065/35-65-664

Pas povraća – uzroci i lečenje povraćanja

Povraćanje kod pasa – uzroci, simptomi i lečenje

Kada pas povraća, takvo stanje odmah izaziva brigu kod vlasnika. Želimo da znamo koji je uzrok povraćanja i šta je u ovakvim situacijama potrebno da uradimo kako bi ljubimcu bilo bolje.

Najčešće još veća zabrinutost nastaje u situacijama kada vlasnici shvate da povraćanje nije definitivna bolest, već najčešće simptom nekog drugog stanja (oboljenja) koje je prisutno kod psa.

Izlistavanjem svih dostupnih informacija na internetu, vlasnici neretko sebe ubede da je najgori scenario najverovatniji, što u nekoj situaciji može, a ne mora biti opravdano.

Pretraživanje svih informacija i iskustava na internetu koje su povezane sa povraćanjem kod pasa može biti izazovno.

Stoga je Vet Planet tim za Vas u nastavku teksta spremio najvažnije činjenice koje će Vam pomoći da prepoznate: koji su najčešći uzroci kada pas povraća, kako da razlikujete povraćanje od regurgitacije i u kom slučaju je potrebno da se obratite veterinaru.

Povraćanje ili regurgitacijа?

Pre nego što dođemo do mogućih uzroka povraćanja, moramo da ukažemo na razliku između povraćanja i regurgitacije.

Kada pas povraća prisutno je silovito izbacivanje sadržaja iz želudca i gornjeg dela tankog creva. Pas u jakom mlazu izbacuje hranu i tečnost napolje. Pre samog čina povraćanja pas najčešće pokazuje znake mučnine: prisutna je preterana salivacija i kontrakcije abdomena, slično kao i kod ljudi.

Regurgitacija, za razliku od povraćanja je pasivni pokret, kojim se pas rešava hrane koja još uvek nije svarena. Za razliku od povraćanja, regurgitaciju karakteriše teško disanje i kašljanje. Pogledom na sadržaj koji je pas izbacio takođe možemo da napravimo razliku – hrana izbačena regurgitacijom je nesvarena i može da ima cilindričan oblik ezofagusa (jednjaka) psa u kojem se nalazila neposredno pre ovog čina.

Zašto pas povraća?

Svi dugogodišnji vlasnici znaju da je povraćanje relativno česta pojava kod pasa. Povremeno, zdravi psi povrate bez ikakvog razloga i nastave dalje kao da se ništa nije desilo. Može se desiti jednostavno da je pas jeo prebrzo, progutao nešto što nije trebalo ili na primer prožvakao puno trave. Ovakav tip povraćanja nije nešto što treba da vas brine.

Kada povraćanje kod psa treba da Vas zabrine?

Potrebno je da se obratite veterinaru što je pre moguće ukoliko primetite:

 • Kontinuirano ili hronično povraćanje
 • Ukoliko pas povraća velike količine odjednom
 • Povraćanje koje je praćeno simptomima groznice, letargije, i anemije
 • Ukoliko pas povraća krv
 • Ukoliko sumnjate da je povraćanje prouzrokovano trovanjem ili unosom bilo koje vrste štetnih materija
 • Povraćanje praćeno krvavom stolicom

Generalno, oprez vlasnika nikada nije na odmet kada je povraćanje kod psa prisutno. Ukoliko niste sigurni da se radi o povraćanju kao izolovanom incidentu kod ljubimca koji je potpuno zdrav – savetujemo Vam da kontaktirate Vašeg veterinara.

Za sva urgentna stanja kod Vašeg ljubimca, dežurni veterinari Vet Planet klinike na adresi Tošin Bunar 128 dostupni su Vam 24 časa, svih 365 dana u godini.

Koji su uzroci akutnog povraćanja kod pasa?

Akutno povraćanje kod psa može da bude ozbiljan simptom nekolicine stanja kao što su:

 • Trovanje
 • Pankreatitis
 • Otkazivanje bubrega
 • Otkazivanje jetre
 • Intestinalni paraziti
 • Virusna infekcija
 • Toplotni udar
 • Prisutnost nesvarljivog stranog tela

Pomoć vlasnika u situacijama kada pas povraća, može biti dragocena veterinaru u pronalaženju uzroka povraćanja.

Na primer, ukoliko pas povraća nakon boravka napolju na suncu (ili npr. nakon čekanja u automobilu) – najverovatniji uzrok povraćanja je toplotni udar.

Ukoliko vidite da je Vaš pas jeo smeće, jedan od verovatnijih uzroka je činjenica da je pojeo nešto što nije trebalo.

Vi najbolje poznajete svoga ljubimca, i zato vi kao vlasnik možete da doprinesete u otkrivanju uzroka i brzini dijagnoze koju će veterinar postaviti Vašem psu.

Ukoliko Vaš pas povraća, ima loš apetit i dijareju – obavezno posetite svog veterinara.

Hronično povraćanje kod pasa

Hronično povraćanje kod psa označava ponavljajuće, često i/ili povraćanje koje dugo traje. Razlog je za brigu, posebno ako se javlja uz neke od navedenih simptoma:

 • Povraćanje krvi
 • Bol u abdomenu
 • Depresija
 • Dehidratacija
 • Slabost
 • Temperatura
 • Loš apetit
 • Gubitak težine

Uzroci hroničnog povraćanja mogu biti različiti, a najčešći od njih su:

 • Opstrukcija u digestivnom traktu
 • Karcinom
 • Parvoviroza
 • Kolitis
 • Zatvor
 • Bolesti jetre ili bubrega
 • Pankreatitis

Važno je napomenuti da se većina stanja u kojima je prisutno hronično povraćanje uspešno leči, ukoliko se reaguje na vreme.

Sva stanja praćenja hroničnim povraćanjem zahtevaju stručnu intervenciju i monitoring veterinara, jer u najvećem broju slučajeva nisu rešiva sama od sebe.

Za sva urgenta stanja, osoblje Vet Planet klinike je dostupno Vašim ljubimcima 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.

Pas povraća krv

Sumnja da pas povraća krv je po pravilu uvek znak koji bi trebao zabrinuti vlasnika. Ukoliko posumnjate da povraćeni sadržaj psa sadrži krv – nemojte oklevati i potražite hitno pomoć veterinara

Kako prepoznati krv u povraćenom sadržaju?

Tragovi sveže krvi u povraćenom sadržaju su svetlocrvene boje. Po pravilu ova krv, u povraćenom sadržaju potiče iz želuca ili tankog creva.

Ukoliko se u povraćenom sadržaju nalaze primese krvi koje izgledaju poput zrnaca mlevene kafe, ovo može ukazati na krv koja potiče iz donjih delova digestivnog sistema.

Ljubimac će u ovim situacijama najčešće nevoljno uzimati hranu, a stanje može biti praćeno i prolivom kod psa.

Ukoliko je prisutnost krvi u povraćenom sadržaju praćena

Šta je potrebno da uradite ukoliko pas povraća krv?

Najvažnije je da odmah potražite pomoć dežurnog veterinara. Prisutnost krvi iz želuca ili creva u povraćenom sadržaju se uvek smatra urgentnim stanjem za ljubimca.

Gubitak krvi može biti veliki, a obilno krvarenje u pojedinim situacijama može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i do smrti.

Ukoliko primetite da Vaš pas povraća krv, ne oklevajte da konsultujete veterinara što pre!

U ovim situacijama je važno što pre dovesti ljubimca, kako bi veterinar uradio anamnezu, proveo potrebne laboratorijske pretrage i otkrio uzrok krvarenja koje se manifestuje u povraćenom sadržaju.

Dežurni veterinar Vet Planet klinike je u slučaju svih urgentnih stanja na raspolaganju Vašem ljubimcu 24 časa dnevno, svakoga dana u godini na adresi Tošin Bunar 128 u Beogradu.

Povraćanje kod štenaca

Povraćanje kod pasa može biti opasno, ali sve situacije u kojima štene povraća – tretiraju se kao urgentna stanja. Zašto je tako?

Nakon šest nedelja štenci gube imunitet koji su nasledili od majke. Tek u tom periodu počinju sa zaštitnim vakcinama, i nalaze se u potencijalno velikom riziku da se zaraze ozbiljnim izazivačima bolesti kao što je npr. Parvovirus ili paraziti.

Ukoliko Vaše štene povraća, shvatite takvu situaciju odmah kao hitno stanje. Nemojte čekati da prestane, ili ostaviti štene da prenoći, u nadi da će proći samo od sebe.

Za svako urgentno stanje, dežurni veterinari Vet Planet klinike su dostupni Vama i Vašim ljubimcima 24 časa, svakoga dana, na adresi Tošin bunar 128.

Otkrivanje uzroka povraćanja

Određivanje uzroka povraćanja kod psa se sastoji iz nekoliko koraka:

Anamneza je prvi – Veterinar će vas pitati nekoliko pitanja o dostupnosti različitih otrova, o tome da li ste uveli neke promene u ishranu Vašeg ljubimca, kao i o tome da li Vaš pas ispoljava neke druge simptome pored povraćanja.

Drugi korak je veterinarski pregled – Pregled može uključiti i laboratorijske analize poput biohemijskih, određivanja krvne slike, ultrazvuka, rendgena i druge dijagnostičke procedure.

Utvrđivanje uzroka – nakon utvrđivanja uzroka koje izaziva povraćanje kod psa, veterinar nastavlja sa lečenjem.

Tretiranje povraćanja

Kada veterinar odredi uzrok povraćanja, započinje se sa lečenjem.

Povraćanje često izaziva probleme poput dehidratacije, poremećaja balansa elektrolita i želudačne kiseline. Veterinar će se pobrinuti za sve to i u nekim slučajevima može prepisati lekove protiv mučnine.

Lečenje povraćanja se nastavlja individualno, u skladu sa procenom veterinara, i može uključiti infuziju, medikamente protiv mučnine i za zaustavljanje povraćanja, kao i antibiotsku terapiju.

Pas povraća – kada je potrebno pozvati veterinara?

Ako vaš pas povrati jednom i onda nastavi normalno da se ponaša i igra, normalno jede i ima normalne stolice, verovatno se radi o izolovanom događaju koji ne zahteva dodatnu brigu.

Ukoliko pas povrati više puta, ima epizode povraćanja koje se ponavljaju, sumnjate da je uzrok povraćanja strano telo, ili povraća krv – obavezno pozovite veterinara. Povraćanje je simptom mnogih ozbiljnih bolesti i stanja i kao vlasnici dugujemo našim ljubimcima da to shvatimo ozbiljno.

Dežurni veterinar Vet Planet klinike Vam je dostupan 24 časa, svakoga dana u nedelji za sve što je potrebno Vašem ljubimcu.

Referenca: Causes of Dog Vomiting