065/35-65-664

Displazija kukova kod pasa

Displazija kukova kod pasa – Simptomi i znaci, dijagnostikovanje, prevencija i lečenje

Displazija kukova kod pasa je stanje koje najčešće zabrinjava vlasnike velikih rasa pasa, ali uprkos ovome činjenica je da se ovaj deformitet javlja kod svih rasa – bez obzira na veličinu.

Displazija kukova kod pasa drastično smanjuje kvalitet života Vašeg ljubimca, ali dobra vest je da edukacija o ovom zdravstvenom stanju, odgovorno vlasništvo, prepoznavanje simptoma i znakova, preventivne mere, pravovremena dijagnoza i različite opcije lečenja mogu doprineti da Vaš pas nastavi zdrav, aktivan i srećan život.

Saznajte šta svi vlasnici pasa treba da znaju o displaziji kukova, uključujući simptome i znake, preventivne mere i dostupne opcije lečenja koje je za Vas u nastavku teksta spremio ortopedski tim Vet Planet klinike.

Šta podrazumeva displazija kukova kod pasa?

Displazija kukova kod pasa je nasledni deformitet zgloba kuka i jedan od najčešćih ortopedskih problema kod velikih rasa pasa. Iako se češće prisutan kod velikih rasa, nije striktno ograničen na njih, i može se javiti kod svih rasa.

Za osnovno razumevanje problema, neophodno je shvatiti osnovnu anatomiju i način na koji funkcioniše zglob kuka.

Koštani delovi koji čine zglob kuka su čašica karlične kosti (acetabulum os coxae) i glava butne kosti (caput ossis femuri). Za normalno funkcionisanje zgloba kuka, neophodno je da se oba koštana elementa ovog zgloba, tokom rasta i razvoja ravnomerno razvijaju (jednakom brzinom) i savršeno uklope, kako bi omogućili glatke pokrete, i nesmetano funkcionisanje zgloba kuka (prikazano levo na slici ispod).

Kod pasa sa displazijom kuka glava butne kosti i čašica karlične kosti se ne razvijaju normalno (nejednakom brzinom), posledicom čega dolazi do odstupanja u uklapanju čašice karlične kosti sa glavom butne kosti u zglobu kuka. Rezultat ovoga je labavost zgloba, praćena degenerativnom bolešču zglobova (degenerative joint disease (DJD)) ili osteoartritisom (OA), što je pokušaj organizma da stabilizuje labav zglob kuka. (prikazano desno na slici ispod).

Displazija kukova kod pasa je stanje koje se javlja u fazi rasta. Ovo stanje postepeno dovodi do labavljenja zgloba kuka, što uzrokuje disfunkciju i bol. Kako pas raste, hrkavice i kosti zgloba kuka počinju da se troše.

Vremenom, dolazi do pogoršanja stanja, pojave artritisa, atrofije mišića, ograničene pokretljivosti i potpunog gubitka funkcije zgloba kuka.

Ovaj deformitet za posledicu ima pokrete u zglobu kuka koji nisu glatki (dolazi do struganja i fragmentacije (kidanja) koštanih delova zgloba).

Displazija kukova najčešće pogađa pse velikih rasa, a istraživanja pokazuju da je nasledna.

displazija-kukova-kod-pasa-prikaz
Poređenje izgleda normalnog (levo) i displastičnog (desno) zgloba kuka

Šta uzrokuje displaziju kukova kod pasa?

Na razvoj displazije kukova kod pasa može uticati nekoliko faktora, počevši od genetike. Displazija kuka je nasledna, i posebno je česta kod većih rasa – poput nemačke doge, labradora, nemačkog ovčara, rotvajlera i bernandinca i sličnih velikih rasa. Faktori poput prekomerne stope rasta, vrste vežbanja, prekomerne težine i neuravnotežene ishrane mogu povećati genetsku predispoziciju.

Pojedini štenci imaju posebne zahteve u ishrani i potrebna im je specijalno formulisana hrana za štenad velikih rasa. Ova vrsta hrane pomaže u sprečavanju prekomernog rasta, koje može dovesti do poremećaja u razvoju skeleta. Usporavanje rasta ovih rasa omogućava njihovim zglobovima da se razviju bez prevelikog opterećenja i na taj način pomognu da se preveniraju ortopedski problemi.

Nepravilna ishrana takođe može uticati na verovatnoću razvoja displazije kukova kod pasa, kao i previše ili premalo vežbanja.

Gojaznost predstavlja dodatno opterećenje za zglobove Vašeg psa, i može pogoršati postojeće stanje ili čak samostalno izazvati displaziju kuka.

Razgovarajte sa svojim veterinarom o najboljih ishrani koja je prilagođena Vašem psu i odgovarajućem intenzitetu vežbanja koje je potrebno Vašem psu svaki dan.

Ukoliko Vaš ljubimac pripada nekoj od rasa koja ima veće predispozicije za razvoj displazije kuka – savetujemo Vam da konsultujete veterinara koji može pravovremeno proceniti stepen rizika od razvoja displazije kukova kod Vašeg ljubimca.

U Vet Planet klinici smo specijalizovani za kompletnu dijagnostiku i lečenje svih stanja u veterinarskoj ortopediji. Pozovite nas, posetite sa Vašim ljubimcem na adresi Tošin Bunar 128, i prepustite Vašeg psa našem timu vrhunskih ortopeda.

Displazija kukova kod pasa – simptomi i znaci

Kod pojedinih pasa, prve znake displazije kuka je moguće primetiti već u uzrastu od četiri meseca. Kod drugih se može razvijati postupno sa osteoartritisom kako stare.

U oba slučaja postoji nekoliko simptoma/znakova sa kojima bi vlasnici trebali biti upoznati. Ovi simptomi mogu varirati u zavisnosti od težine bolesti, stepena labavosti u zglobu i toga koliko dugo pas pati od displazije kuka:

 • Smanjena aktivnost
 • Smanjen opseg pokreta (ograničenost pokreta)
 • Poteškoće ili nevoljnost pri usponu, skakanju, trčanju ili penjanju uz stepenice.
 • Hromost u zadnjim nogama
 • Ljuljanje pri hodu
 • Gubitak mišićne mase butina
 • Primetno povećanje mišića ramena koji nadoknađuju atrofiju zadnjih nogu
 • Bol
 • Ukočenost ili šepanje

Dijagnostika displazije kuka kod pasa

Redovni veterinarski pregled ponekad može biti dovoljan veterinaru da posumnja na displaziju kuka. U ostalim slučajevima, na vlasnicima je da obaveste svog veterinara kada primete nelagodnost ili neki od znakova koji bi mogli ukazati na ovo stanje.

Prilikom veterinarskog pregleda, jedna od prvih stvari koje će veterinar uraditi je manipulacija zadnjim nogama psa u cilju provere postojanja labavosti zgloba, smanjenog opsega pokreta, zvuka škrgutanja ili bola.

Deo pregleda može uključiti i analizu krvi, jer rezultati kompletne krvne slike mogu ukazati i na artritis. Vašem veterinaru će takođe biti potrebna istorija bolesti, svih mogućih povreda ili incidenata koje su doprinele simptomima koje ste primetili, kao i sve informacije o roditeljima Vašeg ljubimca.

Konačna dijagnoza obično dolazi uz rendgenski snimak. Na ovaj način će Vaš veterinar utvrditi da li postoji displazija kuka, a ukoliko da – koji je njen stepen. Sve ovo će pomoći u određivanju najboljeg daljeg tretmana za Vašeg psa.

U Vet Planet klinici, na adresi Tošin Bunar 128, možemo uraditi kompletnu dijagnostiku koja je potrebna Vašem ljubimcu, u bilo koje vreme, svih 365 dana u godni.

Displazija kukova kod pasa – lečenje

Displazija kukova kod pasa ima više opcija za lečenje, a one u zavisnosti od stepena displazije kreću od modifikacija životnog stila do hirurškog zahvata.

Procenu najadekvatnijeg načina za lečenje displazije kuka kod psa je potrebno da prepustite isključivo Vašem veterinaru. Veterinar Vam u skladu sa uzrastom, trenutnim zdravstvenim stanjem Vašeg psa, kao i porodičnom istorijom može pomoći da odlučite koji je najadekvatniji način lečenja.

U Vet Planet klinici na jednom mestu možete izvršiti kompletnu dijagnostiku, konsultacije i lečenje (nehirurško i hirurško) Vašeg ljubimca.

Zakažite konsultacije, u terminu koji Vama odgovara, i prepustite Vašeg ljubimca sigurnim rukama naših vrhunskih ortopeda.

Nehirurške opcije za lečenje displazije kukova kod pasa

Ukoliko stepen displazije kuka Vašeg psa nije ozbiljan, ili Vaš pas nije kandidat za operaciju iz nekog razloga (medicinski ili finansijski), veterinar Vam može preporučiti nehirurški pristup lečenja.

Neki od nehirurških načina lečenja displazije kuka, u zavisnosti od slučaja mogu podrazumevati:

 • Smanjenje gojaznosti – kako bi se smanjilo opterećenje zglobova
 • Ograničenje vežbanja – posebno na tvrdim podlogama
 • Fizikalna terapija
 • Terapija suplementima
 • Terapija NSAIL (nesteriodnim antiinflamatornim lekovima)

Displazija kukova kod pasa – operacija (hirurško lečenje)

Ukoliko je Vaš pas dobar kandidat za operaciju, postoji više opcija za hirurško lečenje displazije kuka.

Najadekvatniji način lečenja moguće je odrediti isključivo nakon detaljnog veterinarskog pregleda i konsultacije sa Vašim veterinarom – ortopedom, koji će ustanoviti koja hirurška procedura je najadekvatnija za uzrast, zdravstveno stanje i stepen prisutne displazije kod Vašeg psa.

Najčešće hirurške opcije za lečenje displazije kukova su:

 • JPS (Juvenile pubic symphysiodesis)
 • Dvostruka ili trostruka osteotomija karlice (DPO/TPO)
 • Osteoktomija glave femura (FHO)
 • Potpuna zamena kuka (FHR)

Displazija kukova kod pasa – cena operacija

Cena operacije displazije kukova kod pasa zavisi od više faktora: uzrast psa, trenutno zdravstveno stanje psa, činjenice da li se operacija vrši jednostrano ili obostrano, kao i izbora hirurške opcije koja će biti primenjena.

Bez poznavanja ovih faktora, nemoguće je unapred odrediti tačnu cenu kompletnog hirurškog zahvata.

Stoga Vas pozivamo da zakažete konsultacije u terminu koji Vama odgovara i posetite nas sa Vašim ljubimcem u Vet Planet klinici na adresi Tošin Bunar 128.

U prostorijama klinike, uz konsultacije, možete dobiti i svu potrebnu dijagnostiku i terapiju koja je potrebna Vašem ljubimcu na jednom mestu.

Prevencija pojave displazije kuka kod pasa

Važno je znati da se ne mogu sprečiti svi slučajevi displazije kukova kod pasa. Međutim, postoje neki koraci koje kao vlasnik možete preduzeti da biste smanjili rizik od razvoja ove bolesti.

Održavanje skeletnog sistema zdravim treba da počne od prvih dana života Vašeg šteneta. Odgovarajuća ishrana će dati prednost pravilnom razvoju kostiju i zglobova, i pomoći u sprečavanju prekomernog rasta koje doprinosi dodatnom opterećenju zglobova u ovom uzrastu.

Kako Vaš pas raste, pružanje odgovarajućeg nivoa aktivnosti i zdrava ishrana će sprečiti gojaznost, što je jedan od glavnih faktora koji doprinosi razvoju displazije kuka. Pored ovoga gojaznost pasa uzrokuje mnoge druge zdravstvene probleme – pa ja savet da sve ostatke i masnu hranu zadržite na stolu.

Prilikom izbora rase psa, dobro je istražite! Pronađite odgovornog odgajivača, koji redovnim veterinarskim pregledima svojih raspolodnih pasa mogu uticati na sprečavanje i smanjenje pojave naslednih oblika displazije kukova kod pasa. Na taj način možete biti sigurniji da će Vaš ljubimac imati zglobove koji su ocenjeni kao normalni.

Displazija kukova kod pasa – prognoza

Ukoliko posedujete rasu koja je sklona pojavi displazije kukova, razgovarajte sa svojim veterinarom koji će proceniti u kolikom riziku od pojave displazije kuka se nalazi Vaš ljubimac.

Psi sa displazijom kukova često vode, dug i aktivan život uz adekvatnu terapiju i lečenje. Opcije lečenja i promene u načinu života koje možete da uradite da bi Vaš pas živeo kvalitetno su višestruke.

Vet Planet klinika je usko specijalizovana za sve vrste dijagnostičkih, nehirurških i hirurških intervencija iz oblasti veterinarske ortopedije. Posetite nas sa Vašim ljubimcem na adresi Tošin Bunar 128, gde ćemo učiniti sve potrebno za siguran korak Vašeg ljubimca.


Referenca: vcahospitals.com: Hip Dysplasia in Dogs