065/35-65-664

Persijske mačke i policistični bubrezi

Policistični bubrezi kod Persijskih mačaka

Policistični bubrezi

Persijske mačke su rasa koja je sve više zastupljena u svetu kućnih ljubimaca. One su karakteristične po tome što kod njih se najčešće javlja jedna oboljenje koje se naziva policistični bubrezi.

Razvoj policističnih bubrega

To je nasledno oboljenje i to je forma hronične bubrežne insuficijencije, to jest bolesti bubrega koju nasleđuju. Bolest se manifestuje tako što u već u ranim fazama dolazi do proširenja bubrežnih tubula što dovodi do razvoja cističnih formacija. Ako te polisitične formacije dostignu neku veću zapreminu i veličinu dovode do pritiska na funkcionalno tkivo bubrega što dovodi do bubrežne insuficijencije.

Te ciste  se ne razbijaju samo na bubrezima, mogu biti vezane i za jetru, pankreas matericu i tako dalje.

Persijsko mače

 Važno napomenuti da ako planirate da uzmete ili nabavite Persijsku mačku da je jako bitno da tražite od uzgajivača da proverite iz kakvog legla dolazi mače. Da li roditelji imaju genetske testove i da li su slobodni od bolesti koja se naziva policistični bubrezi.

Ako toga nema ono što bi bilo dobro da se uradi u ranom periodu je ultrazvučni pregled abdomena to jest konkretno bubrega.

Kada otkrijemo policistične bubrege potrebno je da takve mačke imaju redovne preglede da ne bi došlo do insuficijencije bubrega. Bolest je neizlečiva ali tretiraju se stanja vezana za slabost bubrega.

Persijske mačke koje imaju poličistične bubrege zahtevaju redovne ultrazvučne preglede, posebnu ishranu i suplemente. Na Vet Planet klinici mi smo opremljeni ultrazvučnim aparatima koji lako i precizno utvrđuju stanje bubrega kao i labaratorijskom opremom kojom analizama možemo utvrditi određena stanja bubrega.

Vet Planet Clinica se nalazi u ulici Tošin bunar 128 i za sve predloge i sva pitanja možete nas kontaktirati na telefone i posetiti u radno vreme od 8:00 do 20:00.

Za sve hitne slučajeve tu smo 00-24h.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Vaš Vet Planet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.