065/35-65-664

Alergije kod pasa

Sve što je potrebno da vlasnik zna o alergijama kod pasa – uzroci, simptomi i lečenje

Alergije kod pasa predstavljaju reakcije imunog sistema psa na stranu supstancu (alergen), koji organizam doživljava kao pretnju.

Alergije se mogu manifestovati nizom različitih simptoma, od kojih najčešći uključuju svrab, crvenilo, otok i upalu i promene na koži (urtikarije, eritremi, pruritus i angioedemi). Pojedini alergeni mogu izazvati i respiratorne simptome kao što su kijanje i kašalj ili digestivne smetnje (dijareja ili povraćanje).

U nastavku teksta Vet Planet tim Vam je spremio sve što je potrebno da znate kao vlasnik psa o vrstama, uzročnicima, simptomima i lečenju alergija kod Vašeg krznenog ljubimca.

Uzročnici alergije kod pasa

Alergije kod pasa mogu biti uzrokovane raznim faktorima, uključujući polen, grinje, buđ ili vrstu hrane koju ljubimac konzumira. Zajednički naziv za sve uzročnike alergija, bez obzira na vrstu i poreklo je – alergen.

Alergeni mogu na različite načine dospeti u kontakt sa Vašim ljubimcem (ingestija, životna sredina, ujed buve i slično).

Genetika takođe može igrati važnu ulogu u verovatnoći razvoja alergija kod psa, pa stoga pojedine vrste i legla mogu biti osetljiviji na određene grupe alergena u poređenju sa drugim.

Vrste alergija kod pasa

U zavisnosti od vrste alergena, i načina na koji je pas dospeo u kontakt sa njim, alergije kod pasa možemo podeliti u nekoliko kategorija:

 • Alergije izazvane alergenima iz životne sredine: One su uzrokovane izlaganjem alergenima koji se nalaze u neposrednoj okolini, kao što su polen, grinje, spore plesni i trava.
 • Alergije na hranu: One su uzrokovane reakcijom na određene sastojke u hrani za pse, kao što su govedina, piletina, mlečni proizvodi ili pšenica.
 • Alergijski dermatitis na buve: Ova alergijska reakcija se javlja nakon ujeda buva čija saliva (pljuvačka) može izazvati intenzivan svrab i nelagodnost.
 • Kontaktne alergije: One su uzrokovane direktnim kontaktom sa određenom supstancom, kao što su određene tkanine, proizvodi za čišćenje (hemikalije) ili biljke.
 • Inhalacijske alergije: One su uzrokovane udisanjem alergena kao što su buđ, polen, prašina ili perut.

Važno je napomenuti da simptomi alergije kod pasa mogu varirati u zavisnosti od vrste i težine alergije, te se preporučuje konsultacija veterinara radi pravilne dijagnoze i lečenja.

Ukoliko sumnjate da Vaš pas ima alergijsku reakciju na neki od alergena, savetujemo Vam da konsultujete veterinara. Pozovite nas, posetite Vama najbližu Vet Planet lokaciju, i dozvolite da naš tim pomogne Vašem krznenom ljubimcu.

Alergije kod pasa – simptomi

Simptomi alergije kod pasa mogu varirati u zavisnosti od vrste alergena i težine alergijske reakcije. Neki od najčešćih simptoma uključuju:

 • Svrab i uporno češanje
 • Crvenilo i zapaljenje kože
 • Gubitak dlake
 • Lokalni otok
 • Infekcije uha
 • Kijanje ili kašalj
 • Dijareja ili povraćanje

Ukoliko kod Vašeg ljubimca primetite neki od navedenih simptoma, savetujemo Vam da konsultujete veterinara, koji će detaljnim veterinarskim pregledom, anamnezom i testovima pokušati uspešno da identifikuje uzročnika alergije kod Vašeg ljubimca.

Tim veterinara Vet Planet-a Vam je dostupan na tri lokacije u Beogradu.

Lečenje alergija kod pasa

Lečenje alergija kod pasa može varirati u zavisnosti od vrste i težine kojom se određena alergija manifestuje kod ljubimca.

U lakšim slučajevima, jednostavno izbegavanje identifikovanog alergena može biti dovoljno da spreči ponavljanje simptoma alergije.

U težim slučajevima, neophodna je terapija propisana od strane veterinara.

Šta uraditi kod sumnje na alergiju?

Ukoliko sumnjate da Vaš pas ima alergiju, važno je da ga odvedete veterinaru sa ciljem pravilne dijagnoze (identifikacije alergena) i lečenja ukoliko je potrebno.

Veterinar će obaviti detaljan pregled i pitati Vas o simptomima i istoriji bolesti Vašeg psa. Vaša zapažanja u ovom trenutku su dragocena, jer mogu pomoći veterinaru u bržoj identifikaciji potencijalnog alergena.

Veterinar nakon pregleda može preporučiti testiranje psa na alergije, a sa ciljem otkrivanja specifičnog alergena koji je uzrokovao simptome alergije kod psa. Testiranje na alergije može uključiti testove krvi, kožne testove ili eliminacione dijete (kod sumnji na alergije izazvane hranom).

Kada se utvrdi tačan uzrok alergije, veterinar Vam može preproučiti medikamentoznu terapiju, posebnu dijetu (hipoalergijska ishrana) ili imunoterapiju.

U određenim slučajevima, veterinar Vam može preporučiti promene u načinu života Vašeg ljubimca, kako bi se smanjila izloženost Vašeg psa alergenu.

Važno je napomenuti da uz pravilnu dijagnozu i lečenje, većina pasa sa alergijama može živeti srećnim i komfornim životom, kao i do sada!

Ne dozvolite da Vašem ljubimcu alergije narušavaju komfor, dozvolite Vet Planet timu da mu pomogne!

Pozovite nas, i posetite sa Vašim ljubimcem u terminu koji Vama odgovara.


Referenca: AKC – Allergies in dogs