065/35-65-664

Kardiologija kod kućnih ljubimaca

Srčane bolesti kod kućnih ljubimaca

Kardiologija – bolesti srca

Kod kućnih ljubimaca kao i kod ostalih živih bića javljaju se problemi sa srcem kao sa organom, odnosno bolesti srca. Kada pričamo o bolestima srca sve bolesti srca možemo da podelimo na urođene i stečene bolesti. Urođene bolesti drca su bolesti kao što im samo ime kaže sa kojima se životinje rađaju. Stečene bolesti srca se razvijaju tokom života i njih treba prepoznati u određenim trenucima.

Što se uređenih bolesti srca tiče to se vidi odmah na samom početku života kućnog ljubimca samim tim što životinja ne može da izvede neke fizičke aktivnosti koje su normalne. Ne mogu da dugo trče za nekom lopticom, ne mogu da se igraju, ne mogu da se prevrću, brzo se zadišu. Prosto deluje kao da nemaju snage da izvedu neke najprostije fizičke aktivnosti.

Stečene bolesti srca se javljaju uglavnom u starijem životnom dobu naši kućnih ljubimaca. Treba podsetiti da su neke rase predisponiranije odnosno neke rase imaju veći afinitet da razviju neke srčane bolesti. Te rase su uglavnom dobermani, koker španijeli, King Charles španijel i kavalijeri i ostale rase pasa koji su bliski njima.

Stečene bolesti srca se najčešće uočavaju sami vlasnici jer vide neke promene u ponašanju kod svog kućnog ljubimca. Tada govorimo o najčešće fizičkoj nemogućnosti da se izvedu neke duže šetnje, skakanje na nameštaj, odnosno preskakanje nekih prepreka, penjanje uz stepenice i niz stepenice predstavlja jako veliki napor za psa. Samim tim to pokazuje tako što se zadišu, što legnu i odbijaju da se nastavi šetnja.

Kako prepoznati srčana oboljenja kod psa

Kod stečenih srčanih oboljenja treba voditi računa i o tome da toplo i vlažno vreme apsolutno ne odgovaraju životinjama koje razviju srčana oboljenja. Oni su u takvim danima jako neraspoloženi nisu aktivni i odbijaju svaki fizički napor.

Kada vlasnici primete neku promenu ponašanja u fizičkoj aktivnosti ili njihov pas ponekad ima nagon za kašljem iz grla kao plitak kašalj to takođe dovodi do toga da možemo da pomislimo da imam problem sa srcem. U toku noći kod kućnih ljubimaca takođe može da se desi da se pas zakašlje i zatim da ustane iz sna i sedne i dahće kao da želi da dođe do više vazduh odnosno ima takozvanu gladna vazduhom i to je jedan od simptoma koji dovodi takve kućne ljubimce kod nas na kliniku.

Kada oni dođu uradimo neke dijagnostičke procedure u kojima zaključujemo da li taj pas ili mačka imaju problem sa srcem i odlučujemo se za terapiju koju ćemo uraditi. Od dijagnostičkih procedura možemo da radimo prvo rendgenogram grudnog koša kao disajnog organa koji je povezan sa srcem i plućima, možemo da radimo elektrokardiogram kao i ultrazvučni pregled srca. Takođe možemo uraditi krvne i biohemijske pretrage krvi. Te analize nam mogu ukazati na to da li imamo problem sa srcem i koju terapiju da koristimo.

Vet Planet Clinica se nalazi u ulici Tošin bunar 128 i za sve predloge i sva pitanja možete nas kontaktirati na telefone i posetiti u radno vreme od 8:00 do 20:00.

Za sve hitne slučajeve tu smo 00-24h.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Vaš Vet Planet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.