065/35-65-664
Čipovanje pasa

Čipovanje pasa predstavlja najbolji i najefikasniji način trajnog obeležavanja Vašeg ljubimca, kojim značajno povećavate njegovu bezbednost i šansu da bude pronađen ukoliko se izgubi.

Čipovanje i registracija kućnih ljubimaca predstavlja zakonsku obavezu svakog vlasnika u Republici Srbiji. Osim toga, ovaj postupak predstavlja odraz odgovornog vlasništva kojim smanjujete vreme traženja izgubljenog psa i patnju ljubimca usled razdvojenosti od vlasnika.

Zašto je čipovanje pasa važno?

Prema statistikama, svaki treći pas se izgubi u nekom trenutku svog života, a Vaš bi mogao biti jedan od njih. To je više nego dovoljan razlog da mikročipujete Vašeg psećeg saputnika.

Ukoliko je Vaš ljubimac štene, savetujemo Vam da čipovanje i registraciju uradite u konsultaciji sa Vašim veterinarom čim je to moguće.

Ukoliko usvojite ili pronađete izgubljenog psa, jedna od prvih stvari koje bi trebalo da uradite jeste provera da li je pas čipovan. Prilikom ove provere, vaš veterinar će Vam pomoći u daljoj proceduri, bilo da je u pitanju ažuriranje postojećih podataka o vlasniku, čipovanje psa ili vraćanje izgubljenog ljubimca njegovom vlasniku.

Za čipovanje pasa, proveru čipa ili ažuriranje informacija na njemu, posetite Vet Planet tim na najbližoj lokaciji:

Čipovanje psa i sve ostale veterinarske usluge, možete zakazati telefonom u terminu koji Vama odgovara.


U nastavku teksta možete pročitati više o tome kada se čipuje pas, kako se vrši ova procedura, kako funkcioniše mikročip i koja je cena čipovanja pasa:

Kada je trenutak za čipovanje psa?

Zakon Republike Srbije nalaže obavezno obeležavanje svih novorođenih pasa prilikom prve vakcinacije protiv besnila, kao i odraslih pasa (usvojeni psi) najkasnije prilikom obavezne godišnje vakcine protiv besnila. Pod obeležavanjem pasa, se podrazumeva čipovanje pasa i njihova registracija u jedinstvenoj bazi.

Čipovanje i registracija štenadi se najčešće izvodi po preporuci Vašeg veterinara nakon prijema prve vakcine protiv besnila (3 meseca starosti).

U slučaju uvezenih pasa, koji do sada nisu trajno obeleženi, neophodno je čipovanje i registraciju uraditi najkasnije u roku od 15 dana od ulaska u zemlju.

Sve što je potrebno da znate o mikročipu

Šta je mikročip?

Mikročip za kućne ljubimce je mali kompjuterski čip smešten u posebnu vrstu stakla obloženog silikonom. Materijal od koga je čip izrađen je u potpunosti bezbedan za Vašeg ljubimca. Čip je veličine je zrna pirinča, i veterinar ga implantira pomoću specijalnog implantera ispod kože psa, u predelu leve strane vrata (postupak je sličan vakcinaciji).

mikrocip-za-cipovanje-pasa
Prikaz izgleda i veličine mikročipa koji se koristi prilikom čipovanja pasa

Da li je čipovanje pasa pouzdana metoda?

Čipovanje pasa je trenutno najpouzdanija trajna metoda za obeležavanje koju vlasnik može izabrati za svog ljubimca.

Dodatni razlog za čipovanje psa, pored toga što je zakonski obavezno, leži u tome da jednom implantiran čip ne može da se izgubi. Ovo Vašem ljubimcu pored ogrlice sa identifikacionim priveskom pruža dodatnu sigurnost.

Da li je čipovanje pasa bolna procedura?

Tokom implantacije čipa od strane veterinara, pas će osetiti mali ili gotovo nikakav bol. Uprkos većoj igli koja je anatomski oblikovana, većina pasa reaguje isto kao i prilikom redovne vakcinacije, stoga nemate razloga za posebnu brigu.

U poređenju sa ostalim načinima trajne identifikacije (npr. trajno tetoviranje), čipovanje pasa je manje invazivna i savremenija metoda jer se kao pojedinačna procedura ne izvodi u anesteziji.

Da li je čipovanje potrebno ponavljati i koliko traje čip?

Čipovanje psa nije potrebno ponavljati. Postupak obeležavanja psa mikročipom se vrši jednokratno.

Mikročip ne sadrži baterije i nije mu potrebna zamena. Čipovanje pasa se danas vrši savremenim mikročipovima koji traju najmanje 25 godina, što je dovoljno za ceo životni vek Vašeg ljubimca.

Kako da proverim da li mikročip radi i da li su podaci na njemu ažurni?

Proveru da li postavljeni mikročip radi, moguće je uraditi u veterinarskoj ambulanti pomoću ručnog uređaja (skenera) koji koristi radio talase za čitanje čipa Vašeg ljubimca. Ova procedura je potpuno bezbolna za ljubimca, i traje svega nekoliko minuta.

Nakon očitavanja čipa, na skeneru će se prikazati jedinstveni alfanumerički kod čipa pod kojim je Vaš ljubimac zaveden u registru. Veterinar na osnovu očitanog koda, može proveriti sve podatke o vlasniku ljubimca.

provera-čipa-kod-psa
Provera čipa kod psa očitavanjem pomoću ručnog skenera

Proveru mikročipa je moguće izvršiti i odmah nakon implantacije, kao i u bilo kom trenutku nakon toga. Važno je podsetiti da je proveru mikročipa potrebno uraditi u sledećim situacijama:

  • Tek čipovan pas/štene – provera se može uraditi na licu mesta, odmah nakon obavljenоg čipovanja, kako bi bili sigurni da implantirani čip funkcioniše.
  • Pronađen izgubljen pas – ukoliko ste pronašli psa za koga sumnjate da je izgubljen, jedan od prvih koraka kojim se započinje proces pronalaženja vlasnika je upravo očitavanje koda čipa, putem koga se dolazi do kontakt informacija o vlasniku.
  • Usvojen pas – ukoliko ste usvojili psa, potrebno je da proverite da li je prethodno čipovan. U zavisnosti od toga, Vaš veterinar vam može pomoći u ažuriranju podataka o vlasništvu za postojeći čip u registru, ili izvršiti kompletnu proceduru čipovanja i registracije psa.
  • Uvežen pas/štene iz inostranstva – za sve uvežene pse, po zakonu Republike Srbije, obavezna je registracija u periodu od 15 dana od trenutka ulaska u zemlju. Stoga, ne zaboravite da ažurirate podatke o vlasništvu u ovom periodu, ili izvršite čipovanje i registraciju Vašeg ljubimca ukoliko to prethodno nije obavljeno.
  • Promena adrese prebivališta / kontakt telefona vlasnika – je jedna od najčešćih situacija na koju vlasnici zaboravljaju. Koliko je važno da u slučaju promene broja Vašeg kontakt telefona ili adrese prebivališta izvršite promenu dokumenata i obavestite ljude sa kojima ste u svakodnevnom kontaktu, podjednako je važno da ažurirate podatke o vlasništvu za Vašeg ljubimca.

Da Vaš ljubimac uvek bude i ostane siguran, posetite nas na Vama najbližoj lokaciji:

Termin za čipovanje pasa ili proveru i ažuriranje informacija možete zakazati u terminu koji Vama odgovara.

Čipovanje pasa i registracija – kako se izvodi procedura?

Čipovanje pasa izvodi veterinar u ambulantnim uslovima. Procedura se sastoji iz subkutane (potkožne) implantacije čipa, najčešće u predelu leve strane vrata psa. Procedura traje kratko, nije praćena krvarenjima i obično ne dovodi do bilo kakve reakcije psa (slično redovnoj vakcinaciji).

Nakon uspešne implanatacije čipa, Vaš veterinar može očitati čip, kako bi se uverio da je sve funkcioniše.

čipovanje-pasa
Čipovanje pasa – zakonska obaveza i odraz odgovornog vlasništva

Registracija psa je administrativni postupak u kojem će vlasnik psa dostaviti veterinaru osnovne podatke, koji su neophodni kako bi čipovan pas bio registrovan u jedinstvenoj bazi. Neki od osnovnih podataka koji će Vam biti potrebni su: ime i prezime vlasnika, kontakt telefon vlasnika, adresa prebivališta vlasnika, ime psa i slično.

Čipovanje pasa – cena

Cena čipovanja i registracije pasa je jednokratan trošak, koji će Vašem ljubimcu osigurati mesto u bazi podataka, i povećati njegovu bezbednost za ceo život. Nakon jednom izvršenog čipovanja i registracije, kontakt podaci vlasnika se u svakom trenutku mogu lako ažurirati, ukoliko promenite telefon ili adresu prebivališta.

Za tačnu cenu čipovanja i registracije Vašeg ljubimca, pozovite nas:

Sa Vašim ljubimcem možete nas posetiti u Vama najbližoj Vet Planet lokaciji:

Vetplanet veterinarska klinika – Beograd, Tošin Bunar 128 (00 – 24 h)
Vetplanet veterinarska ambulanta – Beograd, Braće Jerković 123D
Vetplanet veterinarska ambulanta – Zemun, Radnička 9