065/35-65-664
Sterilizacija mačaka

Šta je sterilizacija mačaka?

Sterilizacija mačaka je izraz koji se koristi za opisivanje hirurške procedure čiji je cilj uklanjanje reproduktivnih organa ženke mačke. Postoje dve tehnike sterilizacije mačaka koje praktikuju veterinari, a to su:

  • ovarioektomija (uklanjanje jajnika) i
  • ovariohisterektomija (uklanjanje jajnika i materice).

Obe tehnike su podjednako bezbedne i efikasne. U zavisnosti od konkretne situacije, veterinar Vam može savetovati primenu jedne ili druge tehnike.

Donošenje odluke o sterilizaciji Vaše mačke može izazvati mnoga pitanja, poput: Koje su prednosti sterilizacije? Kada je najbolje vreme za sterilizaciju? Kako se brinuti o mački nakon što je sterilisana? U ovom članku Vet Planet tim Vam je spremio odgovore na sva pitanja o tome šta je potrebno da znate kako biste doneli ovu odluku.

Šta uključuje proces sterilizacije mačke?

Sterilizacija mačaka je procedura koja podrazumeva uvođenje mačke u opštu inhalacionu anesteziju. Priprema pacijenta podrazumeva poštovanje svih pravila asepse i antisepse. Tokom operacije, veterinar će napraviti rez na stomaku mačke, nakon čega će ukloniti jajnike i/ili matericu (u zavisnosti od primenjene procedure). Nakon toga, rez se zatvara šavovima, koji se najčešće uklanjaju nakon deset dana.

Uoči operacije, veterinar će Vam preporučiti post bez hrane (12 časova pred operaciju). U najvećem broju slučajeva, tokom posta mački je dozvoljeno davati vodu. Međutim, veterinar Vam može odrediti i specifične zahteve za post, koji su bazirani na individualnoj osnovi. Stoga je uvek važno da se konsultujete sa svojim veterinarom oko detalja. Svakako se preporučuje detaljan klinički pregled i analiza krvne slike i biohemijskih parametara krvi pred sam hirurški zahvat.

Sterilizacija mačaka je danas rutinska procedura, obavlja se često, a većina mačaka vraća se kući na dan operacije i brzo se oporavlja.

Kada je preporučljivo sterilisati mačku?

Veterinari najčešće preporučuje sterilizaciju mačke u uzrastu nakon navršenih godinu dana starosti. Čak i ukoliko imate ili ste udomili stariju nesterilisanu mačku, sterilizaciju je i dalje moguće bezbedno izvesti. Zakažite termin sa našim veterinarom koji će Vas posavetovati oko svih detalja, kada i kako možete izvršiti sterilizaciju Vaše mačke.

Da li je moguća sterilizacija starijih mačaka?

Iako većina veterinara preporučuje sterilizaciju u periodu godinu dana starosti, starije, nesterilisane, zrele mačke se i nakon ovog perioda mogu bezbedno sterilisati. Sterilizacija mačaka se može izvršiti u bilo kom uzrastu, čak i kada su u starijem dobu. Pre sterilizacije mačaka starijeg doba, veterinar će Vam preporučiti dodatni veterinarski pregled tokom kojeg će se uveriti da je mačka dovoljno zdrava kako bi se podvrgnula opštoj anesteziji.

Dakle, sterilizacija mačaka starijeg doba je moguća. Moguće ju je obaviti bezbedno, a ova procedura može značajno pomoći u smanjenju rizika od razvoja određenih vrsta karcinoma i drugih bolesti genitalnog trakta.

Sterilizacija mačaka – cena

Ukupna cena sterilizacije mačke zavisi od uzrasta mačke, zdravstvenog stanja i postojanja drugih patoloških stanja koja bi svojim prisustvom komplikovala izvođenje intervencije.

Za tačnu cenu sterilizacije Vaše mačke, savetujemo Vas da nas posetite na Vama najbližoj Vet Planet lokaciji, zajedno sa Vašim Vašim ljubimcem.

Vet Planet Vam je dostupan na tri lokacije:

Za konsultacije i zakazivanje svih termina, stručno osoblje Vet Planeta Vam stoji na raspolaganju putem telefona i lično u prostorijama klinike i veterinarskih ambulanti.

Benefiti sterilizacije mačaka


Postoji više koristi koje donosi sterilizacija mačke. Neke od najvažnijih su:

  • Kontrola nekontrolisane reprodukcije – sterilizacija mačaka u određenom trenutku predstavlja odraz odgovornog vlasništva. Sterilizacija mačke može sprečiti dalju nekontrolisanu reprodukciju njenog potomstva (i poštedeće Vas nevolja da pronađete dobar dom za sve buduće mačiće).
  • Smanjeni rizik od nastanka karcinoma – što se tiče zdravstenih benefita, sterilizacija mačke drastično smanjuje rizik od nastanka karcinoma mlečnih žlezda, jajnika i materice.
  • Smanjen rizik od pojave bolesti reproduktivnog sistema – sterilizacija mačke sprečava pojavu različitih patoloških stanja reproduktivnih organa mačke poput piometre, rupture ili torzije materice, metritisa i pojave cističnih promena. Ova stanja mogu biti fatalna i ne mogu se uvek lečiti – ali se mogu sprečiti sterilizacijom.
  • Prestanak pojave estrusa („teranja“) – estrusi ili redovni ciklusi „teranja“ su posebna vrsta problema za sve vlasnike nesterilisanih mačaka. Nesterilisanu ženku je vrlo često teško sačuvati od izloženosti drugim mačkama tokom ovog perioda, sociološki mogu biti vrlo problematične.
  • Pozitivan uticaj na promenu ponašanja – sterilizacija može pozitivno uticati na promenu ponašanja kod Vaše mačke.

Priprema mačke za sterilizaciju

Osnovna priprema koju će vlasniku mačke preporučiti veterinar je post noć uoči operacije – što znači da nema hrane ili poslastica. Post je standardna procedura pripreme ljubimca koja se primenjuje uoči svih hirurških intervencija.

Ukoliko Vaša mačka uobičajeno boravi napolju, savetujemo Vam da je u ovom periodu tokom posta zadržite unutar kuće, kako biste bili sigurni da ništa ne jede.

U zavisnosti od uzrasta i zdravstvenog stanja mačke, Vaš veterinar može osim posta zahtevati i dodatne pripreme uoči izvođenja procedure sterilizacije.

Za sve konsultacije oko pravilne pripreme i zakazivanje termina sterilizacije mačke, stručni tim Vet planet klinike Vam stoji na raspolaganju.

Sterilizacija mačaka – opis procedure

Pre izvođenja hirurške procedure sterilizacije mačke, neophodno je da zakažete termin kod Vašeg veterinara. Veterinar će obaviti detaljan pregled uoči operacije, uključujući i biohemijske analize krvi, kako bi se uverio da je Vaša mačka dobrog zdravlja i da može dobro podneti anesteziju. Ovo je ujedno i odličan trenutak da se konsultujete sa veterinarom oko svih nedoumica koje eventualno imate u vezi sa procedurom.

Ukoliko imate nedoumica oko izvođenja same procedure, toga da li je Vaša mačka spremna za sterilizaciju, pozivamo Vas da nas posetite sa svojim ljubimcem u Vama najbližem Vet Planet objektu, gde će naši veterinari odgovoriti na sva konkretna pitanja.

U Vet Planet klinici, sterilizaciju kao elektivnu (unapred dogovorenu i zakazanu intervenciju koja ne zahteva urgentnost) vršimo najčešće u prepodnevnim časovima. U tom slučaju je dovoljno da mačku dovedete istog jutra na dan operacije.

Vaša mačka će najčešće istog dana u večernjih časovima, nakon oporavka od anestezije i nakon naš veterinar bude zadovoljan njenim statusom, biti otpuštena na kućni oporavak.

U slučaju da je Vašoj mački nakon izvršene intervencije potreban duži oporavak i nadzor veterinara, moguć je produženi boravak u okviru stacionara za kućne ljubimce Vet Planet klinike.

U okviru stacionara, Vaš ljubimac će pre otpusta na kućni oporavak biti pod 24-časovnim nadzorom našeg stručnog tima, koliko god da je to potrebno.

Sterilizacija mačaka – oporavak i nega mačke nakon procedure

Nakon otpuštanja na kućni oporavak, Vaša mačka može do kraja dana delovati pokunjeno i delovati nezainteresovano za hranu. To se smatra uobičajenim stanjem u prvih par dana nakon operacije.

Nakon dolaska kući, poželjno je da Vašu mačku smestite na udobnu, čistu i suvu podlogu, obezbedite joj dovoljno sveže vode tokom oporavka i izbegavajte igru sa ljubimcem koja uključuje preterano trčanje ili skakanje. Prateći ovih nekoliko jednostavnih saveta, pomoći ćete Vašoj mački da period oporavka bude kraći.

Pokušajte da se pridržavate instrukcija koje Vam je veterinar dao nakon izvršene intervencije u periodu od 10 do 14 dana.

sterilizacija-mačaka-oporavak
Postavljena elizabetanska kragna sprečava sterilisanu mačku da liže i iritira mesto reza nakon izvršene sterilizacije.

Sprečite mogućnost da mačka manipuliše šavom – Nakon izvršene intervencije u Vet Planet klinici, naši veterinari će Vam pokazati kako da postavite elizabetansku kragnu Vašoj mački, kako bi sprečili da mačka liže i iritira mesto šava. Tokom perioda oporavka ovu kragnu Vašoj mački povremeno možete i skinuti, ali preporučljivo je da bude na vratu mačke kada god Vam nije na vidiku (odlazak na posao npr.),

Pripazite na mesto šava – Rana nakon operacije je najčešće mirna i uredna, ali možete očekivati otok i modrice na mestu reza, svakako u tom slučaju se obratite svom veterinaru.

Tokom kompletnog perioda oporavka Vašeg ljubimca, kao i za sva urgentna stanja – dežurni veterinari Vet Planet klinike su Vam na raspolaganju 365 dana u godini, 24 časa dnevno.

Sterilizacija mačke – neželjeni efekti i rizici procedure

Generalno, prednosti koje donosi sterilizacija mačke višestruko prevazilaze neželjene efekte. Međutim, iako sterilizacija mačaka spada u rutinske operacije, potrebno je shvatiti da i kao takva nije u potpunosti bez rizika. Iako su veoma retke, ponekada se mogu javiti komplikacije nakon sterilizacije.

Ponekada se javljaju manje komplikacije koje nastaju ukoliko se mačke ližu mesto šava (rane), pri čemu može doći do infekcije.

Gojaznost mačke nakon izvršene sterilizacije

Sterilizacjia utiče na usporavanje metabolizma Vaše mačke, i može dovesti do stacionarnijeg načina života. Ovo će posledično dovesti do toga da se vaša mačka ugoji; međutim, ukoliko pratite njenu telesnu masu i na odgovarajući način prilagođavate njihovu ishranu i način života – uključujući redovno vreme vežbanja, možete sprečiti pojavu gojaznosti kod Vaše mačke nakon izvršene sterilizacije.

Zaključak o sterilizaciji

U skoro svim slučajevima, sterilizacija mačaka je pravi izbor. Sterilizacija pruža zdravstvene benefite i pomaže u održavanju populacije mačaka pod kontrolom. Dodatno, sterilizacija Vaše mačke može pomoći u otklanjanju neželjenih oblika ponašanja – kao što su preterano glasno mjaukanje, lutanje ili obeležavanje teritorije.

Sterilizacija mačaka je danas prilično rutinska, brza i nekomplikovana procedura, nakon koje se mačke najčešće brzo oporavljaju uz odgovarajuću negu.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja o tome da li je sterilizacija Vaše mačke pravi izbor, naš veterinarski tim je tu da Vam pomogne.

Dostupni smo Vam svakog dana od 8 do 20 časova za sve konsultacije i regularne intervencije. Za sva urgentna stanja – dostupni smo Vam 00-24h.


Reference: