065/35-65-664

Krpelj

Sve što je potrebno da znate o krpeljima.

Šta je krpelj?

Krpelj je parazit koji pripada redu Arachnida (pauka) i zajedno sa grinjama, čini potklasu Acari. Krpelji su ektoparaziti (spoljni paraziti), koji preživljavaju hraneći se najčešće krvlju sisara i ptica. Rasprostranjeni su širom sveta, i posebno su aktivni u toplijim i vlažnijim periodima godine (tzv. „sezona krpelja“).

Iako se obično smatraju insektima, po klasifikaciji pripadaju paucima. Klasifikovani su kao paraziti jer se hrane krvlju domaćina. Širom sveta postoji preko 800 vrsta krpelja, ali samo nekoliko vrsta je sposobno da prenese bolest na životinje i ljude. Najčešće vrste koje su prenosioci bolesti kod pasa su: Ixodes, Rhipicephalus i Dermacentor.

Krpelji ne skaču i ne lete. Obično se prenose na domaćina tako što borave i puze po visokoj travi, čekajući pogodan trenutak da se zakače na njega. Pogodan domaćin krpelju mogu biti svi sisari – a kod nas su to najčešće kućni ljubimci (pas i mačka), kao i sam čovek.

Krpelji mogu biti aktivni već kada je temperatura tla iznad 0° C, ali su najaktivniji kada temperatura tla iznosi iznad 7° C.

Ujed krpelja često ostaje neotkriven jer ne boli i ne svrbi.

Postoje dve porodice krpelja: tvrdi krpelji (Ixodidae) i meki krpelji (Argasidae).

Velika je zabluda da krpelji žive isključivo u ruralnim predelima, jer je se značajan broj ujeda krpelja dešava i u gradskim područijima (parkovi i zelene površine), gde ženke parazita mogu da izlegu do 4000 jaja odjednom u gustoj vegetaciji.

Kako izgleda krpelj?

Krpelj izgledom podseća na malog pauka, sa kojima su i u srodstvu. Njihove veličine varijaju od vrste, ali najčešće su veličine od 3 do 5 milimetara.

kako-izgleda-krpelj
Krpelj izgledom podseća na malog pauka i najčešće je braon boje.

Boja krpelja zavisi od vrste krpelja, ali najčešće su u nijansama od braon boje do crvenkasto-braon i crne.

Kada se zakače na domaćina, krpelji počinju da sišu krv. Kako uzimaju više krvi – krpelji rastu. Najveći krpelji mogu dostići i veličinu preko 10 milimetara. Nakon nekoliko dana ishrane krvlju domaćina, krpelj nabubri i može dobiti zelenkasto-plavu boju.

krpelj-na-psu
Krpelj kod pasa

Pojedine vrste krpelja mogu da žive i do tri godine, pa se na osnovu životnog ciklusa dele na: jednogostne, dvogostne i trogostne, u zavisnosti koliko domaćina potrebno za životni ciklus.

Životni ciklus krpelja se sastoji iz nekoliko faza: jaja, larve, lutke i odraslog krpelja. Nakon što ženka odraslog krpelja izleže jaja, razvija se larva, koja je manja od 1 milimetra. Iz larve se razvija lutka veličine do 2 milimetra, koja se potom razvija u odraslog krpelja veličine 3 do 5 milimetara.

zivotni-ciklus-krpelja
Prikaz životnog ciklusa krpelja od stadijuma jaja do odraslog krpelja.

Krpelji kod pasa

Krpelji su najopasniji spoljašnji paraziti kod pasa i mogu biti uzročnici različitih bolesti. Krpelji kod pasa predstavljaju najčešći problem tokom proleća i leta, kada vremenski uslovi najviše pogoduju ovom parazitu. Zbog toga je ovaj period godine poznat i kao sezona krpelja.

Veoma je važno kako što ranije da prepoznate krpelja i mogućnost za pojavu bolesti koje izaziva krpelj svedete na minimum.

Nakon šetnje i boravka u prirodi sa psom – redovno pregledajte svog psa na krpelje. Najčešća područja na kojima se krpelj može pronaći kod psa su: na vratu ispod ogrlice, na šapama, očnim kapcima, u predelu prepona ili unutrašnjoj strani uha. Iako su ovo najčešća mesta, nisu jedina.

Najčešća mesta gde možete pronaći krpelja kod psa.

Najbolji način da biste sprečili pojavu krpelja kod Vašeg psa je da se fokusirajte na preventivu. Ukoliko se ujed krpelja ipak desi, bitno ga je što pre primetiti i ukloniti.

Za konsultacije oko preventive, uklanjanje krpelja i sva urgentna stanja koja se mogu javiti kod Vašeg ljubimca – dostupni smo 24 časa dnevno, svih 365 dana u godini.

Simptomi nakon ujeda krpelja kod pasa

Ujed krpelja ponekad može proći asimptomatski, ali ukoliko se simptomi jave – gotovo uvek prvi je crvenilo na mestu ili oko mesta ujeda. Crvenilo se obično javlja 3 dana nakon ujeda.

Ukoliko ste krpelja kod psa primetili kasno, ili je na psu postojalo više krpelja koje ste otkrili, mogu se javiti:

 • Iscrpljenost (malaksalost)
 • Potištenost
 • Bol u zglobovima
 • Bleda sluzokoža
 • Taman urin
 • Odbijanje hrane i povraćanje

Ukoliko primetite neki od simptoma, savetujemo Vam se se obavezno javite svom veterinaru koji će izvršiti detaljan pregled psa.

Za konsultacije, pregled veterinara, redovne i urgentne intervencije, Vet Planet tim je dostupan Vašem ljubimcu na tri lokacije:

Bolesti koje prenose krpelji

Postoji nekoliko bolesti koje zaraženi krpelj može preneti na Vašeg ljubimca, i za to je dovoljno svega 24 – 48 sati nakon ujeda.

1. Babezioza pasa (piroplazmoza)

Babezioza pasa (krpeljska groznica), je infektivno oboljenje koje prenose zaraženi krpelji. Uzročnik babezioze je protozoa Babesia canis.

Uzročnik babezioze: Zaraženi krpelji vrsta Rhipicephalus i Dermacentor su najčešći uzročnici babezioze.

Klinička slika: Babesia je protozoa koja parazitira u crvenim krvnim zrncima pasa (eritrocitima), izaziva njihovo propadanje, što ima za posledicu pojavu hemolitičke anemije.

Simptomi babezioze: Povišena temperatura, zamor, anemija i žutica su simptomi koji se javljaju kod babezioze.

Vlasnik najčešće primeti tamnije obojen urin i malaksalost psa.

Komplikacije babezioze: Ukoliko se na vreme dijagnostikuje – prognoza je dobra, a lečenje uspešno. Ukoliko se ne dijagnostikuje, komplikacije su česte sa smrtnim ishodom.

Konačna dijagnoza: Konačnu dijagnozu postavlja isključivo veterinar u veterinarskoj ambulanti razmaza krvi psa.

2. Erlihioza pasa

Erlihioza je krpeljska bolest koja je uzrokovana rikecijom Erlihia canis. Slično babeziozi, prenose je zaraženi krpelji.

Uzročnik erlihioze: Uzročnik erlihioze kod pasa je rikecije Erlihia canis, koja se prenosi ujedom zaraženog krpelja.

Klinička slka erlihioze: Erlihia canis parazitira u belim krvnim zrncima psa (leukocitima). Do pojave prvih simptoma bolesti može proći više godina.

Simptomi erlihioze: Prvi simptomi koji se obično primećuju su umor, pad apetita i malaksalost psa. Mogu se javiti i kašalj, tačkasta krvarenja, povišena temperatura i otežano disanje.

Dijagnoza erlihioze: Dijagnoza se postavlja na osnovu biohemijske analize krvi psa. Ukoliko se dijagnoza uspostavi pravovremeno i krene sa lečenjem – ono je uspešno.

3. Anaplazmoza

Anaplazmoza je bakterijska bolest koja se javlja u dva oblika: Anaplasma phagocytophilium (koja napada bela krvna zrnca) i Anaplasma Platys (koja napada trombocite). Ova bolest je nekada bila karakteristična samo za toplije predele, ali se sve češće pojavljuje i kod nas.

Simptomi anaplazmoze: Prvi simptomi se javljaju 7 do 14 dana nakon ujeda krpelja, mogu proći neopaženo i biti vrlo šarenoliki. Međutim kod većine pasa dolazi do pojave groznice, grčeva i bolova u zglobovima. Povraćanje i proliv se ređe javljaju (obično kod pasa narušenog imuniteta).

Klinička slika: Kod infekcije Anaplasma platys, s obzirom da napada trombocite (vrsta ćelija krvi koje su zadužene za zgrušnjavanje krvi (koagulaciju) i formiranje krasti nakon povreda – karakteristično je usporeno formiranje krasti, pojava spontanih krvarenja i modrica po telu, desnima i često je krvarenje iz nosa.

Lečenje anaplazmoze: Lečenje anaplazome se sprovodi kada je anaplazmoza dokazana (ELISA brzim testom ili mikroskopskim nalazom). U lečenju anaplazmoze se kao primenjuje antibiotik tokom terapije koja traje do 30 dana.

4. Lajmska bolest kod pasa (Borelioza)

Borelioza (poznatija kao Lajmska bolest) je infektivna bolest čiji je uzročnik bakterija Borelia Burgdorferi. Boreliozu prenose zaraženi krpelji vrste Ixodes ricinus.

Simptomi lajmske bolesti: Prvi simptomi borelize su povišena temperatura i gubitak apetita. Kasnije se javlja otok zglobova, bolni zglobovi (što se najčešće manifestuje hramljanjem psa).

Dijagnoza borelioze: Postavlja je veterinar na osnovu analiza krvi psa

Lečenje borelioze: Sprovodi se antibiotskom terapijom po instrukcijama veterinara.

Ukoliko nakon ujeda krpelja primetite bilo koju promenu na Vašem psu poput slabosti, gubitka apetita – javite se Vašem veterinaru kako bi eliminsali mogućnost da je Vaš pas zaražen krpeljskom bolešću ili krenuli sa terapijom što ranije.

U Vet Planet klinici i veterinarskim ambulantama možete izvršiti sve potrebne konsultacije, uraditi kompletne biohemijske analize krvi i dobiti konsultacije naših veterinara svih 365 dana u godini!

Sa Vašim ljubimcem nas možete posetiti na najbližoj Vet Planet lokaciji.

Kako se vadi krpelj?

Uklanjanje krpelja, ili još gore – više njih, sigurno nije prijatno, ali je važno da to uradite brzo i ispravno. Jednom kada znate kako da izvadite krpelja, to će postati prilično lak proces.

Kako smo već spomenuli, krpelji imaju sposobnost da prenesi krpeljske bolesti. Na ovaj način krpelji zaraze hiljade životinja svake godine bolestima poput babezioze, erlihioze ili lajmske bolesti.

Za prenos patogena je najčešće dovoljno svega 24 do 28 časova nakon ujeda, a nekada i manje. Iz ovog razloga je važno da što pre uklonite krpelja, jer manje su šanse da će se Vaš pas razboleti.

Upotrebom pincete, koja je jedan od najčešćih i najefikasnijih načina možete sami izvaditi krpelja.

 1. Izaberite pincetu sa tanjim vrhom, kako biste izbegli kidanje krpelja i širenje infekcija na mesto ugriza.
 2. Raširite dlaku psa, i uhvatite krpelja pincetom što bliže koži.
 3. Uhvaćenog krpelja okrenite u smeru suprotnom od kazaljke na satu.
 4. Zatim nežnim pokretom, pravo nagore, sporim pokretom povucite nagore. Ovo će sprečiti da usta krpelja ostanu u koži.
 5. Nakon što ste izvadili krpelja dezinfikujte mesto uboda i pincetu alkoholom, a ruke dobro operite.

Šta ne treba da radite:

 • Ne uklanjajte krpelja prstima! Ovaj način apsolutno nije efikasan, već i stiskanje krpelja prstima može dodatno ubrizgati infektivni materijal.
 • Ne koristite ulje, benzin i druge hemikalije! Ovo može uzrokovati da krpelj povrati sadržaj koji će inficirati Vašeg ljubimca.

Ukoliko niste uspešno rešili problem sa krpeljom ili više njih kod Vašeg ljubimca, ili sumnjate da Vaš pas ima simptome neke od krpeljskim bolesti – posetite najbliži Vet Planet gde će Vam naši veterinari stoje na raspolaganju svakoga dana.

Zaštita od krpelja

U zaštiti od krpelja najvažnije je da Vaš ljubimac bude zaštićen tokom cele godine. To je jedini način borbe protiv krpelja.

Svi znamo da psi vole da zalaze u travnate površine, i stoga moramo biti spremni na preventivu:

 1. Pregledajte svog psa redovno – posle šetnje i boravka u prirodi. Krpelji su vrlo mali, pa posebno obratite pažnju na najčešća mesta kao što su vrat, uši, prepone, šape i očni kapci.
 2. Održavajte travnjak – krpelji žive na vrhovima visoke trave. Nastanjivanje krpelja možete sprečiti redovnih košenjem trave u Vašem dvorištu.
 3. Koristite preparate za zaštitu od krpelja – Postoji širok dijapazon preparata za zaštitu od krpelja u vidu sprejeva, tableta, tečnosti (spot-on preparata) i ogrlica koji mogu biti korisni u borbi protiv krpelja. Svaki od ovih preparata ima svoje prednosti i mane, pa je najbolje da se posavetujete sa veterinarom koje rešenje je najbolje za Vašeg ljubimca.

  Posetite nas sa Vašim ljubimcem na adresi Tošin Bunar 128, gde će Vam naše stručno osoblje pomoći da izaberete najbolju zaštitu za Vašeg ljubimca u širokom asortimanu našeg Pet Shopa.

Reference: Ticks