065/35-65-664

Pitali ste nas

Pas povraća – šta da radim?

Postoje mnogi razlozi zbog kojih pas može da povraća, počev od onih banalih kao što su prejedanje i neadekvatna hrana, pa sve do teških patoloških stanja kao što su gastritis, pankreatitis, tumori i dr.

Gastritis kod pasa može nastati usled bakterijskih i virusnih infekcija i neadekvatne ishrane. U poslednje vreme puno se govori i o alergijama na hranu.

Važno je koliko puta je pas povratio u toku nedelje, dana ili sata. Ako je povratio jednom u toku dana razlog može biti bezazlen, nema mesta panici i verovatno nema potrebe za javljanje veterinaru. Međutim, ako je pas povratio više puta u toku dana ili više puta u toku sata to je već dovoljan razlog da vlasnici dovedu ljubimca na veterinarski pregled kako bi se utvrdio uzrok i dala odgovarajuća terapija.

Pas ima proliv – šta da radim?

Proliv je patološko stanje i dijareja je sama po sebi dovoljan razlog da se vlasnici jave veterinaru. Prolivi mogu biti uzrokovani bakterijskim i virusnim infekcijama, ali mogu biti povezani i sa alergijama.

Ako pas ima proliv potrebno je reagovati odmah, jer se ovo stanje retko zaustavi na samo jednoj dijareji, najčešće bude više u toku dana što može dovesti do dehidratacije.

Koja je najbolja hrana za pse i mačke?

Postoji puno proizvođača hrane za kućne ljubimce na tržištu. Na Vet Planet klinici kao prvi izbor hrane preporučujemo Orijen i Acanu.

To je kanadski brend koji je vrhunski po sastavu i kvalitetu izrade. Pored hrane za zdrave životinje, postoje i dijetetske hrane kao što su Trovet, Hills i drugi.

Vlasnici ljubimaca treba da znaju da u prodavnicama hrane za pse i mačke prodavci često promovišu razne hrane kao Premium i Super premium, ali postoji značajna razlika između stvarno dobre hrane i hrane koja ima dobar marketing. Najbolja hrana za pse i mačke je kvalitetna hrana koja jeste nešto skuplja od ostalih, ali cena na ovom tržištu zaista ukazuje na kvalitet.

Da li su potrebni suplementi za životinje koje su zdrave?

Ukoliko je životinja zdrava i hrani se hranom vrhunskog kvaliteta onda nema nikave potrebe za dodatnim suplementima. Kada su ljubimci bolesni, prvo preporučujemo dijetetsku hranu, a zatim i suplemente koji su u skladu sa zdravstvenim stanjem psa i mačke.

Vlasnici treba da znaju da nije poželjno samoinicijativno davati suplemente životinjama. Apelujemo na vlasnike da se prvo konsultuju sa veterinarom o vrsti suplemenata koje je potrebno dati životinji.

Nekada je važilo pravilo da se štencima daju suplementi kalcijuma, ali danas se to ne preporučuje. Imajte na umu da kvalitetna hrana za pse i mačke sadrži vitamine C, D i druge vitamine i minerale koji su neophodni za pravilan razvoj ljubimca i da je tada dodatna suplementacija nepotrebna, a može čak biti i štetna. Važno je znati i da nikako nije preporučljivo koristiti suplemente za ljude na životinjama zbog različite tehnologije njihove izrade.

Pas ima buve – šta raditi?

Redovnim tretmanom ljubimca protiv buva i krpelja dolazimo do toga da on nikada nema nijednu buvu na sebi što nam je i cilj. Svedoci smo toga da više nema oštrih zima i da imamo duge periode toplog vremena koje pogoduje razvoju buva i krpelja. Zato je važno da tokom cele godine jednom mesečno tretiramo svog ljubimca preparatom protiv buva i krpelja.

Postoje preparati koji imaju rok zaštite od buva i krpelja i do 5 nedelja kao što su Simparica i preparati koji traju i 3 meseca kao što je Bravecto.

Preparati protiv buva i krpelja razlikuju se po načinu aplikacije. Preparati koji su u obliku praška su loši i toksični i za pse i za mačke, njih ne preporučujemo da koristite. Imamo preparate u obliku spreja koju su veoma efikasni. Tim preparatom se životinja natopi. Oni su na bazi fipronila i potpuno su bezbedni. Vlasnik može sam isprskati ljubimca, ali taj tretman može obaviti i kod nas na Vet Planet klinici. To je nekada bolji izbor zbog toga što je boca spreja velika i možda joj istekne rok kada vlasnik koristi samo za jednog ljubimca. Na klinici možemo uraditi taj tretman i u okviru grooming-a, ali i zasebno. Postoje i preparati za topikalnu aplikaciju, a u poslednjih godina pojavili su se preparati u obliku tableta koji su takođe efikasni.

Kompletan zaključak bi bio da kada psu ili mački odgovara neki od preparata koji ste probali, a to znate tako što nema buve i krpelje, onda taj preparat redovno koristite – 1 x mesečno. Upišete podsetnik u kalendar ili zakažete tretman u veterinarskoj ambulanti.

Četka za pse – da li je neophodna?

Kod dugoglakih rasa pasa dobro je redovno vršiti higijenu dlake četkanjem jednom nedeljno. Furminator četke su jako dobre jer prepoznaju mrtvu dlaku od žive dlake. Furminiranjem psa uklanja se loša mrtva dlaka, a ostaje kvalitetna dlaka i to je dobro i za zdravlje, higijenu i lepotu ljubimca.

Igračke za pse i mačke – na šta da obratim pažnju?

Psi i mačke vole da se igraju. Ono što je važno je da igračka za psa i mačku bude bezbedna. To znači da bude napravljena od adekvatnog materijala i da životinja ne može da je proguta celu ili neki njen deo. Igračke koje se nalaze u specijalizovanim prodavnicama bi trebalo da su potpuno bezbedne. Imali smo priliku da pronalazimo najrazličitija strana tela u crevima životinja, pa iz iskustva kažemo da je pri kupovini igračaka potrebno da budemo obazrivi i kupujemo samo u proverenim petshopovima.

Koliko je ranije potrebno zakazati veterinarski pregled?

Većinu veterinarskih pregleda možete zakazati dan ranije. Naravno, hitni slučajevi imaju prioritet i dežurni veterinar je uvek na raspolaganju. Kada je u pitanju neka redovna intervencija kao što su čišćenje od parazita, tretman protiv buva i krpelja, vakcinacija, možete nas nazvati nekoliko dana ranije kako bi uklopili svoje obaveze sa raspoloživim slobodnim terminima.

Koliko traje oporavak od kastracije i sterilizacije?

Životinja se najčešće oporavi u roku od 3 dana. Smatra se da je došlo do konačnog oporavka nakon vađenja konaca, a to je 10-12 dana od intervencije. U Vet Planet klinici praksa je da životinje koje prolaze kroz ove procedure dolaze ujutru, operacija se vrši u toku dana i tek uveče vlasnici vode životinju kući. Mi imamo veliki bolnički deo gde veterinari i tehničari redovno obilaze životinje i prate njihov oporavak neposredno nakon operacije.

Tako imamo priliku da reagujemo odmah u slučaju bilo kakvih komplikacija. Na taj način su i vlasnici potpuno mirni i sigurni u našu brigu o njihovom ljubimcu. Nakon intervencije narednih nekoliko dana životinju vlasnici dovode na terapiju analgeticima i antibioticima, a kasnije dobijaju tablete za kućnu upotrebu.

Da li ljubimac sme da jede i pije pre operacije?

Postoji pravilo da ako se životinja dovodi ujutru na intervenciju, da se od prethodne večeri ne daje hrana, tj. da ljubimac ne jede 12h pre intervencije. Međutim, kod inhalacione anestezije koju mi praktikujemo na Vet Planet Klinici životinja može jesti i par sati pre intervencije jer ova vrsta anstezije ne dovodi do rizika od aspiracione pneumonije usled povraćanja.

Ne brinite da će Vaš ljubimac biti dugo gladan. Ubrzo nakon operacije dajemo specijalni obrok za oporavak koji sadrži malu količinu lako svarljive hrane koja je bogata energijom. Što se tiče vode, ljubimac je može piti sve do momenta operacije.

FIV pozitivne mačke – koliko često su potrebni veterinarski pregledi?

Nažalost izuzetno često, jer je FIV nešto slično ljudskom AIDS-u. Odbrambeni mehanizmi kod tih mačaka praktično ne postoje i najmanja, najbezazlenija bolesna stanja kod njih mogu biti fatalna. Kod njih se često infekcije gornjih disajnih puteva prošire i na pluća i banalne crevne infekcije prelaze i na teže oblike. Mogu imati i česte bakterijske i gljivične bolesti kože. To su pacijenti koji treba da su pod “staklenim zvonom” i kojima je potrebna učestala preventivna analiza krvne slike i biohemije. U zavisnosti od mogućnosti vlasnika, savetujemo preglede FIV pozitivne mačke makar 3 – 4 puta godišnje.

Ukoliko niste pronašli odgovor na Vaše pitanje, slobodno nas kontaktirajte 00-24h da zajedno pronađemo rešenje.

Korisne savete o nezi kućnih ljubimaca možete pročitati na našem blogu