065/35-65-664

Veterinarski pregled

Kada je potrebno odvesti kućnog ljubimca kod veterinara?

Vlasnici kućnih ljubimaca često imaju dilemu u kojim situacijama je potreban veterinarski pregled. Naravno da Vaš ljubimac ne može da kaže da li ga nešto boli, ali zato svojim ponašanjem i gestovima može itekako da vam pokaže da se ne oseća dobro.

Vlasnici dobro znaju kako njihovi ljubimci izgledaju kad su zadovoljni, kada su zdravi, siti i spremni za igru. Pitanje je koje promene u ponašanju Vašeg kućnog ljubimca su one koje ukazuju da je vreme za veterinarski pregled?

Postoji nekoliko stvari na koje vlasnici treba da obrate pažnju i koje će lako primetiti tokom dana provedenog sa kućnim ljubimcem.

Jedan od važnih indikatora promene zdravstvenog stanja kuca i maca je njihovo raspoloženje.

Ljubimac je neraspoložen

Kada ljubimac nije veseo, kada puno leži i ne želi da se kreće to je jedan od prvih znakova za praćenje. Imajte na umu da kuce i mace umeju jako vešto da kriju bol. Zato obratite pažnju na njihovo opšte raspoloženje, želju za igrom i kretanjem i očigledne promene u dužini spavanja.

Drugi važan indikator promene zdravstvenog stanja ljubimca vezan je za hranu, mokrenje i stolicu. Iako se može dogoditi da se vašem ljubimcu ne dopadne ponuđena hrana, odbijanje njegovih omiljenih obroka tokom dana obično ukazuje da se ljubimac ne oseća dobro.   

Odbijanje hrane i promene u stolici

Odbijanje hrane, promene u mokrenju, promene u stolici su siguran znak je vreme za veterinarski pregled. Ovo je posebno važno u sledećim slučajevima:

  • Ukoliko pas nema stolicu 2 dana ili učestalo ima stolicu, nekoliko stolica na dan ili čak sat 
  • Ukoliko je stolica ljubimca vodenasta, 
  • Ukoliko ljubimac ima dijareju sa tragovima služi ili krvi 
  • Ukoliko primetite promene u mokrenju kao što su učestalo mokrenje, izostanak mokrenja ili promenu boje urina.  
  • Ukoliko ljubimac povraća (obratite pažnju da li je ljubimac povratio svarenu hranu, komade nesvarenog obroka, da li je bilo sluzi ili krvi u izbljuvku – sve ovo su važne informacije za vašeg veterinara i pomoći će mu da brže pronađe rešenje za vašeg ljubimca)

Fizičke promone na telu

Treći važan indikator promene zdravstvenog stanja su fizičke promene koje možete videti ili osetiti pod rukom. Kožne i potkožne promene koje su se iznenada pojavile potrebno je ispitati. Ne zaboravite da mnoge bolesti mogu biti uspešno izlečenje ukoliko se otkriju na vreme. Posebno obratite pažnju na otoke. Npr. kada je stomak vašeg ljubimca izuzetno oteče, tvrd, uvećan to je takođe znak da je potreban veterinarski pregled. 

Veterinarski pregled je potreban i kod ženski koje su izgubila teranje ili neočekivano dobile teranje posle samo meseca ili mesec i po dana od prethodnog teranja. 

Estrus ili teranje kod pasa uobičajeno je 2 puta godišnje tako da je svaka promena učestalosti ili obilnosti krvarenja obavezan znak za veterinarski pregled.

Veoma je bitno da sve simptome koje primetite ispričate Vašem veterinaru kako bi se on na osnovu njih odlučio koji je najbolji put do konačni dijagnoze i izlečenja Vašeg ljubimca.

veterinarski-pregled-veterinar-dezurni-veterinar

Ukoliko niste sigurni da je Vašem ljubimcu potreban veterinarski pregled, slobodno nas pozovite za savet na 065/3565664

Vaš Vet Planet Clinic