065/35-65-664

Teranje kod pasa

Šta je teranje kod pasa i koji su znaci? Koliko traje, kada se javlja i kako sprečiti teranje kod pasa?

Da li imate nesterilisanu ženku psa? Ukoliko je Vaš odgovor da, prepoznavanje znakova kada je ženka u teranju je veoma važno, kako biste sprečili neželjenu trudnoću i planirali štence kada zaista budete spremni za njih.

Osim toga, prepoznavanjem ovog perioda u životu ženke možete izbeći nepredvidljivost u ponašanju koja se manifestovati tokom ovog perioda.

U nastavku teksta, Vet Planet tim Vam je spremio odgovore na najčešća pitanja:

Šta podrazumeva „teranje kod pasa“?

Teranje kod pasa podrazumeva fazu u reproduktivnom ciklusu ženke psa, tokom kojeg se dešava ovulacija, ženka je plodna i spremna za parenje.

Pazite – iako se tokom ovog perioda Vaša ženka može ponašati čudno i smešno, manifestujući klasično ponašanje ženke u teranju, postoji realna mogućnost da zatrudni tokom ovog vremena. Stoga, je važno da preduzmete sve mere kako biste sprečili neželjenu trudnoću psa.

Teranje kod pasa je poznato i kao estrus ciklius i sastoji se iz 4 faze.

Koliko često je teranje kod pasa?

U proseku, kod ženki psa se teranje javlja 2 puta godišnje, ili otprilike svakih šest meseci. Napomena je da učestalost i interval mogu varirati individualno, kao i između rasa. Na primer, veoma velike rase pasa mogu da budu u teranju samo jednom godišnje, dok male rase mogu i tri puta godišnje.

Dužina ciklusa, ponašanje psa tokom ciklusa i hormonske promene se razlikuju individualno od psa do psa. Dok su psi mladi, njihov ciklus može biti nepravilan, pa može proći i do dve godine dok se ciklus ne ustali.

Teranje kod pasa mužjaka – da li postoji?

Ne, teranje kod pasa mužjaka ne postoji. Samo ženka psa može biti u teranju. Izraz „teranje kod pasa“ se posebno odnosi na fazu estrusa reproduktivnog ciklusa, tokom kojeg je ženka prijemčiva za parenje i može zatrudneti.

Stoga, mužjaci se mogu pariti tokom cele godine, već od 6 meseca kada dosegnu polnu zrelost. Ukoliko imate nekastriranog mužjaka, starijeg od 6 meseci, verovatno znate koji izazovi dolaze sa njegovom seksualnom zrelošću. Stalno spreman za parenje, nekastrirani mužjak često beži od kuće, svakom prilikom koja mu se ukaže, željan da upozna i „pozdravi“ ženke iz komšiluka.

Iako mužjaci nemaju reproduktivni ciklus kao ženke, imajte na umu da ženke (u istom domaćinstvu ili okolini) mogu imati veliki uticaj na ponašanje mužjaka tokom perioda estrusa.

Mužjak psa će osetiti miris ženki tokom estrusa zahvaljujući specijalnom feromonu poznatom kao metil p-hidroksibenzoat. Ovaj miris utiče na mužjaka, naročito ukoliko je nekastriran, koji postaje seksualno uzbuđen i može se usredsrediti na potragu za ženkom koja je u teranju.

Parenje je krajnji cilj ovog prirodnog, snažnog instikta kod nekastriranih pasa. Tokom ovog perioda, mužjak čak može zanemariti uzimanje vode ili hrane, jer je njegov instinkt veoma fokusiran na parenje.

Najčešći znaci teranja kod ženki pasa

Niste sigurni da li je Vaša ženka u teranju? Pored krvarenja, koje je najčešće prvi pokazatelj da je ženka u teranju, postoji još nekoliko uobičajenih ponašanja na koje treba obratiti pažnju, а to su:

 1. Ženka liže svoje intimne delove više nego obično – uobičajeno je da se psi održavaju čistim i urednim tako što se ližu. Međutim, ukoliko primetite da Vaša nesterilisana ženka preterano liže svoje intimne delove, to može biti dobar pokazatelj da je u teranju.

  Ženka psa će se lizati kao odgovor na oticanje vulve i krvavi iscedak koji se pojavljuje tokom reproduktivnog ciklusa. Većina pasa se bez problema može održavati čistim tokom ovog vremena, ali ukoliko isedak Vašeg psa pravi nered, možda ćete želeti da razmislite o korišćenju pelena za pse.
 2. Promena navika pri mokrenju – ženka psa spremna za parenje često mokri drugačije, tako da bi ovo mogao biti drugi znak koji ukazuje da je ženka u teranju. Ove promene se najčešće manifestuju kroz:
  • Mokrenje češće nego obično
  • Podizanje noge pri mokrenju
  • Mokrenje oko muških pasa

   Ukoliko se navika prilikom mokrenja kod Vaše ženke naglo promenila i nije tako predvidljiva – moguće je da je u teranju.
 3. Ženka psa se lakše se sprijateljava sa mužjacima – jedan od važnih znakova da je ženka u teranju je da postaje privlačnija i prijemčivija za mužjake. Verovatno će biti prijateljski raspoložena prema svim mužjacima, a oni će takođe pokazivati povećano interesovanje za nju.

  Na primer, tokom estrusa ženke će često dozvoljavati mužjaku da je njuše i ližu, a inače ne bi tolerisale ovo ponašanje. Prekomerno mahanje repom je takođe znak otvorenosti prema muškim psima, čime ženka signalizira da želi fizički kontakt.
 4. Promena u držanju i položaju repa – kada se ženka psa nalazi u estrusu (drugoj fazi) reproduktivnog ciklusa, spremna je za parenje i to pokazuje svojim držanjem i položajem repa. Tokom ovog perioda, ženka psa zauzima sugestivan stav, kao poziv muškim psima i lagano podiže i pomera rep u stranu.
 1. Naskakanje na mužjake i hiperaktivnost – naskakanje na pse suprotnog pola nije samo karakteristično za mužjake, mogu ga raditi i ženke. Ovo je jedan od najočiglednijih znakova ženke u teranju. U ovom periodu ženke mogu postati i hiperaktivne – pobeći iz dvorišta ili vući povodac kako bi se upustile u potragu za partnerom.
 2. Anksioznost i gnežđenje – Ženka tokom teranja može postati uznemirena ili čak agresivna. Tokom ovog perioda će može pokazati znake gnežđenja, kao pripremu za trudnoću.

Ovo su samo neki od mogućih znakova ženki u teranju. Kako će se ponašati ženka tokom estrusa zavisi u velikoj meri od temperamenta i karakteristika rase. Tako da, sa druge strane ženka tokom ovog perioda može postati i lenja, opuštenija ili čak umiljatija.

Prvo teranje kod pasa

Prvo teranje kod pasa se najčešće dešava kod ženki u uzrastu od 6 do 12 meseci starosti. Ovo je trenutak kada ženke postaju polno zrele. I od ovog trenutka, pa do kraja života ženke će prolaziti u proseku kroz 2 estrusa (reproduktivna ciklusa) godišnje.

Iako se prvo teranje kod pasa javlja najčešće u ovom periodu, ono se može javiti i u drugom periodu, što zavisi individualno od ženke i rasi kojoj ona pripada.

Faze reproduktivnog ciklusa kod ženke psa

Kako biste bolje razumeli i prepoznali znake koji ukazuju na teranje kod pasa, potrebno je biti upoznat sa svim fazama reproduktivnog ciklusa ženke psa (ciklus estrusa).

Reproduktivni ciklus se sastoji iz četiri faze: Proestrus, Estrus, Diestrus i Anestrus.

1. faza – Proestrus

Prva faza ciklusa se naziva proestrus. Ova faza zavisno od rase može trajati od 3 do 17 dana, ali najčešće oko 9 dana. Prvi znak ove faze je otok vulve. Ovo je jedan od najboljih načina da uočite početak ciklusa kod ženke.

Tokom faze proestrusa karakteristični su sledeći simptomi:

 • Promena ponašanja – mogu varirati od blagih do ozbiljnih. Ponekad će ženka izgledati privrženija vlasniku, a u drugim trenucima pomalo mrzovoljno.
 • Promena apetita – nije neuobičajeno da ženka odbija hranu tokom prve nedelje, a može postati i gladnija. Kako god se manifestovala ova promena, ponekad može biti znak da je proestrus u toku.
 • Oticanje vulve – oticanje vulve i krvarenje može varirati od ženke do ženke, kao i njene rase. Krvarenje je obično lagano tokom prvih nekoliko dana, a postaje izraženije sredinom nedelje.
 • Podvlačenje repa – reakcija ženke koja je karakteristična u proestrusu. Manifestuje se uvlačenjem repa između nogu ili sedenjem kad god se drugi pas približi.
teranje-kod-pasa-faze-ciklusa
4 faze ciklusa kod ženke psa

2. faza – Estrus

Faza estrusa je druga faza reproduktivnog ciklusa, u zavisnosti od rase može trajati od 3 do 21 dan (u proseku traje 9 dana). Ovo je faza kada je ženka plodna. Tokom estrusa njeni jajnici oslobađaju jaja koja su spremna za oplodnju. Ukoliko se parenje dogodi u ovom periodu, velika je verovatnoća da će ženka ostati trudna. Tokom ove faze ponašanje ženke psa je vrlo specifično – prebacuje rep na stranu, prati svoj instikt za razmnožavanje i pokušaće da bude napolju češće nego uobičajeno.

Tokom ove faze su karakteristični:

 • Krvni isedak je sveliji – ranije svetlo crven postaje svetliji i ružičast.
 • Otok vulve se smanjuje i nestaje – ženka je plodna.
 • Flertovanje sa mužjacima – podvijanje repa kojim je odbijala mužjake tokom prve faze ciklusa nestaje, a mužjake priziva pomeranjem repa u stranu okrećući im leđa uz visoko držanje repa.

3. faza – Diestrus

Nakon estrusa, nastupa treća faza – diestrus. Ova faza je duža, traje od 60 do 90 dana, i tokom nje ženka psa više nije plodna. Ukoliko je ženka tokom estrusa zatrudnela, faza diestrusa traje do okota (rođenja štenaca) – oko 60 dana.

Znaci diestrusa uključuju:

 • Postepeni nestanak otoka vulve – većina otoka se povlači u roku od 7 dana.
 • Manje flertovanja sa mužjacima – bez obzira da li je ženka trudna ili ne, mužjaci je u ovoj fazi manje zanimaju.

4. faza – Anestrus

Anestrus je poslednja – četvrta, faza reproduktivnog ciklusa. Anestrus je poznata i kao faza mirovanja. Ovo je najduža faza ciklusa ženke psa i traje od 100 do 150 dana. Tokom ove faze ženka psa nije plodna.

Nakon završetka faze anestrusa, reproduktivni ciklus počinje ponovo prvom fazom – fazom proestrusa.

Koliko traje teranje kod pasa?

Kako se termin „teranje kod pasa“ najčešće odnosi samo na plodni deo reproduktivnog ciklusa (estrus) – ovaj period traje u proseku 9 dana. Međutim u zavisnosti od rase, može trajati od 3 do 21 dan.

Ženke u proseku imaju dva estrusa godišnje, ali kod svake ženke se individualno razlikuje dužina trajanja estrusa.

koliko-traje-teranje-kod-pasa
Estrus kod ženki pasa u proseku traje 9 dana.

Menopauza kod pasa – da li postoji?

Menopauza kod ženki pasa ne postoji. Svaka nesterilisana ženka je plodna do kraja svoga života!

Stoga, ne dovodite se u zabludu da je izostanak estrusa (menstruacije) kod starije ženke normalan. Naime, svaki propušteni estrus kod ženke, bez obzira na uzrast može biti patološki znak. Ukoliko primetite da se ovo dešava, konsultujte svog veterinara.

Kako sprečiti teranje kod pasa?

Teranje kod pasa je primalni instikt koji ženka psa ima u cilju produženja vrste, počinje od dostizanja polne zrelosti do kraja njenog života.

Teranje kod pasa je moguće sprečiti isključivo sterilizacijom ženke psa. Ova procedura je jedini siguran način da Vaša ženka neće imati neplaniranu trudnoću.

Ukoliko razmatrate sterilizaciju kao opciju za ženku, konsultujte se sa veterinarom koji će Vam pomoći da ustanovite kada je najbolji trenutak za izvođenje ove procedure.

Za sve konsultacije, veterinarske preglede i procedure, tim Vet Planeta vam je dostupan svih 365 dana u godini. Pozovite nas i posetite na Vama najbližoj Vet Planet lokaciji.


Referenca: How to tell if dogs are in heat?