065/35-65-664

Srčani crv

Srčani crv – Sve što je potrebno da znate

Šta je srčani crv?

Srčani crv (Dirofilaria immitis) je parazitski crv koji je uzročnik bolesti koja se naziva bolest srčanog crva (dirofilarioza).

Šta je bolest srčanog crva (dirofilarioza)?

Bolest srčanog crva (dirofilarioza) je ozbiljna i potencijalno fatalna bolest kućnih ljubimaca koja je prisutna u mnogim delovima sveta, među kojima je i Srbija.

Uzročnik ove bolesti je parazitski crva (Dirofilaria immitis), koji se nastanjuje primarno u srcu, plućima i njima povezanim velikim krvnim sudovima. Kod obolelih kućnih ljubimaca, srčani crv može uzrokovati teška oštećenja pluća, srčanu insuficijenciju i oštećenja drugih organa.

Srčani crv primarno pogađa pse, ali je prisutan i kod drugih vrsta sisara – divljih životinja (vukovi, kojoti, lisice).

Srčani crv kod pasa

Pas je prirodni domaćin srčanog crva, što znači da srčani crv koji živi u psu sazreva u odrasle jedinke, koje se pare i proizvode potomstvo.

Ukoliko se ne leče, njihov broj se može povećati, i oboleli psi mogu imati i nekoliko stotina crva u svom telu.

Bolest srčanog crva koja uzrokuje trajno oštećenje srća, pluća i krvnih sudova može značajno uticati na zdravlje i kvalitet života psa, čak i kada paraziti uklone.

Iz tog razloga, prevencija srčanog crva je daleko najbolja opcija, a lečenje – kada je potrebno – treba početi što je moguće ranije.

Srčani crv kod mačaka

Srčani crv kod mačaka takođe je uzročnik mačije dirafilarioze. Međutim bolest srčanog crva kod mačaka se veoma razlikuje u poređenju sa bolesti srčanog crva kod pasa.

Mačka je atipičan domaćin srčanog crva, a većina crva ne preživi do odraslog stadijuma. Stoga, kod mačaka se, u poređenju sa psima, sreće mnogo manji broj odraslih jedinki ovog parazita, a kod mnogih čak i nema odraslih jedinki.

Zbog ovih specifičnosti, bolest srčanog crva kod mačaka često ostaje nedijagnostikovana. Međutim, važno je razumeti da čak i nezreli oblici paraziti mogu izazvati oštećenja u organizmu mačke, u obliku stanja poznatih kao respiratorne bolesti povezane sa srčanim crvom (hearthworm associated respiratory deasease (HARD)).

Važna napomena je da se lekovi koji se koriste za lečenje infekcija srčanim crvom kod pasa ne mogu koristiti kod mačaka, tako da je prevencija jedino sredstvo zaštite od srčanog crva.

dr Vet. Med. Tijana Daković (Vet Planet klinika) govori o srčanom crvu

Kako se prenosi srčani crv?

Komarac (kao vektor) igra suštinsku ulogu u životnom ciklusu srčanog crva. Odrasle ženke srčanih crva koje žive u zaraženom psu (ili divljoj životinji) produkuju „bebe crve“ zvane mikrofilarije. Mikrofilarije su mikroskopske veličine. Kada komarac ugrize zaraženu životinju, zajedno sa krvlju pokupi i mikrofilarije. Mikrofilarije se razvijaju i sazrevaju u larve u komarcu tokom infektivnog stadijuma koji traje od 10 do 14 dana.

Nosilac larve srčanog crva je komarac koji je prenosilac infekcije sa zaražene na zdravu životinju.

Nakon infektivnog stadijuma, kada komarac ugrize zdravog psa, mačku ili podložnu divlju životinju, infektivne larve se talože na površini kože životinje i ulaze u novog domaćina kroz ranu od uboda komarca.

Srčanom crvu je u novom domaćinu potrebno približno 6 meseci da larve sazru u odrasle srčane crve.

Nakon sazrevanja, srčani crv može da živi 5 do 7 godina kod pasa, ili 2 do 3 godine kod mačaka. Zbog dugovečnosti ovih crva, svaka sezona komaraca može dovesti do sve većeg broja crva kod zaraženih ljubimaca.

Srčani crv – Životni ciklus

Srčani crv simptomi

Ozbiljnost bolesti srčanog crva zavisi od toga koliko je dugo pas bio zaražen, kako telo psa reaguje na prisustvo srčanog crva i koliko crva je prisutno u organizmu psa (opterećenje crvima).

Nivo aktivnosti psa takođe igra ulogu u ozbiljnosti bolesti i toga kada se primete prvi simptomi. Simptomi bolesti srčanog crva možda neće biti očigledni kod pasa koji imaju malo opterećenje crvima, koji su nedavno zaraženi ili nisu po prirodi veoma aktivni. Psi koji imaju veliko opterećenje crvima, dugo su zaraženi ili su veoma aktivni mogu pokazati ranije očigledne simptome bolesti srčanog crva.

Postoje četiri stadijuma bolesti srčanog crva. Što je stadijum viši, to je bolest ozbiljnija, a simptomi očigledniji:

 • Stadijum I – Nema simptoma ili blagi simptomi kao što je povremeni kašalj
 • Stadijum II – Blagi do umereni simptomi kao što je povremeni kašalj i umor nakon umerene aktivnosti.
 • Stadijum III – Ozbiljniji simptomi koji podrazumevaju uporan kašalj, bolestan izgled i umor nakon blage aktivnosti. Česti su problemi sa disanjem i prisutni su znaci srčane insuficijencije.
 • Stadijum IV – Naziva se i Kavalov sindrom (Caval Syndrome). U ovom stadijumu postoji veliko opterećenje crvima, pa je krv koja teče nazad u srce fizički blokirana velikom masom crva. Kavalov sindrom je opasan po život i brzo hirurško uklanjanje srčanih crva je jedina opcija lečenja.

Ne razvijaju svi psi sa srčanim crvima Kavalov sindrom. Međutim, ukoliko se bolest ne leči, bolest srčanog crva će napredovati i oštetiti srce, pluća, jetru i bubrege, što indirektno može imati fatalne posledice.

srcani-crvi-u-desnoj-komori-srca-psa
Odrasli oblici srčanih crva prisutni u desnoj komori srca psa.

Bolest srčanog crva možemo dijagnostikovati putem brzih testova iz uzorka krvi, Knottovog testa i ultrazvuka srca. Test iz uzorka krvi je zlatni standard u dijagnostici. Stoga, ukoliko sumnjate da Vaš ljubimac ima neki od simptoma infekcije srčanim crvom, ne prepuštajte ništa slučaju.

Ukoliko posumnjate da Vaš pas ima znake koji bi mogli ukazati na infekciju srčanim crvom – posetite nas na Vama najbližoj Vet Planet lokaciji:

Za konsultacije i zakazivanje termina, možete nas kontaktirati putem telefona.

Da li srčani crv predstavlja rizik za Vašeg ljubimca?

Prilikom procene rizika, moraju se u obzir uzeti mnogi faktori, čak i ako se čini da srčani crv ne predstavlja učestali problem u vašem lokalnom području.

Vaše područje može imati veću incidenciju srčanog crva nego što mislite, ili možete nesvesno putovati sa svojim ljubimcem u oblast gde je srčani crv češći.

Bolest srčanog crva se širi na nove regione svake godine. Komarci koje vetar raznosi na velike udaljenosti i premeštanje zaraženih kućnih ljubimaca u prethodno neinficirana područja, takođe doprinose širenju bolesti srčanog crva.

Činjenica je da je dirofilarioza dijagnostikovana u svim evropskim državama, govori o činjenici da je tačan rizik nemoguće sa sigurnošću predvideti. Višestruke varijable, od klimatskim promena, do prisustva prenosilaca, uzrokuju da se stope infekcije dramatično razlikuju iz godine u godinu – čak i unutar zajednica. Kako zaraženi komarci mogu ući i unutra – potencijalno ugroženi su svi kućni ljubimci – i na otvorenom i u zatvorenom.

Iz tog razloga, preporučujemo Vam da:

 1. Testirate svog ljubimca na srčanog crva jednom godišnje.
 2. Dajete svom ljubimcu redovnu preventivu.

Za zakazivanje intervencija, dijagnozu, terapiju i konsultacije posetite nas lično na najbližoj Vet Planet lokaciji, ili nas kontaktirajte putem dežurnog telefona na +381653565664, gde će Vam naš stručni tim odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Test na srčanog crva – šta je potrebno da znate?

Dirofilarioza je ozbiljna, progresivna bolest. Što se ranije otkrije, veće su šanse da će se ljubimac oporaviti.

Malo je, ako ih i ima, ranih znakova bolesti koji su prisutni kada je pas zaražen srčanim crvima. Stoga je važno otkriti njihovo prisustvo testom na srčanog crva koje sprovodi veterinar.

Test na srčanog crva zahteva samo mali uzorak krvi Vašeg ljubimca, a funkcioniše tako što otkriva prisustvo proteina srčanog crva.

Vet Planet klinika i veterinarska ambulanta obrađuje uzorke u sopstvenoj dijagnostičkoj laboratoriji – što Vam garantuje precizne i brze rezultate istog dana.

Ukoliko Vaš ljubimac bude pozitivan na srčanog crva, kod nas možete uraditi sve dopunske testove i dijagnostičke procedure koje su potrebni Vašem ljubimcu.

srcani-crv-test
Uzimanje uzorka za test na srčanog crva.

Kada je potrebno da testirate psa na srčanog crva?

Najčešći period za redovnu proveru srčanog crva kod pasa je rano proleće, pre početka sezone komaraca, ili drugačije po preporuci veterinara.

Psi – Pse treba jednom godišnje testirati na infekciju srčanim crvom, a to se obično radi prilikom rutinske posete veterinaru radi preventivne nege.

Opšte smernice i vremena testiranja na srčanog crva su:

 • Štenci – mlađi od 7 meseci, mogu početi sa prevencijom na srčanog crva bez prethodnog testiranja (potrebno je najmanje 6 meseci da bi pas bio pozitivan nakon što je inficiran). Štence treba testirate 6 meseci nakon Vaše prve posete veterinaru, a nakon toga jednom godišnje, kako bi se osiguralo da nisu inficirani srčanim crvom.
 • Odrasli psi – stariji od 7 meseci, kao i psi koji nisu ranije bili na preventivnom testiranju, moraju biti testirani na srčanog crva pre početka prevencije. Njih je potrebno testirati na 6 meseci, redovno jednom godišnje nakon toga.

Ukoliko je došlo do propusta u prevenciji (jedna ili više kasnih ili propuštenih doza), psa treba odmah testirati, a zatim ponovo testirati nakon 6 meseci. Nakon retestiranja, potrebno je nastaviti redovno testiranje na srčanog crva jednom godišnje.

Godišnje testiranje je neophodno, čak i kada su psi na prevenciji od srčanog crva tokom cele godine, kako bi se osiguralo da program prevencije funkcioniše.

Lekovi protiv srčanog crva su veoma efikasni, ali se psi i dalje mogu zaraziti. Ukoliko propustite samo jednu dozu mesečnog leka, ili je date kasno, to može Vašeg psa ostaviti nezaštićenim.

Čak i ukoliko date lek prema preporuci, Vaš pas može ispljunuti ili povratiti tabletu protiv srčanog crva.

Zaključak je, iako je prevencija srčanog crva izuzezno efikasna – nije 100% sigurna. Ukoliko ne uradite test, nećete znati da li je Vašem psu potrebno lečenje.

Šta ako je pas pozitivan na srčanog crva?

Niko ne želi da čuje da je njihov pas inficiran srčanim crvom, ali dobra vest je da se većina zaraženih pasa može uspešno lečiti. Cilj je prvo da stabilizujete Vašeg psa ukoliko pokazuje znake bolesti, a zatim da se iz organizma psa eliminišu sve odrasli i larveni oblici srčanog crva. Celu proceduru je potrebno izvesti tako da se neželjeni efekti lečenja svedu na minimum.

Šta možete očekivati ako je Vaš pas pozitivan na srčanog crva?

 1. Potvrdite dijagnozu. Ukoliko pas bude pozitivan na antigenskom testu, dijagnoza se potvrdi dodatnim i drugačijim testom. Proces lečenja srčanog crva može biti složen.
 2. Ograničite fizičku aktivnost psa. Ovaj zahtev je ponekad teško ispoštovati, posebno ako je Vaš pas navikao da bude aktivan. Morate shvatiti da uobičajene fizičke aktivnosti Vašeg psa moraju biti ograničene čim se dijagnoza potvrdi, jer fizički napor povećava brzinu kojom srčani crv uzrokuje oštećenje srca i pluća. Što su simptomi ozbiljniji, to bi pas trebao da ima manje aktivnosti.
 3. Stabilizujte stanje Vašeg psa. Pre nego što počne lečenje srčanog crva, stanje Vašeg psa će možda morati da se stabilizuje određenom terapijom. U težim slučajevima, ili kada pas ima drugo ozbiljno stanje, proces može potrajati nekoliko meseci.
 4. Primenite tretman. Kada Vaš veterinar utvrdi da je pas stabilno i spreman za lečenje, preporučiće Vam protokol lečenja koji uključuje nekoliko koraka. Psi bez znakova ili sa blagim simptomima srčanog crva, imaju visoku stopu uspeha u lečenju. Teži stadijumi se takođe mogu uspešno lečiti, ali je mogućnost komplikacija veća.

  Srčani crv nije uvek u korelaciji sa ozbiljnošću simptoma, a psi sa mnogo crva mogu imati malo ili nimalo simptoma u ranoj fazi bolesti.
 5. Testirajte uspeh tretmana. Otprilike 6 meseci nakon završetka lečenja, Vaš veterinar će izvršiti test na srčanog crva kako bi potvrdio odsustvo srčanog crva i uspešnost tretmana.
 6. Nastavite sa redovnom prevencijom. Da biste izbegli mogućnost da srčani crv ponovo zarazi Vašeg psa, sprovodite prevenciju tokom cele godine.

Srčani crv – najčešće postavljana pitanja

Šta podrazumeva redovna zaštita od srčanog crva?

Bez obzira da li se preventiva koju odaberete u prevenciji srčanog crva daje u obliku tableta ili spot on preparate, ona deluje isključivo protiv nezrelih (larvenih) oblika srčanog crva.

Ovo uključuje infektivne larve srčanog crva koje depunuje komarac, kao i sledeću fazu larve koja se razvija unutar životinje. Nažalost, za samo 51 dan, nezrele larve srčanog crva mogu evoluirati u odrasle (adultne) oblike, koji se ne mogu efikasno eliminisati preventivom.

Kako se srčani crv u odraslom obliku ne može eliminisati preventivom, izuzetno je važno da se preventivne mere primenjuju striktno po rasporedu.

Kasno davanje prevencije može stvoriti prostor u kojem nezrele larve srčanog crva evoluiraju u odrasle oblike, na koje preventiva neće delovati.

Srčani crv – kada je potrebno početi sa prevencijom?

Rizik da štenad oboli od srčanog crva je jednak riziku koji imaju odrasli psi. Preventiva se može primeniti kod štenadi u dobi od 8 nedelja.

Doziranje leka protiv srčanog crva se zasniva na telesnoj težini, a ne na starosti. Štenci brzo rastu u prvim mesecima, a stopa rasta uveliko varira između rasa pasa. To znači da mlada životinja može da pređe sa jedne doze na drugu u roku od nekoliko nedelja. Stoga, konsultujte svog veterinara za savet o predviđanju kada će biti potrebna sledeća promena doze.

Veterinari Vet Planet klinike su Vam uvek dostupni kako bih potvrdili da Vaš pas dobija pravu dozu u pravo vreme. Za sve konsultacije, preglede i terapije pozovite nas i posetite sa Vašim ljubimcem na najbližoj Vet Planet lokaciji.

Vet Planet Vam je dostupan na sledećim lokacijama:

Da li Vam je potreban recept za lekove koji se koriste u prevenciji srčanog crva?

Da. Svi lekove u prevenciji srčanog crva se koriste isključivo po nalogu licenciranog veterinara. To znači da sredstva morate kupiti od svog veterinara, ili u apoteci za kućne ljubimce.

U okviru Vet Planet klinike, na adresi Tošin Bunar 128, se nalazi i apoteka za kućne ljubimce, i kod nas na jednom mestu možete pored testiranja na srčanog, prepisivanja preventivne terapije, kupiti i sredstva kojim ćete svog ljubimca zaštititi od srčanog crva.

Da li postoji vakcina protiv srčanog crva?

Ne. U ovom trenutku, ne postoji komercijalno dostupna vakcina kojom bi se srčani crv prevenirao kod pasa ili mačaka. Međutim, naučnici razmatraju ovu mogućnost. U ovom trenutku, srčani crv se može sprečiti samo redovnom i odgovarajućom upotrebom preventivnih lekova, koje prepisuje veterinar.

Lekovi protiv srčanog crva su dostupni u obliku oralnih i lokalnih preparata. Konsultujte se sa Vašim veterinarom koja je najbolja opcija za Vašeg ljubimca.

Za zakazivanje intervencija, dijagnozu, terapiju i konsultacije posetite nas lično na najbližoj Vet Planet lokaciji, ili nas kontaktirajte putem dežurnog telefona na +381653565664, gde će Vam naš stručni tim odgovoriti na sva Vaša pitanja.


Reference: