065/35-65-664

Gastrointestinalne bolesti pasa

Najčešće stomačne bolesti pasa

Gastrointestinalne bolesti pasa

Gastrointestinalne bolesti pasa podrazumevaju bolesti želuca i creva. Dolazi do problema sa varenjem, apsorpcijom i ugradnjom hranljivih materija u organizam. Razlog rastanka takvih bolesti mogu da budu virusolne etiologije. Parvo virus, korona virus su česti kod mladih pasa, nevakcinisaih i imonokompromitovani pasa. Takođe česta je pojava i problem sa štenećakom to jest njegove gastrointestinalne forme.

Pored virusa problem mogu da naprave bakterije kao i paraziti. Od bakterija to su vrlo često fekalna bakterije enterococcus, klepsijela, ešerihije koli. Od parazita to su često kokcidij, valjkasti crvi kao i pantljičare. Pored infektivnih agenasa koji izazivaju gastrointestinalne probleme često se suočavamo sa problemom koji je nastao kao posledica problema nekog drugog organskog sistema u smislu problemi sa bubrezima, sa jetrom ili sapankreasom.

Starost je takođe nešto što utiče na stanje gastrointestinalnog trakta kao i neke bolesti koje su genetske to jest nasledne.To su rase koje su rase koje su predisponirane za takva stanja. To su nemački ovčar i zlatni retriveri i iz roda koli.

Ono što prvo obično vlasnici primete kod gastrointestinalnih smetnji to su grickanje trave, nelagoda, apatija, odbijanje hrane, nagon za povraćanjem, povraćanje i dijareja. Ukoliko vlasnici primete bilo koji od ovih simptoma navedenih koji govori o nekom stanju bolesti potrebno je obratiti se veterinaru. Ono što je nama kao veterinarima vrlo bitno je komunikacija sa vlasnicima. Iz prostog razloga što ovo sve što sam nabrojala do sada su ozbiljni i veliki broj razloga zašto nastaje problem sa gastrointestinalnim traktom. Nama kao veterinarima je vrlo bitna anamneza, dakle podaci koji mi dobijamo onog momenta kada dođete u našu kliniku.

Simptomi gastrointestinalnih bolesti pasa

Ono što je nama bitno jeste kad su počeli simptomi, koliko to već dugo traje, koliko je učestalo, kakvi su simptomi, kakva je boja stolice, kakav je povraćan sadržaj, da li ima prisustva krvi, da li nešto tamniji, kao i sve ostale simptome koji vlasnik primeti u toku boravka sa svojim ljubimcem. To su svi oni simptomi koje vlasnik primeti od onog momenta kada primeti da se pas neponaša onako kako se ranije ponašao. Od detaljne anamneze od vlasnika kućnih ljubimaca zavisi i dalji tok terapije kao i dalje dijagnostika i dalje dijagnostičke procedure koje će se sprovoditi konkretno za tog ljubimca. Ono što je nama opet sa jedne strane bitno je i saradnja vlasnika kućnog ljubimaca zato što ove bolesti često traju duže. Ovo su stanja koja se nažalost ne leče preko noći, koje ne traju kratko.

Lečenje gastrointestinalnih bolesti pasa

Psi koji imaju problem sa gastritisima, hronične gastroenteritise to su stanja koja mi nažalost retko kad možemo  u potpunosti da kažemo izlečiti. Takva stanje je bitno držati u određenim granicama. Kao i kod ljudi tako i  kod njih da se stanje koje se održava stanje koje se nažalost ne leči ali opet kažem obzirom da gastritis kao sama dijagnoza, kao simptom možda bude iz više razloga neke stvari možemo izlečiti i prosto gastritis kao problem kućnog ljubimca otkloniti u potpunosti.

Ukoliko Vaš ljubimac ima bilo koji od ovih navedenih simptoma možete doći na Vet Planet kliniku u toku radnog vremena od 8:00 h ujutru do 8:00 h uveče.  Zasva urgentna stanje tu smo otvoreni za Vas 24 časa.

Vet Planet Clinica se nalazi u ulici Tošin bunar 128 i za sve predloge i sva pitanja možete nas kontaktirati na telefone i posetiti u radno vreme od 8:00 do 20:00.

Za sve hitne slučajeve tu smo 00-24h.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Vaš Vet Planet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.