065/35-65-664
Sterilizacija pasa

Sterilizacija pasa je jedan od najodgovornijih načina kojim se kao vlasnik psa možete brinuti o svom ljubimcu. Vlasnici pasa najčešće imaju mnogo pitanja vezanih za sterilizaciju svog ljubimca – od toga kada je najbolji trenutak, kako se procedura izvodi, koji su mogući rizici, do toga koja je cena ove procedure.

U nastavku teksta stručni tim Vet Planet klinike je spremio odgovore na najčešća pitanja koje vlasnici pasa imaju o procesu sterilizacije:

Šta je sterilizacija pasa?

Sterilizacija pasa je uobičajeni naziv za opisivanje hirurške procedure poznate kao ovariohisterektomija ili ovarioektomija.

Ovarioektomija ili ovariohisterektomija predstavlja hirurško uklanjanje reproduktivnih organa ženke psa (jajnika ili jajnika i materice). Danas se ova procedura smatra rutinskom hirurškom procedurom koja se izvodi u cilju izbegavanja neželjene trudnoće i prevencije pojave različitih bolesti ženke psa.

Hiruršku proceduru ovariohisterektomije ili vrši isključivo veterinar u hirurškoj sali veterinarske klinike.

Danas se postupak sterilizacije ženki preporučuje za sve pse koji nisu uključeni u programe uzgoja, jer je dugoročna korist ove procedure značajno veća od rizika.

Za sva pitanja i nedoumice, kao i zakazivanje procedure sterilizacije Vašeg ljubimca, stručni tim Vet Planet klinike Vam je dostupan putem telefona +381653565664 , i u prostorijama veterinarske klinike i ambulanti na tri lokacije u Beogradu.

Sterilizacija pasa – cena procedure

Cena sterilizacije pasa može zavisiti od uzrasta i veličine psa, da li je ženka psa trudna (skotna) u vreme sterilizacije i postojanja zdravstenih stanja koje eventualno komplikuju izvođenje sterilizacije (npr. piometra).

Za preciznije informacije oko cene sterilizacije Vašeg psa, pozovite nas putem telefona ili nas posetite sa Vašim ljubimcem najbližoj Vet planet lokaciji.

Kada je najbolji trenutak za sterilizaciju psa?

Odluku kada je najbolji trenutak za sterlizaciju psa je potrebno da donesete zajedno sa Vašim veterinarom. U zavisnosti opšteg zdravstvenog stanja,uzrasta (starosti) i rase Vašeg ljubimca naš veterinar će Vam pomoći da izaberete najbolji trenutak za izvođenje ove intervencije.

Vet Planet tim Vas može posavetovati kada je najbolje da donesete ovu odluku, bez obzira da li je Vaš ljubimac mlađa ili odrasla ženka.

Pogledajte video u kojem spec. dr vet. Vladan Ranković iz Vet Planet klinike opisuje proceduru sterilizacije pasa:

Benefiti i rizici sterilizacije pasa

Benefiti

Pored toga što je sterilizacija pasa procedura koja se koristi za sprečavanje reprodukcije, danas se posmatra i kao važna metoda u prevenciji patoloških stanja kod ženki pasa koje mogu biti opasne po život.

Nesterilisane ženke su pod većim rizikom od razvoja patoloških stanja poput distocije, vaginalnog prolapsa, prolapsa materice, karcinoma jajnika, karcinoma materice i piometre (gnojno zapaljenje materice). Pored toga, nesterilisane ženke imaju i 85% veću incidenciju karcinoma mlečnog kompleksa u poređenju sa sterilisanim ženkama. Takođe, sterilisane ženke su sociološki prihvatljivije od nesterilisanih.

Rizici

Upotreba anestezije je uvek zabrinjavajuća za vlasnike pasa, ali zbog činjenice da je pas tokom procedure pod stalnim nadzorom stručnog tima, u Vet Planetu su ti rizici minimalni.

Naš stručni tim posebnu pažnju posvećuje mladuncima i starijim psima prilikom uvođenja u anesteziju, jer su upravo oni najrizičnije grupe.

Ukoliko imate dodatnih pitanja vezanih za proceduru sterilizacije Vašeg ljubimca, kontaktirajte nas putem telefona +381653565664 i naš stručni tim će Vam odgovoriti na sva pitanja.

Priprema psa za sterilizaciju

Procedura sterilizacije zahteva određenu pripremu Vašeg ljubimca. Priprema se primenjuje neposredno pre hirurškog zahvata i sastoji se od:

 • Posta – neopohodno je da Vaš ljubimac posti najmanje 12 časova pre operacije (bez hrane i vode).
 • Pregleda veterinara i laboratorijskih analiza krvi – Vaš ljubimac će pre hirurške procedure biti pregledan od strane našeg veterinara, kako bi se utvrdilo pravilno funkcionisanje svih organa i potvrdilo odsustvo svih bolesti koje su kontraindikacija za izvođenje ove procedure.

Imajte na umu, da Vam pravilnu i potpunu pripremu za ovaj zahvat može savetovati isključivo veterinar, i to skladu sa vrstom, uzrastom i zdravstvenim stanjem Vašeg psa.

Stoga, ukoliko planirate sterilizaciju Vašeg ljubimca, pozivamo Vas da obavite preliminarni veterinarski pregled na Vama najbližoj Vet Planet lokaciji, kako bi Vam naš veterinar dao jasne instrukcije o pravilnoj pripremi ljubimca za ovaj zahvat.

Kako se izvodi hirurška procedura sterilizacije psa?

Nakon izvršene pravilne pripreme i pregleda psa od strane veterinara može se pristupiti hirurškoj proceduri sterilizacije psa:

 1. Veterinar će Vašem psu postepeno aplikovati postepeno sedative, a nakon toga anestetike. Pas će se nakon ovoga osećati pospano.
 2. Pas će zatim biti uveden u inhalacionu anesteziju (intubiran). Anestezija omogućava da se procedura sterilizacije izvede potpuno bezbolno po Vašeg ljubimca.
 3. Pacijent se u anesteziji postavlja na hirurški sto u ležećem položaju (na leđima).
 4. Psu će biti ošišana dlaka na delu stomaka od ksifoida do pubisa, na delu kože gde se izvodi intervencija. Nakon toga, ovo će područje biti dezinfikovano.
 5. Pas se prekriva hirurškom kompresom, kako bi se stvorilo sterilno polje u okolini na kojoj se izvodi intervencija.
 6. Veterinar pravi rez skalpelom, na srednjoj liniji stomaka, kaudalno od pupka.
 7. Nakon incizije, pristupa se uklanjanju reproduktivnih organa ženke. U zavisnosti od preporuke i odluke veterinara – sprovodi se ovariohisterektomiija (uklanjanje materice i jajnika) ili ovarioektomija (uklanjanje jajnika).
 8. Po završetku procedure, veterinar vrši pregled na krvarenje. Ukoliko nema krvarenja, pristupa se zatvaranju.
 9. Hirurški otvor, uključujući sve slojeve trbušnog zida, će biti zašiven monofilamentnim resorptivnim hirurškim koncem.
 10. Preventivno, veterinar može na vrh šavova aplikovati i hirurški lepak kojim će se dodatno učvrstiti šav.
 11. Nakon izvršene procedure, Vaš pas će se probuditi iz anestezije, a u zavisnosti od procene i konsultacije sa našim veterinarom, može biti pušten na kućni oporavak ili zadržan na određeni period dodatno u Vet Planet stacionaru.

Tokom celokupnog perioda oporavka Vašeg ljubimca, za sve informacije i dodatne intervencije, dostupni smo Vam 24 časa dnevno u Vet Planet klinici na adresi Tošin bunar 128, Beograd.

Sterilizacija pasa i oporavak

Psi koji su podvrgnuti sterilizaciji u Vet Planet klinici biće pušteni na kućni oporavak najčešće istog dana nakon operacije.

Vaš pas nakon sterilizacije može izgledati pospano ili manje aktivno – što je sasvim normalno. Sa druge strane, pas se istog dana može vratiti i svom normalnom ponašanju.

Bez obzira kako se Vaš pas ponašao nakon intervencije važno je da tokom perioda oporavka:

 • Ograničite fizičku aktivnost Vašem psu:
  • Skakanje ili trčanje
  • Aktivnosti bilo koje vrste koje mogu opteretiti rez.
  • Igranje sa drugim psima ili kućnim ljubimcima (do 2 nedelje nakon intervencije).
  • Trčanje bez povodca.
  • Izbegavajte kupanje psa (najmanje 10 dana nakon intervencije).
 • Sprečite psa u pokušajima manipulacije mesta reza (lizanje, griženje) – kako bi se sprečilo olabavljivanje šavova. U cilju ovoga naši veterinari vlasniku psa nakon intervencije mogu ostaviti i elizabetansku kragnu koja će sprečiti Vašeg ljubimca da liže ili grize šavove tokom perioda oporavka.
sterilizacija-pasa-elizabetanska-kragna
Elizabetanska kragna će sprečiti kontakt njuške Vašeg ljubimca i hirurškog šava tokom perioda oporavka od intervencije.

Nakon izvršene intervencije u klinici, naš veterinar će Vas uputiti kako da Vašem psu pravilno dajete terapiju lekovima protiv bolova i antibioticima širokog spektra tokom perioda oporavka.

Tokom celokupnog perioda oporavka, a i nakon toga, stručni tim Vet Planet klinike Vam je dostupan putem telefona +381653565664 i lično na tri lokacije u Beogradu.

Efikasnost procedure

Sterilizacija pasa je veoma efikasna procedura u cilju sprečavanja dalje reprodukcije i prevenciji pojave različitih zdravstvenih problema opasnih po život ženke psa.

Koje su najčešće zablude vlasnika o sterilizaciji pasa?

I dalje postoje različite zablude o sterilizaciji pasa, a jedna od najpopularnijih verovanja je da će se sterilisani pas ugojiti.

Studija ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) – ukazuje da ova činjenica nije tačna. Naprotiv, pokazala je da je sterilisanim ili kastriranim psima potrebno i do 20% manje kalorija na dnevnom nivou. Tako da pojavu gojaznosti ne bi trebalo dovoditi u direktnu korelaciju sa sterilizacijom, ukoliko poštujete potrebe za svakodnevnim aktivnostima Vašeg psa i nakon intervencije.

Sterilizacija pasa – da ili ne?

Sterilizacija pasa (ovariohisterektomija) je danas jedna od najčešće izvođenih hirurških intervencija u veterinarskoj medicini širom sveta. Kako benefiti pravovremene sterilizacije pasa u prevenciji bolesti značajno prevazilaze rizike koje ova rutinska procedura nosi, naš odgovor bi bio DA.

Kada god da se odlučite za sterilizaciju Vašeg ljubimca, važno je da izaberete iskusni tim veterinara koji će uvek na umu šta je najbolje za pacijenta.

Za zakazivanje intervencija i konsultacije posetite nas lično na najbližoj Vet Planet lokaciji, ili nas kontaktirajte putem dežurnog telefona na +381653565664, gde će Vam naš stručni tim odgovoriti na sva Vaša pitanja.