065/35-65-664

Trovanje pasa i mačaka hranom

Koje namirnice ne bi smeli da dajemo kućnim ljubimcima, iako bi oni voleli da ih probaju?

Koje namirnice su opasne za ljubimce?

Trovanje pasa i mačaka hranom događa se češće nego što mislimo. Mnogi ljubimci vole da isprobavaju različite namirnice, posebno ako ih vlasnik gricka sa uživanjem. Ali, vodite računa! Mnoge namirnice bezbedne za ljudsku upotrebu mogu biti opasne, pa čak i fatalne za kućne ljubimce.

O kojim namirnicama je reč?

Alkohol

Trovanje pasa alkoholom nije retka pojava. Alkoholna pića i prehrambeni proizvodi koji sadrže alkohol mogu izazvati povraćanje, proliv, poremećaje koordinacije, depresiju centralnog nervnog sistema, otežano disanje, drhtanje, abnormalnu kiselost krvi, komu, pa čak i smrt. Nemojte davati alkohol ljubimcima, iako neki od njih mogu biti zainteresovani da probaju sadržaj čaše kojom ste nazdravili sa prijateljima. Ako sumnjate da je vaš ljubimac uneo alkohol u organizam, hitno se javite vašem veterinaru.

Avokado

Avokado je namirnica koja najveći problem može da napravi pticama, zečevima, magarcima, konjima i preživarima, uključujući ovce i koze. Najveća opasnost od unošenja avokada u organizam ptica leži u oštećenju kardiovaskularnog sistema, pa i smrti. Konji, magarci i preživari često dobiju otekline, posebno glave i vrata.

Čokolada, kafa i kofein

Svi ovi proizvodi sadrže supstance nazvane metilksantin. Farmakološki aktivni metilksantini u prirodnim izvorima su teofilin, teobromin i kofein. Kofein i teofilin se nalaze u kafi i čaju, a teobromin u kakau.

Kada ljubimac proguta metilksantin može doći do povraćanja i proliva, dahtanja, prekomerne žeđi i mokrenja, hiperaktivnosti, abnormalnog srčanog ritma, drhtanja, napada, pa čak i smrti. Trovanje pasa i mačaka najlakše će izazvati crna i mlečna čokolada, dok bela čokolada ima najniži nivo metilksantina, ali i ona može biti opasna.

Citrusi

Stabljike, lišće, kora, voće i seme citrusa sadrže različite količine limunske kiseline i esencijalnih ulja koja mogu izazvati iritaciju, a nekada čak i depresiju centralnog nervnog sistema ako se unose u značajnim količinama. Male doze, poput jedenja voća, verovatno neće izazvati ozbiljne probleme osim manjih stomačnih tegoba. Ni ovu vrstu namirnica ne preporučujemo u ishrani kućnih ljubimaca.

Kokos i kokosovo ulje

Kada se unose u malim količinama, kokos i proizvodi na bazi kokosa verovatno neće naneti ozbiljnu štetu vašem ljubimcu. Plod i mleko svežih kokosovih oraha sadrže ulja koja mogu prouzrokovati iritaciju želuca, mekane stolice ili dijareju. Kokosova voda sadrži puno kalijuma i ne treba je davati psima i mačkama.

Makadamija i orašasti plodovi

Orašasti plodovi, uključujući bademe i orahe, sadrže velike količine ulja i masti. Masti mogu izazvati povraćanje i dijareju, a potencijalno i pankreatitis kod kućnih ljubimaca.

Makadamija orasi mogu kod pasa izazvati slabost, depresiju, povraćanje, drhtanje i hipertermiju. Znakovi se obično pojave u roku od 12 sati nakon uzimanja i mogu trajati približno 12 do 48 sati.

Grožđe

Iako supstanca u grožđu i grožđicama koja izaziva trovanje pasa nije sasvim poznata, ovo voće može prouzrokovati otkazivanje bubrega. Dok se ne sazna više informacija o otrovnoj supstanci, najbolje je izbegavati ovu namirnicu.

Mleko i mlečni proizvodi

Pošto kućni ljubimci nemaju značajne količine laktaze (enzim koji razgrađuje laktozu u mleku), mleko i drugi proizvodi na bazi mleka uzrokuju im dijareju ili druge probavne tegobe.

Luk, beli luk i vlašac

Ovo povrće i začinsko bilje može izazvati gastrointestinalnu iritaciju i dovesti do oštećenja crvenih krvnih zrnaca. Iako su mačke podložnije, psi su takođe izloženi riziku ako pojedu velike količine.

Slane grickalice

Velike količine soli mogu izazvati prekomernu žeđ i mokrenje ili čak trovanje pasa i mačaka natrijumovim jonima. Znakovi da je vaš ljubimac možda pojeo previše slane hrane uključuju povraćanje, proliv, depresiju, drhtanje, povišenu telesnu temperaturu, napade, pa čak i smrt. Apelujemo na vlasnike da ne hrane ljubimce grickalicama poput čipsa, pereca i slanih kokica.

Ksilitol

Ksilitol se koristi kao zaslađivač u mnogim proizvodima, uključujući žvake, bombone, pekarske proizvode i paste za zube. Može izazvati oslobađanje insulina i otkazivanja jetre. Povećanje insulina dovodi do hipoglikemije (sniženi nivo šećera). Početni znaci toksikoze uključuju povraćanje, letargiju i gubitak koordinacije. Povišeni enzimi jetre i otkazivanje jetre mogu se dogoditi u roku od nekoliko dana.

Testo sa kvascem

Testo od kvasca može prouzrokovati nakupljanje gasova u probavnom sistemu vašeg ljubimca. Ovo može biti veoma bolno za životinju. Kvasac proizvodi etanol kao nusproizvod i pas koji unosi sirovo testo za hleb može pokazati znake trovanja alkoholom.

Sirovo/nedovoljno pečeno meso, jaja i kosti

Sirovo meso i sirova jaja mogu sadržati bakterije poput Salmonele i E. coli koje mogu biti štetne za kućne ljubimce i ljude. Sirova jaja sadrže enzim zvan avidin koji smanjuje apsorpciju biotina (vitamin B), što može dovesti do problema sa kožom i dlakama. Hranjenje kućnih ljubimaca sirovim kostima može izgledati kao prirodna i zdrava opcija jer se životinje u divljini hrane kostima. Međutim, ovo može biti veoma opasno za domaćeg kućnog ljubimca, koji se može zadaviti ili zadobiti tešku povredu ako se deo kosti prelomi.

Tekst preveden i prilagođen sa sajta ASPCA „People Foods to Avoid Feeding your Pets“

Ako primetite neke od znakova trovanja pasa i mačaka hranom ili vidite da je Vaš ljubimac slučajno uneo neku od navedenih namirnica, pratite stanje, reagujte na vreme i konsultujte se sa vašim veterinarom.

Ukoliko Vaši ljubimci vole poslastice kao i naši, uvek možete odabrati bezbednu opciju u specijalizovanom petshopu.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Vaš Vet Planet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.