065/35-65-664

Bolesti bubrega

Bolesti bubrega kod pasa i mačaka

Bolesti bubrega kod kućnih ljubimaca

Bubrezi predstavljaju parne vitalne organe u organizmu jedne životinje. Gubitkom funkcija bubrega ili smanjenom funkcijom bubrega može da dođe do teški bolesnih stanja. Primarna funkcija bubrega jeste filtracije krvi i čišćenje toksičnih materija, međutim vrlo bitna funkcija bubrega jeste održavanje volumena telesnih tečnosti. Kad pričamo o bolesti bubrega i kod pasa i kod mačaka podela je na akutne na hronične bolesti bubrega.

Akutne bolesti bubrega mogu nastati kao posledica trovanja i to često trovanjem antifrizom, kućnom hemijom, raznim deterdžentima kao i nekim lekovima. Zatim opstrukcijom urinarnih puteva što se često dešava kod mačora. Kada dođe do staze u urinarnom traktu kao posledica toga dolazi do zastoja i na bubrezima što dovodi do pojave hidronefroze koje dovodi do akutne bubrežne insuficijencije.

Dehidratacija kao i toplotni udar su dve stvari koje su vrlo bitno zbog nastupajuće perioda leta koji dolazi. U tim momentima dolazi do gubitka tečnosti isparavanjem preko kože, smanjenog volumena krvi, smanjen perfuzije krvi kroz bubrege i kao posledica toga dolazi do bubrežne insuficijencije. Zato je vrlo bitno da ljubim imaju dovoljnu količinu tečnosti, da budu u prozračnim prostorijama kao i da ne budu izloženi direktnim sunčevim zracima

Hronične bolesti bubrega

Hronične bolesti bubrega kod pasa i kod mačaka su obično posledica starosti, neadekvatne ishrane tokom života, ishane sa velikom količinom fosfora i velikom količinom proteina u hrani. Zatim rase sa predispozicijom kao što su ruska plava sijamska maca i kod pasa šarpej.

Kada su bubrezi u pitanju to jest dijagnostika kod bubrežnih bolesti ono što je prvo je opšti klinički pregled na osnovu koga se procenjuje generalno stanje ljubimca. U tom momentu proveravaju sve sluznice, proverava se turgor kože, pritisak. Dalje se radi  krvna slika sa biohemijom zatim nalaz urina ultrazvučni pregled i rendgen. Na osnovu krvne slike često se zapaža prisustvo anemije, na osnovu biohemijskih analiza imamo promenjene parametre kreatinina, fosfora, ukupnih proteina i albumina. Na nalazu urina često ispitujemo odnos proteina i kreatinina u urinu. Ultrazvučnim pregledom možemo da primetimo promene na bubrezima u smislu odstupanja od normalne građa bubrega.

Lečenje

Kada je terapija u pitanju prvo se počinje sa nadoknadom tečnosti kao i  nadoknade nutritivnog materijala u organizmu. Određivanje same terapije zavisi od pacijenta do pacijenta ni jedna terapija nije ista. U toku jednog lečenje terapija može da varira u odnosu na lekove koji će se dati kao i količina i koncentracija koju će se davati. Tečnosti koje se koriste intravenozno kao što su hartmanov rastvor međutim mogu da budu i neke druge infuzije u zavisnosti od nalaza krvi i od stanja samog pacijenta.

 Pacijenti koji dođu na vreme to jest kada nemamo stanje izraženih kliničkih simptoma obično takva lečenje su na osnovu ishrane to jest promena ishrane. Koriste se dijete po preskripcija za bubrežne bolesti i upotreba suplemenata. Kod ljubimaca koji dođu sa jakom kliničkom slikom a to je gubitak na kilaži i povećano unošenje vode, češće mokrenje,zadah iz usta obično već u takvim stanjima smo izgubili 75% funkcija bubrega i tako stanje izistkuju nekada i bolničko lečenje. Kod takvih stanja pacijenti često dakle ostaju kod nas na bolničkom lečenju gde veterinari daju terapiju više puta na dan.

Vet Planet Clinica se nalazi u ulici Tošin bunar 128 i za sve predloge i sva pitanja možete nas kontaktirati na telefone i posetiti u radno vreme od 8:00 do 20:00.

Za sve hitne slučajeve tu smo 00-24h.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Vaš Vet Planet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.