065/35-65-664

Ušni šugarac kod pasa

Ušni šugarac kod pasa – simptomi, lečenje i prevencija

Ušni šugarac kod pasa je parazit koji osim simptoma iritacije, svraba i češanja, može izazvati ozbiljne komplikacije ukoliko se pravovremeno ne leči. Često možete primetiti da se pas češe iza uha ili trese glavom. U slučaju da primetite da Vaš pas ovo radi češće nego uobičajeno, uzrok može biti infestacija ušnim šugarcem.

Vet Planet tim je za Vas pripremio odgovore koji će Vam pomoći da saznate šta je ušni šugarac kod pasa, koji su simptomi prisustva ušnog šugarca, kako se leči i da li je opasan za ljude.

Šta je ušni šugarac kod pasa i kako ga prepoznati?

Ušni šugarac kod pasa (grinja psećeg uha) je parazit koji pripada porodici Psoroptidae, koja predstavlja grupu parazitskih grinja koje žive na površini kože. Latinski naziv ovog parazita je Otodectes cynotis, odrasle jedinke ovog parazita su veličine 1-2 milimetra, i vidljive su pod mikroskopom. Ušni šugarac je parazit nalik malom pauku i najčešće nastanjuje spoljni ušni kanal životinja, gde se hrani krvlju i cerumenom prisutnim u kanalu uha. Kada ušni šugarac sazri, ima sposobnost brzog razmnožavanja i najčešće se nastanjuje u oba uha životinje, a retko se širi na ostale delove tela. Ušni šugarac nije samo karakterističan za pse, već može parazitirati i na mačkama i kunićima.

ušni-šugarac-kod-pasa-mikroskopski-prikaz
Ušni šugarac kod pasa – mikroskopski prikaz

Ušni šugarac kod pasa se prenosi iz okruženja u kojem Vaš pas boravi. Ušnom šugarcu su najčešće izložene mlađe jedinke, koje dolaze iz odgajivačnica, zajedničkih smeštaja, prihvatilišta. Moguća mesta infestacije su i travnate površine, parkovi ili šuma, gde se parazit jednostavno zakači za uho (mogućnost je mala). Ušni šugarac ima sposobnost da migrira sa infestirane životinje na zdravu jedinku, pa ukoliko je Vaš pas bio u neposrednom kontaktu sa životinjom koja je infestirana, postoji mogućnost transmisije (mogućnost je mala).

Ušni šugarac kod pasa se brzo razmnožava, tako da početna infestacija može brzo progredirati i izazvati dodatne komplikacije. Grinje polažu jaja na sluzokožu ušnog kanala Vašeg psa iz kojih se već nakon 4 dana izlegu mlade grinje. Mlade grinje postaju odrasle jedinke već u roku od 3 nedelje. Životni vek odraslih grinja je oko dva meseca.

Stoga, ukoliko posumnjate na simptome karakteristične za infestaciju ušnim šugarcem kod Vašeg psa, preporuka je da se javite veterinaru što pre.

Stručni tim Vet Planeta će sa zadovoljstvom pomoći Vašem ljubimcu svakoga dana u godini, u bilo koje vreme (00-24h) u prostorijama veterinarske klinike Vet Planet, na adresi Tošin Bunar 128.

Vet Planet veterinarske ambulante su Vam dostupne i na još dve lokacije:

Ušni šugarac kod pasa – simptomi infestacije

Ušni šugarac je veoma mali parazit, te se teško uočava golim okom. Ukoliko redovno čistite uši svog ljubimca, možete primetiti povećanu količinu cerumena tamne boje i neprijatnog mirisa.

ušni-šugarac-kod-pasa-simptomi-češanje
Ušni šugarac kod pasa može izazivati uporno i često češanje u predelu uha.

Simptomi infestacije ušnim šugarcem se individualno mogu razlikovati. Neke od njih, koje i samostalno možete prepoznati su:

  • Oštar, čudan, jak miris iz uha psa.
  • Crni ili smeđi voštani sekret iz ušiju.
  • Upala uha, koja može uključivati crvenilo i uho koje je vruće na dodir.
  • Zaprljanost spoljašnjeg ušnom kanala koje je nalik na talog kafe.
  • Neuobičajeno često češćanje ili trljanje ušiju (svrab).
  • Gubitak dlake oko ušiju.
  • Prisutni dermatitis i kraste oko ušiju.
  • Odmahivanje glavom u stranu (usled intenzivne iritacije izazvane ušnim šugarcem).

Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, postoji mogućnost da je Vaš pas infestiran ušnim šugarcem i savetujemo Vam da se obavezno javite Vašem veterinaru.

Vet Planet Vam je na dostupan na tri lokacije:

Kontaktirajte nas i zakažite pregled za svog ljubimca na najbližoj Vet Planet lokaciji. Pregled možete zakazati u terminu koji Vama odgovara.

Ušni šugarac kod pasa – lečenje

Lečenje ušnog šugarca kod pasa je veoma jednostavno. Odmah nakon potvrde infestacije ušnim šugarcem od strane veterinara, Vaš ljubimac će dobiti odgovarajuću terapiju.

Terapija se može biti zasnovana na primeni različitih lekova poput kapi za uši, krema ili tableta za oralnu upotrebu. Dužina lečenja je individualna, ali poštujući preporuke i terapiju Vašeg veterinara, možete ubrzati proces ozdravljenja.

Nakon uspešno završene terapije, nastavite redovni pregled i čišćenje ušiju psa, i pratite da li postoje znaci iritacije ili crvenila.

Napomena: Ušni šugarac kod pasa može izazvati simptome koji su slični drugim bolestima uha! Ukoliko posumnjate da je uzrok simptoma infestacije ušnim šugarcem u pitanju – savetujemo Vam da izbegavate samostalnu aplikaciju lekova i pokušaj lečenja ušnog šugarca, te da se prvo konsultujete sa Vašim veterinarom koji će utvrditi pravi uzrok simptoma.

Kompletan veterinarski pregled, dijagnozu, lečenje i terapiju za Vašeg psa možete uraditi u prostorijama Vet Planet klinike i veterinarskim ambulantama na Vama najbližoj Vet Planet lokaciji.

Komplikacije koje izaziva ušni šugarac

Iako se infestacija ušnim šugarcem kod pasa relativno lako rešava, komplikacije koje može izazvati ušni šugarac kod pasa, ukoliko se ne leči mogu biti ozbiljne:

  • Sekundarne infekcije – bakterijske ili gljivične, koje se mogu razviti, a posledica su prekomernog češanja i oštećenja kože u predelu uha.
  • Delimični ili potpuni gubitak sluha Vašeg psa – može biti jedna od posledica nelečene infestacije ušnim šugarcem.

Stoga, savetujemo Vam da vršite redovan pregled ušiju ljubimca, a u slučaju pojave prvih simptoma – savet je da se obratite veterinaru, kako bi potvrdili ili eliminsali mogućnost prisustva ušnog šugarca kod Vašeg ljubimca.

Kako sprečiti širenje ušnog šugarca?

Bolje sprečiti nego lečiti! Ukoliko želite da sprečite širenje ušnog šugarca, preporučujemo da redovno pregledate uši svojih ljubimaca.

Ušni šugarac je jako mali parazit, i može se desiti da ga ne primetite golim okom. Zbog toga strogo savetujemo da obratite pažnju i na druge simptome. Postoji i kombinacija preventivnih preparata koje možete dati svom ljubimcu.

Za zakazivanje intervencija, dijagnozu, terapiju i konsultacije posetite nas lično na najbližoj Vet Planet lokaciji, ili nas kontaktirajte putem dežurnog telefona na +381653565664, gde će Vam naš stručni tim odgovoriti na sva Vaša pitanja.


Reference: