065/35-65-664

Kućni ljubimac

Šta je potrebno znate pre nego što nabavite kućnog ljubimca?

Kućni ljubimac, da ili ne? Ovo je česta dilema jer znamo da želje i potrebe kućnog ljubimca postaju obaveze vlasnika. Ako se pitate se da li je vreme da ispunite želju Vašeg deteta i postanete ponosni vlasnik novog člana porodice, razmislite o nekoliko važnih stvari. 

Iako su u porodicama sa decom upravo deca ta koja poželje da kućni ljubimac postane deo porodice, odrasli znaju da će oni biti odgovorni za brigu o njima. I porodice bez dece koji su ljubitelji životinja razmatraju dobre i loše strane usvajanja ili kupovine životinje dok ne donesu konačnu odluku.  

Najvažnija stvar o kojoj treba da razmislite pre nego što kućni ljubimac uđe u vaš život su resursi koje imate na raspolaganju.  Ovde pričamo o vremenu, prostoru i finansijskim mogućnostima jer će vam sva 3 biti potrebna za brigu o kućnom ljubimcu do kraja njegovog života. 

Kućni ljubimac i promena stila života

Prilikom ulaska ljubimca u vaš dom mnoge životne navike se menjaju u skladu sa potrebama novog člana. Potrebno je da se usklade vaše obaveze sa njegovim potrebama. Kućni ljubimac pored hrane, spavanja, održavanja higijene i igre želi i vašu pažnju. To podrazumeva da ćete pored troškova za hranu, redovnu negu, lečenje ukoliko zatreba i adekvatnu opremu (npr. povodac za kucu, sudovi, četke, igračke i sl.) morati da odvojite i vreme i prostor u svom domu.

Redovne šetnje, izvođenje napolje za obavljanje nužde, redovna ishrana životinje kao i redovne posete veterinaru radi preventive i lečenja ako zatreba zahtevaju dobru organizaciju. Sve to utiče na ritam Vašeg života koji je potrebno uskladiti sa novim obavezama.

S obzirom na potrebu za navedenim resursima, dobro se raspitajte koja vrsta i koja rasa kućnog ljubimca se najbolje uklapa u vaš životini stil. Npr. aktivne porodice koje dosta vremena provode u šetnjama neće izvođenje psa nekoliko puta na dan doživeti kao veliku promenu. Sa druge strane, za porodice koje najviše vremena provode u kući, mačka može biti bolji izbor. 

Kućni ljubimac u redovnoj poseti veterinaru

Iz ugla veterinara veoma je bitno da još na prvom pregledu kućnog ljubimca, dok je beba, obavi veterinarski pregled. On podrazumeva čišćenje od parazita (crevnih i ektoparazita) i vakcinaciju protiv zaraznih bolesti.  Ranije se vršila dvokratna vakcinacija, a danas se radi trokratna vakcinacija čija cena se kreće od 1.200 do 1.500 RSD. 

U veterini uvek važi pravilo da je bolje sprečiti nego lečiti. Mnogo je lakše i jeftinije redovno vakcinisati ljubimca nego ga kasnije lečiti od ozbiljnih bolesti. Neke mogu ugroziti život životinje, a mogle su biti sprečene redovnom vakcinacijom.

Potrebno je i da se životinja adekvatno obeleži tj. čipuje jer je to i zakonska obaveza svakog vlasnika. Sa procedurom vakcinacije i čipovanja Vi postajete i zvanično vlasnik svog ljubimca. Time postajete zvanično odgovorni za njegovu dobrobit.

Ishrana kućnog ljubimca

Kućni ljubimac, bilo da je reč o maci ili kuci, od samog početka života zahteva izbalansiranu ishranu u skladu sa rasom i zdravstvenim stanjem. 

Važno je nabavljati što kvalitetniju hranu još u prvim mesecima kako bi životinja bila zdrava i otpornija na bolesti. Kao i kod ljudi, kućni ljubimac koji se pravilno i kvalitetno hrani imaće jači imuni sistem. Zato je najbolje navići ljubimce na gotovu suvu hranu od renomiranih proizvođača. Oni garantuju svojim imenom za kvalitete hrane i to da se u hrani nalaze sve neophodne komponente. Ovde govorimo o komponentama koje su neophodne ljubimcu za pravilan rast i razvoj.

Jedan od mitova vezanih za ishranu pasa je da oni treba da jedu samo jednom dnevno. Novija istraživanja pokazuju da pas tada, iako je dobio dovoljnu količinu hrane u 1 obroku, ostaje gladan. Zato se preporučuje da se obrok podeli na 2 dela, tako da kuca ima doručak i večeru. 

I na kraju, kućni ljubimac – da ili ne?

Sve navedeno može uplašiti neke buduće vlasnike. Deluje da ima previše obaveza, previše stvari o kojima treba da se brine i da će kućni ljubimac oduzeti previše vremena. 

Ali mi vas, kao i mnogi drugi dugogodišnji vlasnici kućnih ljubimaca, uveravamo da je svo to ulaganje malo u poređenju sa ljubavlju, radošču i pozitivnom energijom koju kućni ljubimac unese u vaš dom. Tada sve obaveze i uloženi resursi postaju nevažni jer dobijate bezuslovnu ljubav do kraja života. 

Ukoliko imate neodumice da li je kućni ljubimac za vas i koliko koštaju pregledi, slobodno nas pozovite za savet na 065/3565664

Vaš Vet Planet Clinic

Ako ste već nabavili ljubimca i želite da znate kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.