065/35-65-664

Parvovirus kod pasa

Parvoviroza kod pasa – uzročnik, simptomi, lečenje i prevencija

Parvovirus je veoma zarazna virusna bolest koja pogađa pse svih rasa, uzrasta i veličina. Parvovirus kod pasa uzrokuje pseći parvovirus tipa 2 (CPV-2) koji može dovesti do teške bolesti, pa čak i smrtnog ishoda, ukoliko se ne leči. U ovom tekstu stručni tim veterinara Vet Planet klinike Vam iznosi sve što kao vlasnik psa treba da znate o parvovirusu kod pasa, uključujući simptome, lečenje i prevenciju.

Šta je parvovirus kod pasa?

Parvovirus kod pasa (parvoviroza) je virusna infekcija koja napada digestivni sistem psa, izazivajući tešku dijareju (proliv), povraćanje i dehidrataciju ljubimca.

Pored ovoga, u pojedinim situacijama, parvovirus može dovesti i do srčane insuficijencije štenaca sa letalnim ishodom. Virus se izlučuje iz organizma zaraženog psa izmetom, i u spoljašnjoj sredini može da preživi mesecima.

Uzročnik parvoviroze kod pasa

Direktni uzročnik parvoviroze je pseći parvovirus tipa 2 (Canine Parvovirus 2), koji je veoma zarazan. Parvovirus se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženim psom ili indirektno (putem kontakta sa izmetom zaraženog psa).

Štenci i nevakcinisani psi su posebno osetljivi na parvovirus, koji može da preživi više meseci u spoljašnjoj sredini. Takođe svaki kontakt ovih grupa sa psom koji je zaražen parvovirusom je izuzetno opasan.

Životni ciklus parvovirusa kod pasa

Parvovirus kod pasa – koji su simptomi parvoviroze?

Simptomi parvoviroze kod pasa mogu varirati od blagih do teških, a zavise od starosti, rase, imunološkog statusa, prisutnosti drugih hroničnih bolesti i opšteg zdravstvenog stanja ljubimca.

Najčešči simptomi parvoviroze su:

  • Teška dijareja (koja može biti krvava)
  • Povraćanje
  • Gubitak apetita
  • Letargija
  • Dehidratacija
  • Groznica

Navedeni simptomi su opšti, i ne moraju nužno u svakoj situaciji biti povezani sa infekcijom parvovirusom – već i simptom nekih drugih patoloških stanja. Sa druge strane, bez obzira na pretpostavku, svaki od navedenih simptoma je potrebno shvatiti ozbiljno i u najkraćem mogućem roku konsultovati veterinara koji će utvrditi tačan uzrok.

Naročito osetljive grupe na infekciju parvovirusom su još uvek nevakcinisani štenci, i stariji psi kompromitovanog imuniteta kod kojih je potrebna brza intervencija veterinara.

Za sva urgentna stanja u kojima se Vaš ljubimac može naći, dežurni veterinar Vet Planet klinike je dostupan 24 časa dnevno, svakog dana u godini na adresi Tošin Bunar 128, Beograd.

Dijagnoza parvoviroze kod pasa

Parvovirus kod pasa se dijagnostikuje isključivo od strane veterinara, i to na osnovu: opšteg veterinarskog pregleda, kliničkih znakova i dijagnostičkih testova.

Veterinarski pregled – tokom opšteg pregleda, veterinar će tražiti prisutnost znakova koji kod psa mogu ukazati na infekciju parvovirusom, a to su: dehidratacija, letargija, groznica, povraćanje i dijareja. Veterinar će takođe izmeriti temperaturu psa, poslušati rad srca i pluća i izvršiti palpaciju stomaka.

Klinički znaci – ukoliko Vaš pas pokazuje simptome parvoviroze, kao što su gubitak apetita, dijareja i povraćanje, ove činjenice će se takođe uzeti u obzir prilikom dijagnoze.

Fekalni test – najčešći dijagnostički test za parvovirus kod pasa je fekalni test. Testom se utvrđuje prisustvo antigena psećeg parvovirusa tipa 2 (CPV-2) u izmetu Vašeg psa. Fekalni test je veoma precizan i može otkriti prisustvo antigena u periodu već od nekoliko dana nakon infekcije parvovirusom.

Test krvi – Test krvi se takođe može koristiti za dijagnozu parvovirusa kod pasa. Testom se utvrđuje prisustvo antitela na virus u krvi psa. Međutim, ovaj test nije toliko precizan kao fekalni test i u pojedinim slučajevima ne može da otkrije infekciju parvovirusom (ukoliko se izvede u ranim stadijumima infekcije).

Dodatni testovi – u pojedinim slučajevima, dodatni testovi mogu biti neophodni kako bi se dijagnostikovao parvovirus kod pasa. Dodatni testovi mogu uključivati kompletnu krvnu sliku (CBC) i ultrazvuk abdomena (u cilju provere prisutnosti upale i/ili opstrukcije creva).

Vet Planet veterinarska klinika Vam je dostupna 24 časa dnevno, svakog dana u godini za sve potrebne laboratorijske analize, dijagnostiku i lečenje Vaših ljubimaca na adresi Tošin bunar 128 u Beogradu.

Ukoliko je Vašem psu dijagnostikovan parvovirus, važno je da se pridržavate preporuka vašeg veterinara za lečenje i negu. Rana dijagnoza i lečenje mogu poboljšati šanse vašeg psa za potpuni oporavak.

Parvovirus kod pasa – lečenje

Psi sa parvovirusom zahtevaju intenzivnu medicinsku negu i konstantni nadzor veterinara. Usled ovih činjenica, ovim pacijentima je često potrebna hospitalizacija.

Pored obavezne nege i veterinarskog nadzora, lečenje uključuje najčešće: nadoknadu tečnosti i elektrolita (intravenski), i antibiotsku terapiju za sprečavanje sekundarnih bakterijskih infekcija. U teškim slučajevima može biti potrebna i transfuzija krvi.

Stacionar Vet Planet veterinarske klinike je u potpunosti pripremljen i prilagođen Vašim ljubimcima kada im je neophodan 24-oro časovni nadzor.

Kompletnu dijagnostiku, lečenje, laboratorijske analize, sve vrste hirurških intervencija i stacionarno lečenje su dostupni na jednom mestu – na adresi Tošin Bunar 128 u Beogradu.

Parvovirus kod pasa – prevencija

Prevencija je najbolji način da zaštitite svog psa od parvovirusa.

Vakcinacija je veoma efikasna u prevenciji bolesti, a štenad bi trebalo da primi prvu vakcinu u dobi od šest do osam nedelja. Odrasli psi trebalo bi da se redovno revakcinišu kako bi održali imunitet i ostali zaštićeni od infekcije parvovirusom.

Ostale mere prevencije uključuju izbegavanje kontakta sa zaraženim psima, dezinfekciju površina koje mogu biti kontaminirane izmetom i praktikovanje dobre higijene.

Prve vakcinacije štenaca i sve redovne revakcinacije Vaših odraslih pasa, možete obaviti u Vama najbližoj Vet Planet lokaciji. Pozovite nas, zakažite termin, i posetite sa Vašim ljubimcem!

Zaključak

Parvovirus kod pasa (parvoviroza) je ozbiljna i potencijalno opasna bolest po život ljubimca. Rano prepoznavanje simptoma, blagovremeno lečenje i vakcinacija su ključni za sprečavanje širenja virusa i zaštitu vašeg krznenog prijatelja od ove smrtonosne bolesti.

Nadamo se da će Vam ovaj post na blogu pomoći da razumete više o parvovirusu kod pasa i kako da očuvate svog psa bezbednim i zdravim.

Ukoliko ste iz bilo kog razloga zabrinuti za zdravlje Vašeg psa, uvek se konsultujte sa veterinarom!


Referenca: AVMA.org – Canine Parvovirus