu i oko psa. Ključna je redovna zaštita životinje u uslovima gde postoji velika šansa za zarazu i gde krpelji kod pasa mogu lako preneti bolest kao što su duboka voda, blizina reke, blizina bara, jezera itd.

krpelji-kod-pasa-veterinar-veterinarska-ambulanta

Ukoliko primetite neke od ovih znakova na Vašem kućnom ljubimcu javite se što pre Vašem veterinaru, a za sve neudomice slobodno nas pozovite za savet na 065/3565664

Vaš Vet Planet Clinic

Kada je vreme za veterinarski pregled možete pročitati u članku ovde.