065/35-65-664

Trovanje pasa

Trovanje kod pasa – Simptomi, lečenje, prva pomoć i najčešći uzročnici

Trovanje pasa se javlja najčešće kao posledica olake navike koju ljubimci imaju, a to je da strpaju u usta bilo šta što im se nađe na putu – od pokvarene hrane ili lukovica biljaka pa sve do antifriza ili otrova za pacove koji mogu biti kobni. Unošenjem opasnih materija u organizam, psi mogu ozbiljno ugroziti svoje zdravlje, pa je stoga izuzetno važno naučiti psa da reaguje na komandu „Ostavi to“. Ove dve reči mogu doslovno Vašem ljubimcu spasiti život u pojedinim situacijama.

Nažalost, činjenica je da ne možemo ponašanje našeg psa pratiti sa punom pažnjom svakoga minuta tokom dana. Zato je jako važno da svaki vlasnik psa prepozna znake trovanja kod psa na vreme i zna šta je potrebno da uradi ukoliko njegov pas pojede nešto opasno.

Trovanje pasa simptomi

Simptomi trovanja kod pasa se mogu razlikovati u zavisnosti od vrste i količine supstance koju je pas pojeo ili inhalirao (udahnuo). Ne postoji jedinstveni simptom ili skup simptoma koji nas može u slučaju trovanja sa sigurnošću i uvek uputiti na dijagnozu. Sa druge strane, osnovna podela znakova koji se manifestuju kod trovanja je na gastrointestinalne i neurološke.

Najčešći znaci trovanja pasa su:

 • Proliv ili krv u stolici (svetlocrvena krv ili tamno crna stolica)
 • Povraćanje
 • Gubitak apetita
 • Napadi ili tremor (podrhtavanje)
 • Krvarenje (krv u urinu ili iz njuške)
 • Promene u ponašanju (letargija ili hiperaktivnost)
 • Pojava modrica (primetno na područjima sa malo dlake poput desni, unutrašnjosti ušiju, preponskog predela)
 • Pronalazak neuobičajenog materijala u stolici / Stolica psa je izmenjene boje ili konzistencije – npr. zelenkast, žućkast materijal može da ukazuje na trovanje rodenticidima (otrov za pacove).

Trovanje može na organizam ljubimca da deluje raznoliko. Neki otrovi manifestuju momentalno dejstvo, dok drugi mogu da prouzrokuju dugoročne posledice kao što su anemija ili da izazovu postepeno otkazivanje organa. Ono što dodatno otežava situaciju, kada govorimo o trovanju pasa, jeste što se simptomi poput nepravilnosti u radu srca ili otkazivanja rada jetre najčešće ne mogu dijagnostikovati sve dok nije prekasno.

Stoga je od izuzetne važnosti da ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma ili ukoliko postoji bilo kakva sumnja da je pas uneo potencijalno opasnu supstancu odmah kontaktirate veterinara.

Dežurni tim Vet Planet klinike dostupan Vam je svakoga dana u godini, 24 časa dnevno za sva urgentna stanja na adresi Tošin Bunar 128 u Beogradu.

Prva pomoć kod trovanja

Nije svaki pas koji ima proliv ili povraća otrovan. Uzročnici ovih simptoma mogu biti brojni, ali ukoliko postoji i jedan mali razlog da posumnjate na trovanje – hitno krenite u akciju!

Kada je trovanje u pitanju što je Vaša reakcija brža – bolji su izgledi za oporavak Vašeg ljubimca.

Koraci koje treba da preduzmete u slučaju sumnje na trovanje psa:

 1. Ostanite smireni i psa odvojite psa od otrova odmah (supstance za koju imate sumnju da ima mogućnost ili je izazvala trovanje)
 2. Obratite pažnju na simptome – da biste mogli što bolje da ih opišete veterinaru.
 3. Pozovite Vašeg veterinara ili dežurnu veterinarsku kliniku – neophodno je da ovo učinite odmah i bez odlaganja (ukoliko je noć ne čekati jutro). U slučaju trovanja svaki minut je dragocen!
 4. Ostatak otrova spakujte ili uslikajte etiketu – svaka informacija o supstanci koja je izazvala trovanje Vašeg ljubimca, veterinaru može biti dragocena u dijagnozi i lečenju.
 5. Pratite savete veterinara, ako vam kaže da dođete, odmah krenite.

U slučaju sumnji na trovanje Vašeg psa i sva ostala urgentna stanja – dežurni veterinari Vet Planet klinike su Vam dostupni 24 časa dnevno, 365 dana u godini na adresi Tošin Bunar 128.

Trovanje pasa lečenje

Preduslov za uspešno lečenje trovanja kod pasa je pravovremena dijagnoza, identifikacija uzročnika trovanja i primena prilagođene terapije u zavisnosti od uzročnika.

Veterinar će odrediti terapiju koja je bazirana na osnovu činjenice čime je pas otrovan. Zato je važno uzeti uzorak ili slikati etiketu (ukoliko ste u mogućnosti). Ukoliko ne znate šta je Vaš ljubimac uneo, imajte u vidu da veterinar možda ne može testirati svaku mogućnost, ali detaljna analiza krvi može ukazati na uzročnika. Činjenica je da za uzročnike poput antifriza i otrova za pacove postoje protivotrovi, koji su primenjivi u pojedinim situacijama.

Glavni cilj veterinara u slučaju trovanja je sprečavanje dalje apsorpcije otrova. Ovaj postupak može podrazumevati primenu aktivnog uglja, davanje lekova koji će izazvati povraćanje ili primenu diuretika koji će ubrzati izbacivanje otrova. Cilj svakog od ovih načina je pokušaj da se otrov što pre eliminiše iz organizma ljubimca.

Važna napomena svim vlasnicima kućnih ljubimaca je da apsolutno i ni u kom slučaju ne pokušavaju samostalno da vrše medikamentozno lečenje trovanja kod ljubimaca!

Pored toga što ćete izgubiti dragoceno vreme od trenutka trovanja do pružavanja adekvatne prve pomoći, moguće je da ćete neadekvatnom terapijom ili pokušajem izazivanja povraćanja Vašem ljubimcu dodatno pogoršati stanje!

Stoga, jedini siguran savet je da potražite stručnu pomoć veterinara što je pre moguće. Dežurni tim veterinara Vet Planet klinike Vam je dostupan svakoga dana od 00-24 časa za sva urgentna stanja na adresi Tošin Bunar 128.

Najčešći uzročnici trovanja pasa

Uzročnici trovanja pasa mogu biti brojni. Neki od njih su veoma očigledni poput pesticida ili insekticida, ali postoje i oni za koje vlasnici nikada ne bi posumljali da su štetni. Za razliku od ljudi, psi imaju drugačiji metabolizam, pa se toksičnost pojedinih supstanci ne može ravnati prema ljudskim standardima, koji su nam uglavnom poznati.

Najčešća trovanja kod pasa su:

 • Trovanje lekovima (lekovi za pritisak, antiinflamatorni, antidepresivi…)
 • Trovanje ljudskom hranom koja je opasna za pse (crni luk, beli luk, čokolada)
 • Trovanje otrovom za pacove (rodenticidima)
 • Trovanje preparatima kućne hemije – proizvodi za cišćenje kuće poput Domestosa, deterdženta za pranje veša, kozmetike i slično.
 • Trovanje antifrizom – češće i naročito opasno u zimskom periodu!
 • Otrovnim biljkama

Trovanje pasa hranom

Iako nam je jako slatku da psu koji nas tugaljivo gleda dajemo namirinice kojima se mi hranimo, postoje namirnice koje su izuzetno štetne po našeg ljubimca. Neke od njih su crni i beli luk koji su za ljude zdravi i uskusni, ali kod pasa loše deluju na krvnu sliku, dovode do anemije, digestivnih problema kao i problema sa disajnim traktom. Čokolada i slatkiši svih vrsta mogu biti izuzetno opasni po pse. Psi jako teško metabolišu ove namirnice. Simptomi koji se javljaju su otežano disanje i ubrzan rad srca, a može da se desi i da trovanje slatkišima završi smrtnim ishodom kod trovanja slatkišima koji sadrže npr. veštačke zaslađivače. U organizmu psa može da dođe do naglog lučenja insulina, može se desiti da pas izgubi svest.

trovanje-pasa-hranom
Trovanje pasa hranom mogu da izazovu i namirnice koje su ukusne i zdrave u ljudskoj ishrani!

Trovanje pasa lekovima

Trovanje pasa lekovima se dešava kada ljubimci dođu u kontakt sa lekovima bilo koje vrste. Lekovi u formi tableta i pastila su vrlo pogodni za gutanje, jer Vaš ljubimac za vrlo kratko vreme može uneti veliku količinu igrajući se, ili misleći da su granule.

Prilikom trovanja lekovima najčešće dolazi do unosa prevelike doze (predoziranje), slično kao i kod ljudi.

trovanje-pasa-lekovima
Trovanje pasa lekovima se dešava najčešće u kućnim uslovima gde ljubimce lako dostupni humani medikamenti vlasnka privuku jarkim bojama.

Od humanih lekova uzročnika trovanja – naročito su opasni: antiinflamatorni lekovi (NSAIL, ibuprofen, paracetamol), antiepileptici, lekovi za snižavanje krvnog pritiska i naravno lekovi sa psihoaktivnim dejstvom (lekovi za smirenje ili spavanje).

Prva pomoć i terapija kod trovanja lekovima zavisi uveliko od količine i vrste leka koju ja pas uneo (pojeo). Vrlo verovatno vašem psu treba izazvati povraćanje jer se tablete relativno sporo razlažu i duže vremena im treba da naprave štetu. Primena diuretika je takođe česta kod ovog tipa trovanja.

Trovanje pasa otrovom za pacove

Trovanje pasa otrovom za pacove je veoma čest uzrok trovanja kod pasa. Psi često naiđu na zamke sa otrovom, unesu supstancu ili im se čak dešava da pojedu glodara koji je uneo otrov. Osnovna supstanca otrova je strihnin. Supstanca koja je jako opasna i koja i u minijaturnoj količini pravi nepopravljivu štetu.

trovanje-pasa-otrovom-za-pacove
Trovanje pasa sa otrovom za pacove je relativno često – Otrov je često dostupan psima i izgledom može podsećati na pelet ili granule.

Klinička slika koju daje ova vrsta trovanja je veoma dramatična i zahteva hitno reagovanje veterinara.

Simptomi trovanja strihninom su: grčenje mišića ekstremiteta i celog tela, vrata, kičme, preosetljivost na svetlost, drhtavica, aritmija, temperatura i povraćanje. Kod ovog tipa trovanja lečenje mora započeti što pre.

Vaš ljubimac će verovatno biti izložen hitnom ispiranju želudca, priključen na infuziju i biće mu dati diuretici i lekovi za opuuštanje mišićnog spazma. Vreme je najvažniji faktor za najbolji mogući ishod po vašeg ljubimca.

Ukoliko imate sumnju da je Vaš pas imao kontakta sa otrovom za pacove ili pojeo glodara koji je otrovan, savetujemo Vam da konsultujete veterinara, čak i pre pojave prvih simptoma, kako bi svaka sumnja bila otklonjena.

Tim dežurnih veterinara Vet Planet klinike, na adresi Tošin Bunar 128, Vam je dostupan 24 časa dnevno, svih 365 dana u godini za sva urgentna stanja.

Trovanje pasa antifrizom

Trovanja pasa antifrizom su češća tokom zimskih perioda nakon što tečnost iscuri iz automobila, međutim nisu neuobičajna ni tokom ostatka godine – pre svega zbog činjenice da antifriz lako privuče pse svojim „slatkastim“ ukusom.

Najbolja preventiva od trovanja antifrizom tokom zimskih perioda je sprečavanje izlaganja ljubimaca bilo kakvoj tečnosti koja se nalazi u blizini parkiranih automobila. Ako primetite da je Vaš ljubimac bio blizu bilo kakve tečnosti koja se nalazi oko auta, odmah ga odvojite, operite mu šape očistite ga. Ako pak ne stignete na vreme i sumnjate da je polizao antifriz odmah pozovite veterinara i u ovom slučaju trovanja vreme je ključno.

trovanje-pasa-antifrizom
Trovanje pasa antifrizom je češće tokom zimskih meseci. Prosuti uzročnik trovanja može biti lako dostupan ljubimcima tokom šetnji čak i na udubljenjima trotoara, asfalta ili parkinga.

U organizmu psa, antifriz se razlaže do izuzetno toksičnih materija koje se vežu za kalcijum u telu stvarajući kristale koji veoma štetno deluju na bubrege, pluća i mozak vašeg psa. Trovanje antifrizom brzo daje prve simptome. Vaš pas ubrzo će početi da leluja, povraća i ima proliv. Trovanje može i da izazove delirijum i drhtavicu.

Lečenje je slično kao i kod ostalih trovanja, a sastoji se u davanju aktivnog uglja, velike količine infuzije i terapije diureticima. U slučaju da odreagujete brzo vašem psu može biti dat i antidot ukoliko je količina koju je popio mala.

Trovanje pasa proizvodima kućne hemije

Proizvodi za čišćenje obično nisu ukusni, međutim pakovani su u interesantne boce koje su intenzivnih boja i zato mogu biti zanimljivi vašim ljubimcima. Psi najčešće dođu u kontakt sa izbeljivačima koji sadrže hlor i to direktno iz boce ili u razblazenoj varijanti sa vodom od čišćenja iako je to manje štetno opet može napraviti štetu poput korozivnih ozleda u digestivnom traktu vašeg psa. Deterdženti su sledeći na listi opasnih proizvoda oni sadrže supstance koje izazivaju salivaciju i stomačne probleme. Tablete za pranje sudova i veša su izuzetno koncentrovani deterdženti i mogu dovesti do dehidratacije i dati ekstremniju kliničku sliku.

Opasni proizvodi kućne hemije koje ljubimce privuku bojama jarkih pakovanja su česti uzročnik trovanja kod pasa.

Kod trovanja ovim proizvodima veoma je važno da vašem veterinaru znate da kažete kom ootrovu je vaš pas bio izložen u kojoj količini i pre koliko vremena. Uslikajte etiketu ili ponesite sam proizvod prilikom dolaska kod veterinara.

Otrovne biljke za pse

Psi su poznati po guranju njuške tamo gde ne treba. Pa tako i dok njuškaju po travi neretko naiđu na biljke koje imaju izuzetno pozitivan uticaj na prirodu ali mogu kod pasa da naprave ozbiljne probleme i dovedu čak do otkazivanja jetre. Neke biljke su manje opasne i izazvaće samo proliv, dok druge mogu biti životno opasne.

Biljke od kojih naročito treba čuvati psa su: Lale, Đurđevak, Filadendron, Rododendron, Ciklama, Bršljan, Božur, Digitalis i brojne druge.

Najčešći simptomi trovanja biljkama su: povraćanje, pojačano lučenje pljuvačke, proliv, kožne alergije, srčane i disajne smetnje.

Prevencija je najbolja kod borbe protiv ove vrste trovanja – upoznajte se sa činjenicom koje biljke su štetne za Vašeg psa, i sprečite ga da se nađe u njihovoj blizini.

Referenca: Top 10 Dog Poisons