065/35-65-664
Kastracija pasa

Kastracija pasa (kastriranje pasa) je uobičajen izraz koji se koristi za opisivanje hirurške procedure tokom koje se uklanjaju oba testisa muškog psa u cilju njegove sterilizacije, čime se zaustavlja njegova dalja sposobnost reprodukcije.

Kastraciju pasa, sa aspekta odgovornog vlasništva, treba posmatrati kao postupak koji je potrebno da u određenom trenutku razmotri svaki vlasnik muškog psa.

Ukoliko razmatrate opciju kastracije Vašeg psa, posetite nas sa Vašim ljubimcem u najbližoj Vet Planet lokaciji, gde u konsultaciji sa našim veterinarima možete dobiti sve potrebne informacije o ovoj hirurškoj proceduri.

Detaljnije informacije i zakazivanje termina možete izvršiti putem telefona 065/35-65-664.


U nastavku teksta, stručni tim Vet Planet klinike Vam je spremio odgovore na najčešće postavljanja pitanja koja se tiču ove hirurške procedure:

Koji su razlozi za kastraciju pasa?

Kastracija pasa kao elektivna procedura (koja ne podrazumeva hitno stanje) se vrši u cilju kontrole reprodukcije, lečenja određenih oblika agresije kod pasa, i u cilju prevencije pojave različitih bolesti u adultnom dobu.

Kastriranje pasa kao hitna procedura, se primenjuje kod lečenja karcinoma testisa, karcinoma prostate, i u cilju kontrole bolesti zavisnih od testosterona (hormona testisa), kao što su npr. perianalni adenomi.

Iako se među vlasnicima često javljaju oprečna mišljenja o postupku kastracije pasa, važno je imati na umu da se kastracija psa danas smatra rutinskom operacijom i predstavlja odraz odgovornog vlasništva. Primera radi, svi psi vodiči za slepe, psi za osobe sa invaliditetom i radni psi se rutinski kastriraju, a ova procedure apsolutno ne narušava njihovu sposobnost da obavljaju svoje dužnosti.

Benefiti koje donosi kastracija psa

Kastracija pasa ima mnoge benefite za dugoročno zdravlje Vašeg psa, a neki od njih uključuju:

 • Smanjeni rizik od benigne hiperplazije prostate (uvećanje prostate koje dolazi sa godinama) i prostatitisa (zapaljenja prostate)
 • Smanjuje rizik od pojave bolesti povezanih sa hormonima kao što je perianalni adenom (benigni tumor oko anusa)
 • Eliminiše rizik od karcinoma testisa (drugog po učestalosti karcinoma kod nekastrirarnih pasa)
 • Uklanja seksualne nagone mužjaka psa i smanjuje određene vrste agresije kod psa
 • Produžuje životni vek psa – po statistici životni vek kastriranih pasa je u proseku duži od nekastriranih.
 • Smanjuje verovatnoću pojave anksioznosti usled odvajanja.

Kastracija pasa i komplikacije – da li postoje i koje su?

Opšti konsenzus veterinarske struke u ovom trenutku je da će kastracija produžiti životni vek psa. Stoga je opšti zaključak da benefiti kastracije daleko prevazilaze njene nedostatke.

Postoje naučne studije koje ukazuju na povećan rizik od pojave određenih stanja nakon kastracije, a koje kao potencijalne nedostatke sterilizacije navode:

 • Da će kastracija psa će usporiti metabolizam psa – Gojaznost treba posmatrati kao rezultat preteranog hranjenja i nedostatka fizičke aktivnosti psa. Regulisanjem ishrane psa i obezbeđivanjem redovne – barem dnevne vežbe, možete sprečiti pojavu gojaznosti kod kastriranih pasa, na isti način kao što je to slučaj sa nekastriranim mužjacima.
 • Kastracija pasa velikih rasa pre nego što završe rast kostiju povezana je sa povećanim rizikom od povreda kolena. (kidanja prednjih ukrštenih ligamenata)
 • Kastracija pasa pre zrelosti može biti povezaan sa povećanim rizikom od određenih ponašanja. (npr. fobija od buke).

Uprkos ovim studijama, kastracija pasa se smatra najboljom opcijom za opšte zdravlje i dugovečnost Vašeg psa.

Kastracija psa ne izaziva promenu ličnosti, ne narušava instinkte čuvara, ne utiče na razigranost, inteligenciju i naklonost Vašeg ljubimca.

Ukoliko razmatrate kastriranje psa, pre same procedure, važno je da se posavetujete sa Vašim veterinarom koji će Vam nakon detaljnog veterinarskog pregleda dati mišljenje koji trenutak je najbolji za izvođenje procedure.

Za sve konsultacije, veterinarske preglede i zakazivanje procedure pozovite nas, zakažite termin i posetite nas na Vama najbližoj Vet Planet lokaciji sa Vašim ljubimcem.

Kada je moguće izvesti proceduru kastracije psa?

Postoji mnogo različitih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom određivanja optimalnog vremena za kastriranje psa. Ovi faktori uključuju:

 • Starost psa
 • Trenutno zdravstveno stanje
 • Faktore ponašanja
 • Okruženje u kojem se Vaš ljubimac nalazi

Procenu ovih faktora, u cilju određivanja optimalnog vremena za kastraciju psa, može izvršiti veterinar.

Ukoliko imate nedoumica da li pravo vreme za kastriranje Vašeg psa, pozivamo Vas da se konsultujete sa našim veterinarima, koji će Vam pomoći da odredite najbolje vreme za ovaj postupak u slučaju Vašeg ljubimca.

Možete nas posetiti sa Vašim ljubimcem na Vama najbližoj Vet Planet lokaciji:

Za konsultacije i zakazivanje, možete nas pozvati na dežurni telefon klinike gde Vam je naše stručno osoblje dostupno sa odgovorima za sva Vaša pitanja.

Kako izgleda postupak kastracije pasa?

Pre izvođenja procedure, veterinar će izvršiti detaljan veterinarski pregled psa, koji uključuje i biohemijske analize krvi.

Nakon što veterinar utvrdi da su rezultati pregleda i testova prihvatljivi, a Vaš pas dobar kandidat za operaciju, može se dalje planirati hirurška intervencija.

Kastracija pasa je hirurška procedura koja zahteva opštu anesteziju. Tokom zahvata, Vašem ljubimcu će biti postavljen intravenski kateter za davanje anestetika tokom. Nakon što je pas anesteziran, tubus za disanje će biti postavljen kako bi se kiseonik i gasni anestetik isporučili direktno do pluća.

Operacija se sastoji od pravljenja malog reza ispred skrotuma i uklanjanja oba testisa. Nakon uklanjanja testisa, rez se zašiva. Danas su često u upotrebi samoresorbojući konci, koje nakon intervencije nije potrebno naknadno uklanjati.

kastracija-pasa
Kastracija pasa – je hirurška procedura uklanjanja testisa mužjaka psa

Kastracija pasa – cena procedure

Cena kastracije pasa može zavisiti od više faktora, među kojima su: starost psa, veličina i rasa psa i trenutno zdravstveno stanje psa koje može uticati na kompleksnost zahvata. Ovo su samo neki od parametara koji mogu uticati na cenu procedure.

Za tačnu cenu procedure kastracije psa, pozovite nas putem telefona ili posetite sa Vašim ljubimcem.

Kastracija pasa – oporavak nakon procedure

Oporavak nakon kastracije psa se sastoji iz postoperativne nege koja se primarno zasniva na odmoru i ograničenju aktivnosti psa.

Većina pasa može nastaviti normalnu aktivnost 5 do 10 dana nakon operacije. Pre toga izbegavajte zahtevnije fizičke aktivnosti sa psom (trčanje, napornije šetnje na povodcu, penjanje uz stepenice, skakanje). Takođe tokom ovog perioda nemojte kupati psa, i ne dozvoljavajte mu plivanje.

Psi su tokom perioda oporavka često skloni da ližu i češu mesto reza, pa je preporučljivo da tokom ovog perioda Vaš ljubimac nosi Elizabetansku kragnu (E-kragnu) koja će ga sprečiti u nameri manipulacije mestom reza.

kastracija-pasa-oporavak
Nekoliko saveta za oporavak psa nakon kastracije

Za sve konsultacije oko hirurških procedura, veterinarskih pregleda i postoperativne nege, stručni tim Vet planeta Vam je na raspolaganju 7 dana nedeljno, svih 365 dana u godini na tri lokacije: