065/35-65-664

Čišćenje zuba kod pasa i mačaka

Pravilan način čišćenja zuba kod kućnih ljubimaca

Kako se pravilno radi čišćenje zuba kod kućnih ljubimaca?

Jedan od čestih razloga zašto nam se vlasnici kućnih ljubimaca obraćaju je halitoza. Halitoza je neprijatan zadah iz usta pasa. Na osnovnom kliničkom pregledu pasa, koji možete obaviti na Vet Planet Clinici u redovnom radnom vremenu od 08 do 20 časova možemo uraditi i pregled zuba. Kod većine pasa posebno malih rasa zapažamo veću količinu zubnog kamenca koji već duže vreme stoji.

Bitno je napomenuti i što vlasnicima uvek napominjemo da to skidanje kamenca bi trebalo da se radi u anesteziji. Anestezija koja se pritom koristi je inhalaciona anestezija koja smanjuje rizik je anestezije na na minimum. Često čujemo i često vlasnici dolaze sa pričom da im je neko ponudio skidanje kamenca bez anestezije. To su obično neke neveterinarske ustanove. Moram da napomenem da je to apsolutna protiv pravila čak i u nekim zemljama zabranjeno zato što se time ne postiže pravi efekat skidanja kamenca.

 Zašto čišćenje zuba treba obaviti u inhalacionoj anesteziji?

Skidanje kamenca ima svojih nekoliko faza jedna od njih je i pregled zuba periodontalnom probom koja je apsolutno bolna. Čak i kod najmirniji pas a to će biti bolno i ne može se uraditi pravilno. To je jako bitno da bi se sa samim skidanjem kamenca procenilo stanje zuba. Kao i ako se odluči da je neki zub za vađenje da se odmah i izvadi. Jedna od stvari koja se pri tom radi u anestezije je i rengeniološko snimanje zuba zato što se osnovnim probama i pregledima neke stvari ne mogu videti.

Jedan od da kažem čestih problema u komunikaciji sa vlasnicima je strah od anestezije. Zbog tog straha oni pribegavaju nekim drugim alternativnim metodama skidanje kamenca koje nažalost ima i svojih nekih neželjenih efekata. Ti instrumenti sa kojima se to radi su oštri i po može doći do povreda čak i preloma vilice ili povreda glave i vrata.

U narednim fazama čišćenja zuba ultrazvučni aparatima se taj kamenac skida za prostora koji su vidljivi ali i koji nisu vidljivi koji su ispod zubnog tkiva to jest gingive. Pri tom su ti aparati apsolutno bezbedni. Jedna od narednih faza je ispiranje svih tih prostora i lavaža. Poslednja faza u celoj priči je poliranje zuba. To je isto jako bitno zato što t aglatka površina na zubima sprečava to jest odlaže nastajanje zubnog plaka, kasnije kamenca.

 Zašto čišćenje zuba nije dobro raditi oštrim instrumentima?

Često skidanje kamenca bez anestezije sa instrumentima alternativnim ostaju hrapave površine koje su ustvari podloga za još brže nastajanje kamenca. Za ispiranje zuba koristi se obično sredstva na bazi dezinficijensa kao što je hlorheksidin koriste se paste za poliranje zuba i to je ono što je bitno.

U zavisnosti od psa do psa i u zavisnosti koliko kamenca ima ali nekim psima se to radi čak i dva puta godišnje što je preporuka. Skidanje kamenca se može raditi apsolutno kod svih pacijenata. Naravno ako neka druga stanja da kažem ne ugrožavaju i anestezija ne ugrožava  sam život pacijenta. Ako je pas sa nekim da kažem hroničnim bolestima i problemima onda sigurno je život pacijenta na prvom mestu pre nego skidanje kamenca, čišćenje zuba.

Vet Planet Clinica se nalazi u ulici Tošin bunar 128 i za sve predloge i sva pitanja možete nas kontaktirati na telefone i posetiti u radno vreme od 8:00 do 20:00.

Za sve hitne slučajeve tu smo 00-24h.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Vaš Vet Planet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.