065/35-65-664

Ektoparaziti kod kućnih ljubimaca

Ektoparaziti kod kućnih ljubimaca

Ektoparaziti

Najčešći uzročnici ektoparazitskih bolesti pasa i mačaka su buve, krpelji, šugarac i demodeks. Buve kod pasa i mačaka predstavljaju najčešće i najdosadnije spoljašnje parazite.

Postoje pseće i mačje buve, ali to ne znači da pseće parazitiraju isključivo na psima i obrnuto, već naprotiv. Najveće infestacije buvama su ranije bile u proleće, kada je vreme toplije, međutim životinje ih mogu pokupiti i tokom hladnijeg vremena,zimi, i u jesen, s obzirom na klimatske promene i otopljavanje, te se infestacije buvama i krpeljima mogu očekivati i zimi.

Ektoparaziti – buve i krpelji

Buve su hematofagni insekti, što znači da se hrane krvlju domaćina  na kojem borave, međutim bitno je napomenuti da one sem na domaćinu žive u okolnom prostoru, gde mogu preživeti i oko 3 meseca.

One dovode do pojave svraba, koji nekada može biti toliko intenzivan i  rezultovati ozbiljnim promenama na koži izazvanim češanjem. Životinje se najčešće češu u predelu stomaka, nogu i korena repa. Kod mladunaca veliki broj buva može rezultovati i teškim anemijama. Proteini iz pljuvačke buve čest su uzrok alergijske reakcije, te posledično, alergijskog  dermatitisa.

Preparati protiv ektoparazita

Danas postoje različite vrste zaštite od buva u vidu ampula ( spot- on preparata),  tableta, ogrlica i sprejeva. Oni imaju različito vreme trajanja, od 4 nedelje do 7-8 meseci, zavisno od preparata.

Pas ili mačka treba da imaju redovnu zaštitu od buva i kreplja, i to svakog meseca u godini, nezavisno od godišnjeg doba.

 U pet šopu Vet Planet klinike nalazi se širok spektar preparata  za zaštitu od ektoparazita, kako za pse tako i za mačke, a ukoliko imate bilo kakvih nedoumica u vezi toga koji preparat  koristiti, kao i samog načina aplikacije, možete se posavetovati sa našim veterinarima, svakog dana od 8-20č.

Vet Planet Clinica se nalazi u ulici Tošin bunar 128 i za sve predloge i sva pitanja možete nas kontaktirati na telefone i posetiti u radno vreme od 8:00 do 20:00.

Za sve hitne slučajeve tu smo 00-24h.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Vaš Vet Planet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.