065/35-65-664
Vakcinacija pasa i štenaca

Vakcinacija pasa i štenaca je vrsta aktivne imunizacije koja pomaže u sprečavanju pojave zaraznih i potencijalno smrtonosnih bolesti Vašeg ljubimca.

Postupak vakcinacije je zasnovan na aplikaciji vakcine. Vakcina je preparat koji sadrži oslabljene uzročnike bolesti, koji se unose u organizam, sa ciljem stimulacije imunog sistema životinje. Nakon vakcinacije, imuni sistem psa stvara specifična antitela na određene uzročnike, pomoću kojih je u budućnosti spreman da se uspešno „bori“ sa uzročnikom bolesti.

vakcinacija-pasa
Vakcinacija pasa i štenaca je važna u prevenciji zaraznih bolesti

Redovna i pravovremena vakcinacija štenaca i odraslih pasa je od izuzetne važnosti, jer predstavlja garanciju da se Vaš ljubimac ne razboli ili preleži samo lakši oblik bolesti ukoliko se u budućnosti susretne sa uzročnikom bolesti.

Pojedine vakcine su obavezne, dok se druge preporučuju. Bilo da ste vlasnik šteneta ili odraslog psa, od ključne važnosti je da budete sigurni u pravi raspored vakcinacije.

Za sve informacije oko vakcinacije i zakazivanje termina, stručni tim Vet Planet klinike Vam je dostupan putem telefona +381653565664 svih 365 dana u godini.

Vakcinaciju štenaca i odraslih pasa možete zakazati u Vama najbližoj Vet Planet lokaciji:

Više informacija o vrstama vakcina za pse, vakcinaciji štenaca i vakcinaciji odraslih pasa, možete pronaći u nastavku teksta:

Zakonom obavezne vakcine za pse

Zakonom obavezna vakcina za sve pse u Republici Srbiji je vakcina protiv besnila.

Prva vakcina protiv besnila se daje štenetu nakon 3 meseca starosti, i dalje se ponavlja jednom godišnje, radi redovnog održavanja nivoa antitela u krvi, čime se postiže adekvatna zaštita psa.

Bez obzira da li ste vlasnik šteneta ili odraslog psa, imajte na umu da je vakcina protiv besnila zakonski obavezna za sve pse starije od 3 meseca.

Za sve dodatne informacije oko vakcinacije pasa stručni tim Vet Planet klinike Vam stoji na raspolaganju putem telefona +381653565664.

Preporučene vakcine za pse

Pored vakcine protiv besnila, koja je obavezna zakonom, psi se mogu dopunski vakcinisati vakcinom protiv zaraznih bolesti i vakcinom protiv zaraznog kašlja:

Vakcina protiv zaraznih bolesti

Vakcina protiv zaraznih bolesti kod odraslih pasa se aplikuje jednom godišnje.

Vakcina protiv zaraznih bolesti spada u grupu polivakcina (petovalentna vakcina) i pruža psu zaštitu od: parvoviroze (mačija kuga), štenećaka (Canine distemper virus), zarazne žutice (virusni hepatitis), leptospiroze i influence pasa.

Vakcina protiv zaraznog kašlja

Vakcina protiv zaraznog kašlja obuhvata dva uzročnika (Canine Parainfluenza i Bortadella bronchiseptica).

Veterinar Vašem ljubimcu može preporučiti vakcinu protiv zaraznog kašlja do 2 puta godišnje (pre perioda povećanog rizika – rano proleće i rana jesen).

Ova vakcina se često preporučuje i psima koji su pod većim rizikom od oboljenja, a u njih spadaju sledeće kategorije:

  • Psi u odgajivačnicama
  • Psi u prihvatilištima ili azilima
  • Psi koji borave u pansionima

Ukoliko smatrate da je Vaš pas bio većem riziku od oboljevanja (npr. usvojen pas ili očekivani boravak u pansionima za pse), možda bi trebalo da razmislite o dodatnoj zaštiti Vašeg ljubimca.

Ukoliko imate dilemu da li je Vašem psu potrebna dodatna zaštita, kontaktirajte stručni tim Vet Planet klinike za procenu i zakazivanje termina vakcinacije putem telefona: +381653565664.

Vakcinacija pasa cena

Cena vakcinacije psa zavisi od vrsta vakcina koje su potrebne Vašem ljubimcu. U zavisnosti od toga da li je Vaš ljubimac štene kojem je potrebna kompletna osnovna vakcinacija, ili odrastao pas kojem je potrebna redovna godišnja vakcinacija – ukupna cena vakcinacije se može razlikovati.

Za tačnu cenu vakcinacije Vašeg psa, kontaktirajte naš Vet Planet tim putem telefona +381653565664, gde će Vam naše stručno osoblje odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Vakcinacija štenaca

Baš kao i ljudskim bebama, i štenadima je potrebna vakcinacija kako bi ojačali svoj imunitet. Vakcinacija štenaca omogućava Vašem ljubimcu da izraste u zdravog psa, bez zaraznih bolesti i mogućnosti da ih prenese na druge životinje.

Postoji niz vakcina koje štene dobija u prvoj godini. Iako Vam česte posete veterinaru u ovom periodu mogu delovati kao neprijatno iskustvo, one će Vašeg ljubimca zaštititi od opasnih i smrtonosnih bolesti koje je moguće sprečiti vakcinacijom.

Zašto je neophodna vakcinacija šteneta?

Odmah nakon rođenja, imuni sistem šteneta se u potpunosti oslanja na antitela koja se nalaze u majčinom mleku. Ova antitela imaju zaštitnu ulogu od virusa dok se sopstveni imuni sistem šteneta dovoljno ne razvije.

Međutim, ova zaštita vremenom slabi, čime štene postaje ranjivo na zarazne bolesti. Iz ovog razloga, pravovremena vakcinacija šteneta će sprečiti mogućnost infekcije zaraznim bolestima.

Kada je potrebno da štene primi prvu vakcinu?

Prva vakcina koju štene dobija je vakcina protiv zaraznih bolesti. Prema smernicama Svetskog udruženja veterinara optimalno vreme za prvu vakcinu je 6 nedelja starosti, a nakon toga je ovu vakcinu potrebno ponoviti još dva puta – sa 8 i 12 nedelja starosti.

Nakon kompletno izvršene vakcinacije protiv zaraznih bolesti štene je zaštićeno u periodu od godinu dana.

Koje su prve vakcine koje štene dobija?

Prva vakcina koju štene dobija je dvovalentna DP „puppy“ vakcina i njena uloga je zaštita šteneta od virusa mačije kuge (parvoviroza) i štenećaka (distemper virus). Ovu vakcinu štene dobija sa 6 nedelja starosti.

Nakon prve vakcine, sledi revakcinacija protiv zaraznih bolesti – sa 8 i 12 nedelja starosti – petovalentnom vakcinom. Petovaletna vakcina pruža štenetu zaštitu od: parvoviroze (mačija kuga), štenećaka (distemper virus), zarazne žutice (virusni hepatitis), leptospiroze i influence pasa.

Od navedenih zaraznih bolesti najlakše i najčešće oboljevaju štenci, međutim od njih mogu oboleti i odrasli psi, pa je ovu vakcinu potrebno ponavljati svake godine.

Nakon primljene vakcine štene stiče imunitet na zarazne bolesti u narednih 7 do 14 dana. Tokom perioda sticanja imuniteta, štene je potrebno još uvek posebno paziti i ne dopuštati mu bliski kontakt sa drugim psima.

Nakon izvršene osnovne vakcinacije protiv zaraznih bolesti, potrebno je izvršiti vakcinaciju protiv besnila. Vakcina protiv besnila je zakonom obavezna vakcina u Republici Srbiji.

Štene prima vakcinu protiv besnila najčešće posle 12 nedelje starosti, nakon primljene poslednje (booster doze) protiv zaraznih bolesti. U ovom periodu se može uraditi i čipovanje psa.

Vakcinacija pasa – gde možete vakcinisati Vaše štene?

Vet Planet stručni tim Vam je na raspolaganju 7 dana nedeljno, 365 dana u godini za potpunu brigu oko Vaših štenaca, uključujući i vakcinaciju, i to na tri lokacije:

Za sve upite, i zakazivanje naše osoblje Vam stoji na raspolaganju putem telefona +381653565664.

Postoji nekoliko različitih vakcina za štence, i to ponekad može biti zbunjujuće za nove vlasnike. Ukoliko želite da saznate koje vakcine štene treba da dobije u prvoj godini kako bi izbeglo različite bolesti – pročitajte vodič za vakcinaciju u nastavku.

Kalendar vakcinacije pasa (štenad)

U kalendaru vakcinacije štenadi se nalazi prikaz svih redovnih postupaka i vakcinacije koje je Vaše štene potrebno da prođe u toku prve godine, počevši od 5. nedelje starosti:

Starost
šteneta
Postupak
5 nedeljaČišćenje od parazita
6 nedelja1. vakcina protiv zaraznih bolesti
8 nedelja2. vakcina protiv zaraznih bolesti
9-10 nedeljaČišćenje od parazita
12 nedelja3. vakcina protiv zaraznih bolesti
(booster)
3 mesecaVakcina protiv besnila + čipovanje psa
Kalendar vakcinacije štenaca

Za sva dodatna pitanja, pripremu i zakazivanje termina vakcinacije Vaših štenaca, stručni tim Vet Planet klinike Vam stoji na raspolaganju putem telefona +381653565664.

Ponašanje šteneta nakon vakcinacije

Normalna pojava je da se nakon prvih vakcina štene ponaša mirnije i tiše od uobičajenog, naročito prvog dana. Razlog ovoga je reakcija imunog sistema na primljenu vakcinu, koji u ovom periodu radi više nego inače.

Ovo stanje je prolazno i najčešće traje do 24 časa nakon prijema vakcine. Ukoliko smatrate da se Vaše štene ne vraća u normalno stanje duže od ovog perioda – obratite se Vašem veterinaru za savet.

Vakcinacija odraslih pasa

Vakcinacija odraslog psa podrazumeva obaveznu vakcinu protiv besnila i dopunske vakcine:

  • vakcinu protiv zaraznih bolesti i
  • vakcinu protiv zaraznog kašlja.

Vakcina protiv besnila i vakcina protiv zaraznih bolesti se odraslim psima daje jednokratno, i ponavlja se svake godine.

Vakcinu protiv zaraznog kašlja (KC), Vam veterinar može savetovati i do dva puta godišnje, ukoliko je Vaš ljubimac izložen većem riziku od pojedinih zaraznih bolesti (periodi povećanog rizika su – rano proleće i rana jesen).

Raspored vakcinacije za odraslog može izgledati ovako:

Kalendar vakcinacije (odrasli psi)

Vrsta
vakcine
UčestalostObavezna
zakonom
BesniloJednom
godišnje
Da
Zarazne
bolesti
Jednom
godišnje
Ne
Zarazni
kašalj
Po preporuci
veterinara
(do 2x godišnje)
Ne

Vakcinacija pasa – poznata i nepoznata istorija

Ukoliko je istorija vakcinacije psa poznata (kupljen pas) – pored toga što Vam veterinar može pomoći da se pridržavate daljeg rasporeda vakcinacije, može Vam pomoći i da prebacite vlasništvo nad psom na sebe (ukoliko je pas mikročipovan na prethodnog vlasnika)

Ukoliko je istorija vakcinacije psa nepoznata (pronađen pas, usvojen pas) – prvo je neophodno je da psa dovedete na proveru mikročipa i pregled. Nakon ovoga Vaš veterinar će Vam dati sve savete oko dalje vakcinacije, čišćenja od parazita i čipovanja psa (ukoliko je potrebno).


Sva dodatna pitanja oko nege Vaših kućnih ljubimaca možete uputiti Vet Planet timu putem telefona +381653565664 ili na nas posetite u Vama najbližoj Vet Planet lokaciji u Beogradu i Zemunu.


Reference: