065/35-65-664

Traume i prva pomoć za kućne ljubimce

Prva pomoć za kućne ljubimce

Traume

Traume kod kućnih ljubimaca su česta stanja koja su najčešće hitna stanja, kad se mora brzo reagovati. Razne vrste trauma postoje. Najčešće su to automobilske nesreće zatim padovi sa visine, razne druge traume u igri onda ujedi između pasa od drugih pasa. Niz trauma postoje koje se mogu desiti i kod kojih se mora brzo reagovati.

Ono što je možda najbitnije za vlasnike je da u tim situacijama ostanu pribran da bi na najbolji mogući način pomogli svom ljubimcu.

Traume u automobilskim nesrećama

U traumama kod automobilskih nesreća se dešavaju često povrede glave, povrede kičmenog stuba. Tada je jako bitno kako se pas uzima, kako se pas nosi i kako se pas donosi do veterinarske klinike. U tim situacijama koliko god da je pas karakterno dobar može da se desi da zbog bola hoće da ujede. Zato vlasnici treba da budu obazrivi da ne bi oni bili povređeni u tim situacijama. Jako je bitno da ostanu pribrani jer često nam se dešava da vlasnici dolaze revoltirani zašto je neki vozač produžio samo i nije sačekao, nije ni pogledao šta se desilo sa životinjom koju je povredio. U tim situacijama opet moraju na prvo mesto da stave pribranost da bi na najbolji mogući način pomogli svojoj životinji.

Kada pričamo o traumama često se desi da posle udarca kolima ili neke druge traume pas hoda i izgleda kao da mu nije ništa. U svakom slučaju preporuka je da se bez obzira kako se pas ponašao da se javite na veterinarsku kliniku čak i da ljubimac ostane na observaciji 24 časa. Zato što neke povrede, neke traume naizgled bezazlene i nevidljive mogu da budu i opasne po život. To su unutrašnja krvarenja koja se u prvi mah i u prvim satima ne vide. Životinje su česte u šoku tako da je to stanje maskirano i ne vidi se. 

Jedna od čestih trauma su padovi, često kod mačaka  sa visine, sa sprata, sa terase. U toj situaciji bitno je kako se sama životinja nosi. Znači treba glavu čvrsto prihvatiti i truditi se da bude u nivou sa kičmenim stubom, da se izbegne rotacija sama. Zato što ne znate šta je sve povređeno. Najbolje bi bilo ako se nešto nađe od čvrste podloge da se životinje na to stavi, ako je to moguće.

Ujedi

Jedna od čestih trauma su ujedne rane, ujedi između pasa. Tada često imamo jaka krvarenja. Apsolutna je preporuka da vlasnici ako mogu i imaju sa čim da ta krvarenja sa nečim pritisnu, previju i na taj način koliko-toliko pomognu ljubimcu do klinike. Jedna od čestih trauma su u i posekotine od ujeda koje mogu biti i opasne po život ako su ujedi u predelima vitalnih krvih sudova. Isto tako mogu biti i dramatična krvarenja iz naizgled bezazlenih delova tela kao što su uši ili rep.

Kod trauma kao što su ujedi često su sa druge strane agresivni psi koji mogu biti opasni za vlasnika. Tako da je apsolutna preporuka da u tom slučaju vlasnici ostanu smireni i da ne vuku svog psa i ne guraju ruke u usta drugom pua. Ako vlasnici tog momenta primete jaka krvarenja bilo bi dobro da to mestu pritisnu sa nečim šta najbliže imaju, svojm rukom, nekim odevnim predmetom da se koliko toliko to krvarenje zaustavi.

Vet Planet Clinica se nalazi u ulici Tošin bunar 128 i za sve predloge i sva pitanja možete nas kontaktirati na telefone i posetiti u radno vreme od 8:00 do 20:00.

Za sve hitne slučajeve tu smo 00-24h.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Vaš Vet Planet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.