065/35-65-664

Popino prase – Neprijatelj Vašeg psa

Popino prase kod pasa – Zašto je opasno i koje komplikacije može izazvati?

Popino prase je jedna od najrasprostranjenijih travki, kako u svetu, tako i u našim predelima. Upravo iz ovog razloga, ova biljka može postati jedan od najčešćih razloga poseti veterinaru tokom proleća i leta.

U nastavku teksta, Vet Planet tim Vam je spremio kratko uputstvo kako možete da prepoznate znake da li Vaš ljubimac pati od problema prouzrokovnih popinim prasetom.

Šta je popino prase?

Hordeum murinum ili lisičiji repak, u narodu je poznat kao popino prase, je biljka koja pripada rodu ječmenih trava. Možete je videti u gotovo svim urbanim i ruralnim predelima koji imaju travnatu površinu, u parkovima, dvorištima i zelenilu oko zgrada.

Popino prase ne prelazi visinu od 40 centimetara. Vrh ove travke izgleda kao metlica, a njeno seme ima zaštitni omotač koji omogućava ovoj biljci da se lako zakači za životinjsku dlaku. Vrh biljke je oštar, i omogućava joj da se lako zakači za dlaku psa ili zabode u kožu.

Najveći problem kod popinog praseta je seme koje ima oštar vrh i kada se zakači, lako se dalje ukopava u kožu.

Zbog svoje strukture i oblika, popino prase predstavlja potencijalni rizik za Vašeg psa.

popino-prase-biljka
Popino prase ili lisičiji repak je potencijalni rizik za Vašeg psa

Zašto popino prase može biti opasno za Vašeg psa?

Popino prase, zahvaljujući svojoj strukturi, se može lako zakačiti na dlaku ili kožu psa. Popino prase se najčešće zakači na neku od sledećih regija:

 • Šape
 • Kožu
 • Usnu duplju
 • Genitalne Organe
 • Uši
 • Oči
popino-prase-kod-pasa
Popino prase se lako kači na dlaku ili kožu psa i može izazvati različite komplikacije.

Ukoliko se popino prase zakači za krzno, vlasnici pasa je mogu lako ukloniti ukoliko ga odmah primete. Savetujemo da popino prase odmah uklonite sa krzna psa, i tako rešite potencijalne komplikacije.

U slučaju da se popino prase već nalazi zabodeno u šapi, nosnoj šupljini, uhu psa ili drugoj nepristupačnoj regiji – savetujemo Vam da uklanjanje prepustite veterinaru.

Ukoliko je Vašem ljubimcu potrebna stručna pomoć, Vet Planet tim će za zadovoljstvom pomoći Vašem ljubimcu na Vama najbližoj Vet Planet lokaciji.

Pozovite nas i posetite u terminu koji Vama odgovara!

Komplikacije izazvane popinim prasetom

Ozbiljne komplikacije mogu da nastanu ukoliko popino prase uđe u oči ili uši Vašeg psa, ili ukoliko pas pojede ovu biljku. U tom slučaju je neophodna intervencija veterinara, koji će pažljivo ukloniti popino prase, proceniti komplikacije i primeniti dalju terapiju, ukoliko je potrebna.

popino-prase-u-nosnoj-supljini-psa
Ekstrakcija iz nosne šupljine psa
Popino prase u šapi psa

Postoje slučajevi u kojima je ova biljka uzrok ozbiljnih problema u kojima je neizbežna hitna hirurška intervencija. To su situacije u kojima popino prase može oštetiti organe digestivnog sistema (nakon što pas pojede biljku) ili oštećenja respiratornog sistema (pluća), ukoliko dospe u respiratorni sistem kroz nosnu šupljinu psa. Ukoliko se ovo desi Vašem psu, savetujemo vam da se hitno obratite Vašem veterinaru.

Vet Planet tim veterinara Vam je dostupan na tri lokacije:

Kontaktirajte nas i zakažite pregled za svog ljubimca na najbližoj Vet Planet lokaciji. Pregled možete zakazati u terminu koji Vama odgovara.

Za sva urgentna stanja, stručni tim Vet Planet klinike Vam je dostupan putem telefona 24 časa dnevno +381653565664 svih 365 dana u godini.

Kako uočiti popino prase kod psa?

Ukoliko se popino prase zaglavilo u šapi psa, prvo što ćete primetiti je šepanje. Ako je popino prase dospelo na krzno ili dlaku psa, primetićete da se pas jako češe. U ovim slučajevima, možete reagovati odmah i odstraniti popino prase. Savetujemo da to uradite odmah, pre nego što se dublje zabije u šapu ili kožu.

U zavisnosti od toga gde se popino prase nalazi, najčešći znaci i simptomi koje možete primetiti kod Vašeg psa su:

 • Suzenje, oticanje ili zatvaranje oka
 • Pojačano kijanje, i izbacivanje sekreta kroz jednu nozdrvu
 • Naginjanje glave na stranu
 • Kašalj
 • Odbijanje hrane
 • Šepanje i lizanje šape
 • Pojava apscesa na telu

Ukoliko neki od ovih znakova primetite kod svog psa, neophodna je hitna intervencija veterinara!

Pozovite Vet Planet i posetite nas sa Vašim ljubimcem na Vama najbližoj lokaciji:

Kako sprečiti povrede uzrokovane popinim prasetom?

Postoji nekoliko načina kako možete sprečiti povrede uzrokovane popinim prasetom.

 1. Skraćivanje krzna – ukoliko vaš pas ima dugu dlaku, savetujemo šišanje dlake da bi se smanjile šanse da se popino prase zakači.
 2. Nošenje zaštitnog prsluka – ukoliko imate radnog psa koji provodi mnogo vremena na travi, savetujemo da obučete svog ljubimca u zaštitni prsluk, koji štiti deo abdomena i grudi.
 3. Izbegavanje travnatih površina gde je popino prase rasprostranjeno.
 4. Provera krzna i šapa psa posle svake šetnje.
 5. Redovno održavanje travnate površine – ukoliko Vaš pas provodi dosta vremena u Vašem dvorištu, uredno održavanje će sprečiti pojavu popinog praseta.

Za zakazivanje intervencija, dijagnozu, terapiju i konsultacije posetite nas lično na najbližoj Vet Planet lokaciji, ili nas kontaktirajte putem dežurnog telefona na +381653565664, gde će Vam naš stručni tim odgovoriti na sva Vaša pitanja.


Reference: