065/35-65-664

Sečenje noktiju kod pasa i mačaka

Zašto je važno sečenje noktiju kod pasa i mačaka?

Zašto je važno sečenje noktiju kod pasa i mačaka?

Redovno sečenje noktiju kod pasa i mačaka se preporučuje na mesec dana. S tim što je to individualna stvar i zavisi od rasnih karakteristika i težine psa kao i same fizičke aktivnosti.  Fizička aktivnost kod sečenja noktiju igra veliku ulogu u smislu da li su psi aktivni, da li češće izlaze napolje. Samim tim dolazi pojačano do trošenja noktiju. Male rase pasa koje su privrženije stanovima kod se obično noktiće ne troše sami i zbog toga je neophodno sečenje noktiju kod veterinara.

 Zašto sečenje noktiju treba obaviti kod veterinara?

Noktići kod pasa i mačaka vrlo inervisan struktura i sastoje se od krvnih i nervnih sudova i to je vrlo bolna intervenciju ukoliko se nestručno radi i izvodi. Zato se ne preporučuje da vlasnici sami to obavljaju kod kuće. Stoga postoje i specijalne makazice koje su napravljene tako da odgovaraju noktićima Vaših ljubimaca. Ne koriste se makaze ili grickalice za ljudsku upotrebu.

Predugi  i prerasli noktiju veoma često remete normalan hod pasa u smislu da dolazi i do hromosti do raznih ortopedski problema. Takođe ne retko dolazi do loma samih noktiju i ukoliko do toga dođe razvijaju se gljivične i bakterijske infekcije koje se vrlo dugo i uporno leče. Iz preventivnih razloga je i najbitnija redovna kontrola i sečenje noktiju kućnih ljubimaca kod veterinara.

Sam postupak izgleda tako što vlasnici kućnog ljubimca dovedu svog ljubimca na Vet Planet Clinicu da bi osoblje Vet Planet Clinice obavilo sečenje noktiju na što bezbolniji i stručan način. Kada se noktiči seku na stručan način onda ne dolazi do krvarenja i povreda bilo kakvih struktura nokta.

Vet Planet Clinic svakog dana od 8:00 h ujutru do 20:00 h uveče redovno prima vaše kućne ljubimce kako bi izvršili sečenje noktiju i adekvatnu brigu Vaših ljubimaca.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Vaš Vet Planet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.