065/35-65-664

Virusne bolesti mačaka

Najčešće virusne bolesti mačaka

Virusne bolesti mačaka

Razlog zašto vlasnici maca dolaze u Vet Planet Clinicu su  virusne bolesti mačaka. Virusne bolesti mačaka možemo podeliti na više nekih grupa s obzirom da je to dosta široka tema i veliki broj virusa koji dovode do problema kod maca. Prva grupa virusa su virusi koji prave problem na gornjim respiratornim putevima. To su virusi za koje vakcinisemo mace. Prva vakcina kreće sa osam do devet nedelja a sledeća vakcina je za četiri do pet nedelja posle prve vakcine. Posle osnovne imunizacije vakcinacija se radi jednom godišnje.

To su virusi herpes virus i kalici virusi. Simptomi koje vlasnici obično primete to su kijavica, kašalj, vodenast iscedak iz ok i nosa. Za pet do sedam dana ti simptomi postaju dosta izraženiji temperatura je visoka, gnojni iscedak iz oka iz nosa. U takvom stanju obično mace dođu u kliniku Vet Planet i ostaju na bolničkom lečenju pošto je potrebno bolničko lečenje najčešće za za takve bolesti.

Način širenja tog virusa je vrlo lagan. Lako se širi u mačećim populacijama, u azilima,u prihvatilištima pa čak i u pansionima.Naglašavam pansionima zato što često kad se ide na godišnji odmor macu ostavljamo negde na čuvanje. Vrlo je bitno da birate gde ostavljate macu iz razloga što je bitno voditi računa o tome da u tim pansionima svi ljubimci koji su na čuvanju budu vakcinisani. Da ti pansioni budu jako dobro očišćeni jer se virusi širi po površinama bokseva, preko činija, preko hrane pa i preko ruku.Dijagnostika tih virusnih bolesti mačaka obično se radi serološki, putem krvi ili uzimanje brisa koji se šalje u veterinarsku laboratoriju.

Druga grupa virusnih bolesti mačaka

Druga grupa virusnih bolesti mačaka to su virusi HIV i FelV. To su dva imunosupresivna virusa virus SIDE i leukemije kod maca, dve neizlečive bolesti. Za jednu od tih bolesti postoji vakcina to je za mačiju leukemiju, a za SIDU ne postoji vakcina. Za razliku od leukemije SIDA se malo teže širi. Obično to ide parenjem, ujedima i ugrizima dok leukemiju mogu čak da prenesu i majke preko mleka. Leukemija se lakše širi čak i preko hrane, preko posipa i preko telesnih izlučevina. Ove virusne bolesti mačaka možemo da dijagnostikujemo u klinici preko brzih seroloških testova

Ukoliko je maca pozitivna na SIDU ili leukemiju kao što rekoh to su dve bolesti koje su neizlečive. Nažalost na našem tržištu ne postoje serumi koji se mogu davati u cilju i svrhu lečenja. Vlasnici ljubimaca koji znaju da njihovi ljubimci imaju ovu bolest potrebno je da vode računa o ishrani, da se pojača kvalitet držanja u smislu higijene i da se u ishranu uključe suplementi koji će podići imunitet maca.

Lečenje virusnih bolesti mačaka

Mace koje zadržavamo na stacionarnom, bolničkom lečenju su 24 sata na klinici Vet Planet ispraćeni. Terapija kod virusnih bolesti mačaka iziskuje intravenoznu terapiju nadoknade tečnosti, upučivanje suplemenata, imunomodulatora koji će podizati organizam. Pa čak u nekim teškim stanjima kad imamo te teške respiratorne probleme, kad se mace guše, kad imaju glad za vazduhom u tim slučajevima maca iziskuje inhalaciju i terapiju kiseonikom 24 časa.

Ukoliko Vaš ljubimac ima bilo koji od ovih navedenih simptoma možete doći na Vet Planet kliniku u toku radnog vremena od 8:00 h ujutru do 8:00 h uveče.  Zasva urgentna stanje tu smo otvoreni za Vas 24 časa.

Vet Planet Clinica se nalazi u ulici Tošin bunar 128 i za sve predloge i sva pitanja možete nas kontaktirati na telefone i posetiti u radno vreme od 8:00 do 20:00.

Za sve hitne slučajeve tu smo 00-24h.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Vaš Vet Planet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.