065/35-65-664

Kunići kao kućni ljubimci

Kunići kao kućni ljubimci

Kunići – kućni ljubimci

Kunići su kućni ljubimci koji spadaju u egzotične kućne ljubimce i jedna su od najčešćih vrsta egzotičnih kućnih ljubimaca koju dovode kod nas na Vet Planet Kliniku. Kunići kao vrsta životinja spadaju u glodare tj. rodencije. Karakteristika ove vrste životinje jeste da imaju zube koji stalno rastu čitavog života. Zbog toga imaju potrebu da uvek non-stop nešto grickaju kako bi trošili zube.  Ukoliko to ne uspeju, da li zbog problema malokluzija ili nedostatka da mogu to da troše nastaju različiti problemi sa njihovim zubima. Znamo da su zubi odnosno usta prva instanca u smislu varenja hrane i na taj način povlači za sobom mnoge druge probleme problem sa digestivnim traktom i tako dalje.

Kunići su generalno pitome životinje zahvalni su za držanje kao kućni ljubimci. Ne traže mnogo, dovoljno im je obezbediti samo kavez i prostor koji oni mogu da koriste dnevno za svoju šetnju. Kunići vole da kada se drže u stanu budu na mekoj podlozi i obično se stavljaju tepisi. Što se tiče kaveza odnosno da kažem držanja u kavezu tu treba obezbediti mekanu podlogu i najčešće se koristi piljevina. Zatim potrebno je obezbediti hranilicu, pojilicu i mesto koje služi kako WC gde će kućni ljubimac obavljati svoje fiziološke potrebe uriniranje i defekaciju. U današnje vreme se koristi ili piljevina koje se stavlja u plastičnu posudu ili se koristi čak i pesak koji je mnogo higijenski i lakši za uklanjanje.

Kod ishrane kunića ishrane na prvom mestu mora da dominira seno zato što je seno bogato vlaknima koja su neophodan za normalnu peristaltiku creva. Zatim tu su razne vrste zrnevlja, u današnje vreme postoje gotove hrane koje imaju kombinaciju različitih vrsta žitarica. U ishranu kunići može da se dodaje voće, povrće. Od povrća najčešće zelena salata, kupus, mrkva. Od voća najčešće se dodaju jabuka, može i grožđe i tako dalje.

Razlozi dolaska kunića na Vet Planet kliniku

Najčešći razlozi zbog kojih kunići dolaze kod nas jesu svakako problemi sa zubima. Specifični problemi zuba koji rastu tokom čitavog života najčešće su posledica nepravilnog rasta zuba malokluzije koje mogu dovesti do dentalnih apscesa i tako dalje. Ovo može da bude jako opasno za zeke pogotovo da kažemo ti dentalni apcesi koji se teško i dugotrajno leče.

Ostale bolesti zbog kojih dolaze jesu svakako bolesti digestivnog sistema opstipacije, meteorizam creva (nakupljanje veče količine gasa) zatim bolesti respiratornog sistema različite vrste pneumonija. Zatim bolesti urogenitalnog sistema , kod kunića kao i kod pasa i mačaka može da se desi piometra odnosno gnojna upala materice, da se dese tumori mlečne žlezde i tako dalje.

Kako prepoznati zdravog kunića

Ono što je najbitnije da biste prepoznali  da li je vaš kućni ljubimac zdravi ili nije je to da li je dlaka glatka i sjajna, da nema sekreta iz prirodnih otovra (nosa, oka), da nema nakostrešenosti dlake i tako dalje.

Ukoliko primetite da vaš kućni ljubimac ne jede, da je nije veseo, da se ne igra sa i tako dalje najbolje bi bilo da kontaktirate veterinara zato što kod onih životinja bolesti mnogo brže napreduju i neretko posle par dana, ukoliko se ne javite veterinaru, može da završim uginućem vašeg ljubimca.

Vet Planet Clinica se nalazi u ulici Tošin bunar 128 i za sve predloge i sva pitanja možete nas kontaktirati na telefone i posetiti u radno vreme od 8:00 do 20:00.

Za sve hitne slučajeve tu smo 00-24h.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Vaš Vet Planet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.