065/35-65-664

Trudnoća kod buldoga

Trudnoća kod buldoga

Carski rez kod buldoga

Buldozi su jedna od rasa čiji graviditet završava carskim rezom. Njihove anatomske karakteristike, kao što su sužen to jest manji porođajni kanal, anatomija štenaca gde im je glava veće u odnosu na telo su neki faktori zbog kojih buldozi kao rasa najčešće završavaju graviditet carskim rezom.

Ono što je bitno napomenuti da carski rez to jest graviditet kod rasa kao što je buldog treba planirati ranije. Jedna od bitnih stvari je analiza krvi na hormone. U zavisnosti od nivoa progesterona određuje se tačan datum carskog reza. Naravno lkod psa koji se planira za parenje trebalo bi da se urade i druge analize kao što su brisevi. Naravno ti brisevi mogu da se proveravaju tokom graviditeta i sedam dana pred samo koćenje ili carski rez.

Praćenje trudnoće

Tokom graviditeta jedna od stvari koje mogu da prate stanje je ultra zvuk gde može da se proceni razvoj i vitalnost samih štenaca. Carski rez se planira šezdeseti dan od zadovoljavajućeg nivoa progesterona pre parenja i preporuka u svakom slučaju raditi analize pre samog carskog reza. To su opšti profil krvne slike i biohemije, brisevi vulve i brisevi mleka.

Carski rez počinje pripremom psa na taj način što se pas stavlja u sedaciju. Tada je obavezna oksigenacija. Anestezija počinje sa premedikacijom gde se pokušava da u što kraćem vremenskom intervalu pas se spremi za samo intervenciju. Priprema je da se pas ošiša, dezinfikuje i intubiran, spremi za inhalaciju anesteziju. Inhalaciona anestezija je konkretno za buldoge jako bitna jer su buldozi kao brahiocefalna rasa osetljivi na samu anesteziju.

Posle izvršenog carskog reza kada se štenci obrade, provere i pregledaju klinički trudimo se da ih što pre osposobimo i što pre stavimo da sisaju. U postoperativnom toku kuja sa štencima ostaje nekoliko sati na praćenju, ako je sve u redu posle toga ide kući. Kada se uverimo da su štenci u redu i da su prihvatili sisanje onda možemo da ih otpustim.

Postoperativni tok

Neki postoperativni tok koji je bitan za majku je antibiotska i analgetska terapija. Na Vet Planet Klinici imamo mogućnost da u laboratoriji u veoma kratkom vremenskom intervalu uradimo sve potrebne analize što se tiče hormona. U operacionim salama Vet Planet Klinike možemo izvršiti sve hitne carske rezove, takođe i zakazane.

Vet Planet Clinica se nalazi u ulici Tošin bunar 128 i za sve predloge i sva pitanja možete nas kontaktirati na telefone i posetiti u radno vreme od 8:00 do 20:00.

Za sve hitne slučajeve tu smo 00-24h.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Vaš Vet Planet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.