065/35-65-664

Katarakta kod pasa

Simptomi, uzroci i lečenje katarakte kod pasa

Katarakta kod pasa je dosta često stanje, koje se manifestuje promenom strukture i boje očnog sočiva. Posledicom ovih promena dolazi vremenom do smanjenja ili potpunog gubitka vida kod pasa.

U nastavku ovog teksta obuhvatićemo najčešće simptome, uzroke i tretman mogućeg lečenja katarakte kod pasa.

Simptomi katarakte kod pasa

Katarakta kod pasa se može razvijati postepeno tokom vremena, i simptomi možda neće biti primetni na samom početku bolesti. Međutim, kako bolest napreduje, simptomi koji se najčešće manifestuju kod ljubimca su:

 1. Mutan ili mlečan izgled oka (jednog ili oba)
 2. Prisutne poteškoće u viđenju ili kretanju oko objekata (zapinjanje, saplitanje i udaranje u objekte)
 3. Upala ili crvenilo oka
 4. Promene u boji oka
 5. Oklevanje pri skakanju, penjanju i neuobičajena nespretnost

Uzroci katarakte kod pasa

Uzroci za pojavu i razvoj katarakte kod pasa mogu biti različiti, a najčešći faktori koji utiču na pojavu ove bolesti su:

 1. Genetika – Neke rase pasa su podložnije razvoju katarakte, kao što su koker španijel, pudla i sibirski haski.
 2. Starost – Rizik od razvoja katarakta spontano raste kako psi stare.
 3. Trauma – Povrede oka mogu izazvati razvoj katarakte.
 4. Dijabetes – Psi koji imaju dijabetes su podložniji razvoju katarakte.
 5. Infekcije oka – ponovljene (hronične) mogu uticati na pojavu i razvoj.
 6. Nedostatak nutrijenata – Nedostatak određenih nutrijenata u ishrani psa može doprineti razvoju katarakte.
Sibirski haski je vrsta psa kod koje je pojava katarakte genetski česta.

Koliko brzo nastaje i razvija se katarakta kod pasa?

Katarakta kod pasa od momenta nastajanja prolazi kroz stadijume nezrele, zrele do stadijuma prezrele katarakte.

Ukoliko vlasnici pasa primete bilo kakve promene u izgledu ili boji oka svog ljubimca, poželjno je da se jave što pre veterinaru koji će obaviti kompletan sistematski pregled ljubimca. Tokom sistematskog pregleda ljubimca će se isključiti ili dokazati stanja koja mogu da dovedu do katarakte. Ukoliko se uspostavi dijagnoza katarakte pristupa se veterinar će vlasnika posavetovati i predložiti najadekvatniji metod lečenja, i moguće predložiti opciju operacije katarakte.

Operacija katarakte je najčešće savetovan metod lečenja, jer nije moguće tačno utvrditi koliko će pas moći dugo da funkcioniše sa kataraktom i da li će u jednom momentu izgubiti vid. Stoga, operaciju katarakte je bolje uraditi pre nego što katarakta kod pasa dostigne prezrelu fazu, koja potencijalno vuče niz dodatnih komplikacija i moguće je da dovede do potpunog gubitka vida.

Nakon detaljnog oftalmološkog pregleda, veterinar će utvrditi da li je pas kandidat za operaciju katarakte. Ukoliko jeste, pristupa se planu i pripremi za operativni zahvat, u terminu po savetu veterinara, a uz saglasnost vlasnika.

Za sve konsultacije, dijagnostičke procedure, specijalističke preglede iz oblasti veterine, laboratorijske preglede i hitne intervencije Vet Planet tim dostupan Vam je svakoga dana u godini 24 časa dnevno na adresi Tošin Bunar 128 u Beogradu.

spec. dr vet Vladan Ranković (Vet Planet klinika) govori o katarakti kod pasa

Operacija katarakte kod pasa

Operacija katarakte kod pasa je procedura koja je vrlo slična operaciji katarakte kod ljudi, sa razlikom što zahteva uvođenje psa u opštu anesteziju.

Operacija uklanjanja katarakte je najefikasniji tretman kod pasa. Ona podrazumeva uklanjanje mutnog sočiva i njegovu zamenu veštačkim sočivom.

Stopa uspešnosti operacije katarakte je visoka, a većina pasa povrate normalan vid nakon operacije.

Ishod operacije katarakte kod pasa zavisi od stadijuma katarakte, uzrasta, opšteg zdravstvenog stanja i eventualnih komplikacija koje mogu biti prisutne pre operacije.

Cena operacije katarakte kod pasa

Cena operacije katarakte kod pasa prvenstveno zavisi od toga da li se zahvat obavlja na jednom oku ili oba. Na ukupnu cenu procedure mogu uticati i uzrast, predoperativno opšte zdravstveno stanje ljubimca i dodatni faktori koje je neophodno obaviti u predoperativnom i postoperativnom periodu.

Ukoliko sumnjate da Vaš ljubimac ima kataraktu, ili je Vašem psu dijagnostikovana katarakta, savetujemo Vas da posetite najbližu Vet Planet lokaciju gde će naš stručni tim pružiti sve potrebne informacije, proceniti da li je Vaš pas dobar kandidat za operaciju i dati najprecizniju procenu vezanu za sve detalje procedure koji su potrebni Vašem ljubimcu.

Operacije katarakte kod pasa u Vet Planet klinici

Vet Planet tim poseduje dugogodišnje iskustvo u oblasti veterinarske oftalmologije sa više stotina uspešno izvršenih operacije katarakte kod pasa. Svaki novi pacijent je novi izazov za Vet Planet tim, a svaki trenutak u kojem pas koji ponovo vidi svoje vlasnike posebno emotivan za nas.


Referenca: Canine Cataracts (vet.cornell.edu)