065/35-65-664

Proliv kod pasa

Proliv kod pasa – Simptomi, vrste proliva i lečenje

Proliv kod pasa (dijareja) predstavlja neformiranu ili retku stolicu, koja se javlja u većim količinama i/ili češće nego uobičajeno.

Proliv se najčešće smatra kliničkim znakom drugih bolesti.

Iako proliv kod pasa može biti uzrokovan manje ozbiljnim stanjima koja se rešavaju jednostavnom terapijom, dijareja u pojedinim slučajevima može biti posledica ozbiljnih i životno opasnih bolesti Vašeg ljubimca. Čak i proliv uzrokovan blagim oboljenjima može postati ozbiljan problem ukoliko se lečenje ne započne pravovremeno.

Proliv kod pasa je jedan od najčešćih problema zbog kojih vlasnici dovode psa kod veterinara.

Kao posledica proliva koji traje dugo, psi mogu postati dehidrirani i razviti elektrolitni disalans.

Zbog toga Vam saznanje zašto pas ima proliv može pomoći da budete sigurni kada je ključno zatražiti pomoć veterinara.

Šta uzrokuje proliv kod pasa?

Osnovni uzrok proliva kod pasa je brže kretanja fekalnog materijala kroz creva uz smanjenu apsorpcije vode, hranljivih materija i elektrolita. Svi faktori koji mogu uticati na ovo – smatraju se mogućim uzrocima proliva.

Uzroci proliva mogu biti različiti, ali najčešći uzroci proliva kod pasa su:

 1. Indiskrecija u ishrani: Ukoliko pas jede previše, pojede pokvarenu hranu ili smeće. Ovo stanje je u veterini poznato kao „toksikoza izazvana smećem“ (garbage toxicosis).
 2. Promena u ishrani: Uzrok proliva može biti promena hrane. Može proći nekoliko dana dok se digestivni sistem psa na prilagodi proteinima iz nove hrane. Zbog toga mnogi proizvođači hrane za pse preporučuju da prelaz sa jedne na drugu vrstu hrane obavite postepeno.
 3. Netolerancija na hranu: Uzrok proliva kod psa može biti jedan ili više sastojaka iz hrane koja mu ne odgovara.
 4. Alergije: Različiti spoljni alergeni mogu biti uzrok proliva kod pasa.
 5. Paraziti: Većina endoparazita će izazvati proliv kod štenaca ili odraslih pasa. Ovde spadaju sve vrste glista kao i Coccidia ili Giardia.
 6. Otrovne supstance ili biljke: Koje Vaš pas može sažvakati i progutati.
 7. Gutanje stranog tela: Gutanje neprobavljivog stranog tela poput igračke, čarape i slično može biti uzrok proliva kod psa.
 8. Infekcije virusima kod pasa – infekcije parvovirusom, virusom štenećaka i korona virusom mogu biti uzrok proliva.
 9. Bakterijske infekcije kod pasa: Od bakterijskih uzorčnika, infekcija salmonelom je najčešći uzrok proliva kod pasa.
 10. Bolesti: bubrega i jetre, kolitis, inflamatorna bolest creva i maligniteti mogu biti uzrok proliva.
 11. Terapija antibioticima ili drugim lekovima: Terapija nekim lekovima može oštetiti prirodnu floru creva psa. U tom slučaju se može javiti proliv.
 12. Stres ili emocionalna uznemirenost mogu biti uzrok pojave proliva kod pasa ili štenadi.

Vrste proliva kod pasa

U zavisnosti od toga koliko dugo traje, dijareja kod pasa može biti:

 • Akutna dijareja
 • Hronična dijareja

Akutna dijareja – se pojavljuje iznenada, i relativno brzo nestaje. Slučajevi akutne dijareje generalno ne zahtevaju praćenje, ali je važno pratiti stanje psa. Ukoliko se stanje pogorša, dođe do hronične dijareje ili primetite druge zabrinjavajuće znake – tada je potrebno da potražite savet veterinara.

Akutna dijareja može biti samo nuspojava, ali i simptom različitih zaraznih bolesti. Tačan uzrok akutne dijareje može utvrditi samo veterinar.

Praćenje akutne dijareje je naročito važno kod štenadi, starijih pasa, ili pasa koji imaju, iz bilo kog razloga, kompromitovan imuni sistem. Ove grupe pasa su dodatno ranjivije i rizikuju da brže dehidriraju.

Hronična dijareja – se najčešće manifestuje postepeno i traje dugo – nekoliko nedelja ili duže. Može da nestane, ali se vraća po epizodnom obrascu. Najčešći uzroci teških dijareja kod psa su crevni paraziti, promene u ishrani, ili unošenje supstanci koje utiču iritabilno na digestivni sistem. Nelečena hronična dijareja deluje iscrpljujuće za psa, i njene posledice mogu biti fatalne.

Proliv kod pasa može biti različite boje, boja može biti smernica šta je mogući uzrok problema. Boja dijareje može biti jednostavno povezana sa bojom nečega što je pas pojeo, i u tom slučaju ne mora biti razlog za zabrinutost. Sa druge strane, važno je da boju dijareje treba koristiti isključivo kao referencu, i ona nije zamena za dijagnozu veterinara!

Braon ili žuti proliv kod pasa

Braon ili žuti proliv kod pasa, kao što smo spomenuli, može biti samo posledica hrane koju je Vaš pas pojeo. Na primer začinjena hrana može dovesti do pojave akutnog žutog proliva.

U isto vreme, žuti proliv kod pasa može biti indikacija prisustva žuči. Žuč je sekret, poreklom iz žučne kese, i pomaže u varenju hrane. Žuč se takođe može naći u povraćenom sadržaju psa.

Problemi sa jetrom mogu dovesti do žutog proliva kod pasa. Ovo je obično praćeno i simptomima žutice (žute prebojenosti beonjača, vidljivih sluzokoža ili kože). Simptomi oštećenja jetre počinju kao nespecifični i uključuju probleme poput pojave žutog proliva i povraćanja koji mogu biti prisutni kod različitih bolesti. Kako bolest napreduje, mogu se javiti i:

 • Hemoragije
 • Ascites
 • Edem
 • Encefalopatije
 • Žutica

Ukoliko se pojavi proliv narandžaste boje, to može biti uzrokovano hemolizom, procesom koji dovodi do intenzivnog uništavanja crvenih krvnih zrnaca. Parazit Babesia može dovesti do hemolitičke anemije. U slučajevima sumnje na sistemske bolesti, potrebno je odmah da odvedete psa kod veterinara.

Bilo da je žuti ili narandžasti proliv kod pasa u pitanju, uzroci mogu biti različiti i neophodna je odgovarajuća dijagnoza.

Zeleni proliv kod psa

Zeleni proliv kod pasa se takođe može javiti u pojedinim slučajevima. Uzrok zelene boje može biti značajan unos trave. Danas nema jedinstevnog mišljenja zašto pas jede travu, ali činjenica je da se dešava prilično često. Ukoliko je pas pojeo travu, dijareja može postati zelena. Pored toga, u stolici ćete često pronaći vlaknaste ostatke trave. Kako bi eliminisali mogućnost da je trava uzrok zelene dijareje, moraćete da pratite ponašanje Vašeg psa i ustanovite da li je ona uzrok.

Zeleni proliv kod pasa u ozbiljnijim slučajevima može biti posledica prisustva crevnih parazita ili trovanja psa. Stoga ukoliko je jedenje trave, eliminisana kao uzrok pojave zelenog proliva – situacija može biti ozbiljna, i savetujemo Vas da što pre konsultujete veterinara.

Krvavi proliv kod pasa

Krvavi proliv kod pasa je uvek siguran znak da sa Vašim ljubimcem nešto nije u redu.

Krvavi proliv kod psa se može javiti u dve situacije, u zavisnosti od toga da li je krv sveža (hematohezija) ili digestirana (melena).

Kod hematohezije krv u stolici je sveža, može sadržavati ugruške, a stolica je crvene ili svetlocrvene boje.

Kod melene, krv je probavljena (svarena), pa je ova dijeraja tamnocrvena, katranasta ili crna. Melena je najčešće znak unutrašnjeg krvarenja koje je ozbiljan problem!

Najčešći uzroci krvave stolice kod pasa mogu biti:

 • Prisustvo čira (ulkusa): Uobičajeni uzrok unutrašnjeg krvarenja kod pasa je prisustvo čira (ulkusa). Ulkus predstavlja oštećenje (leziju) na sluzokoži gastrointestinalnog trakta psa koji krvari, pa se krv izbacuje stolicom. U slučajevima unutrašnjih krvarenja u gornjim delovima digestivnog trakta psa, stolica je najčešće tamno crvene do crne boje.

  Uzroci gastrointestinalnog ulkusa mogu biti različiti, a terapija se zasniva na dugotrajnom lečenju antiinflamatornim lekovima. Prisustvo čira je često nuspojava, što je jedan od razloga zašto psima ne biste trebali davati lekove osim ako ih ne prepiše veterinar. Stariji psi, sa artritisom mogu zahtevati ovu vrstu leka koja dovodi do ulceracija.
  .
 • Parvovirus: Parvovirus je jedan od dobro poznatih uzroka krvavog proliva kod pasa. Parvoviroza je virusna bolest koju mora lečiti veterinar. Ova bolest najčešće pogađa nevakcinisanu štenad. Vakcinacija protiv parvovirusa će pružiti adekvatnu zaštitu.

  Psi koji obole od parvovirusa imaju teško povraćanje i krvavi proliv, što može potencijalno izazvati dehidrataciju koja može biti fatalna.

 • Trovanje psa: Pored gore navedenih uzroka krvavog proliva, trovanje psa određenim proizvodima (hemikalijama) koji uzrokuju sprečavanje zgrušnjavanja krvi ili smanjuju broj trombocita u krvi mogu dovesti do pojave krvave stolice.

 • Prisutvo maligniteta u gastrointestinalnom traktu – jedna od karakteristika maligniteta uopšte jeste sklonost ka krvarenju. Stoga krvava stolica ili proliv kod pasa mogu biti mogući znak prisutnog maligniteta lokalizovanog u digestivnom traktu.

Zaključak bi bio da nijedan uzrok krvavog proliva ne treba shvatiti kao bezopasan i stanje koje će samo od sebe proći. Ukoliko primetite krvavu dijareju kod Vašeg ljubimca odvedite ga kod veterinara.

Za sva urgentna stanja, veterinari Vet Planet klinike su dostupni Vašem ljubimcu 24 časa dnevno, svih 365 dana u godini na adresi Tošin Bunar 128.

Sluzav proliv kod psa

Sluzav proliv kod pasa se manifestuje želatinoznim izgledom. Sluzavi proliv se najčešće javlja u prisustvu unutrašnjih parazita (npr. kokcidija). Iako unutrašnji paraziti najčešće nisu vidljivi golim okom, mogu biti prisutni u stolici u formama jaja ili odraslih oblika.

Psi se mogu zaraziti parazitima bez našeg znanja, pa je redovno čišćenje od parazita jedina preventiva kako bi se infekcija izbegla. Parazitske infekcije nekada mogu biti i asimptomatske, ali ukoliko se simptomi jave – dijareja je obično jedan od prvih simptoma.

Beli proliv kod pasa

Ukoliko primetimo beli proliv kod pasa, važno je razlikovati stvarnu boju stolice od prisutnog stranog predmeta u njoj (ukoliko postoji).

Domaća hrana za pse se često pravi od pirinča, tako da uzrok ove pojave jednostavno može biti pirinač ili testenina koju je pas pojeo. Ovde moramo biti oprezni, jer određeni paraziti mogu asocirati na ostatke pirinča ili testenine u izmetu.

Pored ovoga, psi su dobro poznati po tome što jedu stvari koje ne bi trebalo, kao što su komadi tkanine ili odeće. Sladoled, koji je nesvarljiv za pse takođe može biti uzrok bele dijareje. Stoga ukoliko primetite belu dijareju kod Vašeg psa, obavezno pregledajte stolicu kako bi ustanovili da li možete identifikovati nesvarljive supstance, strana tela koja su mogući uzrok. Ukoliko vizuelnom inspekcijom ne uspete da otkrijete šta bi moglo biti uzrok dijareje, a ona se nastavi – savetujemo Vam da potražite pomoć veterinara.

Proliv kod štenaca

Proliv kod štenaca je vrlo česta pojava. Štenci su ranjiviji kada je u pitanju dijareja, obično češće u poređenju sa odraslim psima. Razlog njihove ranjivosti proizilazi iz nedovoljne razvijenosti njihovog imunološkog sistema.

Zbog toga, u slučaju pojave proliva kod štenaca potrebno je biti posebno oprezan, naročito ukoliko pokazuju bilo kakve znake bolesti. Manje infekcije ili ozbiljna patološka stanja poput parvoviroze, mogu biti uzročnik proliva kod štenaca.

Stoga je uvek preporučljivo potražiti savet veterinara ukoliko ste u nedoumici.

Ukoliko je Vašem štenetu potrebna pomoć, posetite nas na Vama najbližoj Vet Planet lokaciji. Vet Planet ambulante su Vam dostupne svih 7 dana u nedelji, a Vet Planet klinika 24 dnevno, svih 365 dana u godini.

Kako zaustaviti proliv kod pasa?

Kako smo i spomenuli, proliv je najčešće simptom i znak neke druge bolesti, pa je stoga proliv moguće uspešno zaustaviti ukoliko se otkrije uzrok koji ga izaziva.

Ukoliko Vaš pas ima blagi slučaj dijareje, veterinar će Vam najčešće uz terapiju savetovati kućno lečenje i dijetu.

Ukoliko proliv kod pasa postane ozbiljniji (hronični), potrebno je obaviti detaljniji veterinarski pregled, kako bi se otkrili tačan uzrok proliva kod Vašeg ljubimca. Ovo najčešće uključuje:

 • Kompletnu krvnu sliku – za procenu broja eritrocita, leukocita i trombocita.
 • Biohemijske analize krvi – za procenu proteina, elektrolita, funkcije bubrega i enzima jetre.
 • Uzorak stolice psa – kako bi se isključile parazitske infekcije ili abnormalno prisustvo bakterija u stolici.
 • Analiza urina – za procenu funkcije bubrega.
 • Digitalni rendgen abdomena – kako bi se isključila mogućnost prisustva stranog tela, opstrukcije ili prisustva abnormalne tečnosti u abdomenu.

U zavisnosti od rezultata osnovnih testova, može biti neophodna i naprednija dijagnostika kako bi se isključili drugi osnovni problemi. Ovi testovi mogu uključivati:

 • Ultrazvuk abdomena – pregled želuca, creva i pankreasa.
 • CPL test (pseća pankreas-specifična lipaza) – za isključivanje pankreatitisa.
 • Specifični testovi na viruse (npr. fekalni test na parvo virus).
 • Endoskopija i biopsija – kako bi se isključila inflamatorna bolest creva.
 • Operacija – ukoliko se primeti strani predmet ili je prisutna opstrukcija creva koja može biti uzrok proliva.

Upotreba probiotika kod proliva

Probiotici mogu biti od pomoći Vašem psu kada ima proliv.

Digestivni trakt psa čini 60 do 80 % imunološkog sistema Vašeg ljubimca, i važno ga je održavati zdravim. Probiotik pomaže u održavanju flore crevnih bakterija, njihovoj ravnoteži i pomažu u varenju.

Psu možete probati dati običan jogurt (bez ukusa i šećera) bogat probioticima koji može blagotvorno delovati u zaustavljanju proliva. Pored ovoga, danas je dostupan širok asortiman probiotika u formi tableta i pasta različitih proizvođača. U slučaju proliva kod pasa, najbolje je konsultovati veterinara koji će Vam preporučiti najbolji probiotik za Vašeg ljubimaca.

U sklopu Vet Planet klinike i veterinarskih ambulanti, nalazi se i veterinarska apoteka, gde će Vam naše stručno osoblje pomoći da pronađete najbolji probiotik za Vašeg psa.


Referenca: