065/35-65-664

Održavanje higijene ušiju kod pasa

Higijena ušiju kod pasa

Higijena ušiju kod pasa

Važnost ušiju kod pasa je velika, pored toga što su organ sluha one učestvuju i u drugim važnim neurološki procesima.

 Same uši se sastoje  iz tri dela, to su spoljašnje uho koga čine ušna školjka i spoljašnje ušni kanal, zatim srednje uvo i unutrašnji ušni aparat. Usled velikog broj različitih rasa postojie različiti oblici ušnih školjki , postoje rasa sa dignutim visoko uspravljenim  ušima ali postoje i rase kod kojih su uši  spuštene kod kojih je ušni kanal  zatvoren samim tim ove rase su pogodnije  bakterijskaim, gljivičnim i parazitkim infekcijama.

Različiti oblici ušiju kod pasa različitih rasa

Dugodlake rase i kovrdžave rase koje obiluju dlačnim prekrivačem takođe poseduju dosta dlaka u svom ušinom kanalu, te je ušni kanal pogodno mesto za razvijanje bilo kakve upale.

I psima kao i nama ljudima se u ušima stvara cerumen, stvaranje cerumena je fiziološka normalna pojava međutim ukoliko dođe do preteranog  lučenja ušne masti ovo može biti i neki od simptoma bolesti ušiju.

Predisponirajući faktori  koje dovode do nastanka upala ušiju su  visoka vlaga, visoka temperatura, sistemska oboljenja,  loša higijena ušiju, pad imuniteta, alergije…

Najčešća oboljenja ušiju kod pasa

Jedan od najčešćih uzroka upale ušiju pasa su alergije, kada su u pitanju alergijska stanja najčešće se javlja bilateralni otitis to jest upala oba ušna  kanala, u ovom slučaju dolazi do crvenila ušiju to jest ušnog kanala. Retko se zapaža neki eksudat karakterističan  ili sadržaj, tek  nakon nekog vremena s obzirom da ova stanja pogoduju razvoju bakterijskih i gljivičnih infekcija ušiju može  doći do prerastanje pre svega kvasčevih gljivica ili nekih bakterija.

 Kada su u pitanju kvasčeve gljivice bitno je pomenuti maleseziju, malesezija je normalan stanovnika ušnog kanala, međutim pri padu imuniteta, dugog korišćenja antibiotika, pri alergijskim reakcijama ili neadekvantnoj higijeni malesezija može napraviti ozbiljan problem.

 Takođe kada su bakterije u pitanju na brisu najčešće imamo stafilokok , ove bakterijske upale se leče topikalnim antimikrobnim sredstvima.

Ušni šugarac je  paraziti kojeg najčešće  zatičemo u ušnom kanalu, uzročnik je otodectes .

Ovaj uzročnik stvara crvenkasto braon krastice u ušima, s obzirom da ovaj paraziti izazivaju iritaciju i crvena smeđe kraste u ušima, u spoljašnjem ušnom kanalu uočava se prisustvo sadržaja crvenkasto crne boje neprijatnog mirisa.

 Jedan od najčešćih simptoma je to da pas češe uši i često mlati glavom, Vlasnici tada dovede psa na pregled upravo zbog češanja kao neprijatnog mirisa iz ušnog kanala.

Neretko se dešava da nakon odvođenja psa u šetnju, par sati nakon toga ili pak  pravo iz šetnje dolaze vlasnici sa psima sa pričom da je pas zacvileo, počeo da mlati glavom i da drži glavu na stranu.

Često na pregledu uočavamo prisustvo popinog praseta u ušima. Popino prase je vrsta trave srodne ječmu, ova biljka može napraviti ozbiljne probleme kad je u pitanju zdravlje ušiju pasa posebno ako se ne ukloni na vreme.

Karakteristika popinog praseta je da nakon primarnog mesto ulaska u kožu pas može da se pomeri. Vlasnici neretko mešaju ove simptome sa ubodom insekta te ne dovede psa na vreme na pregled, a popino prase može napraviti  ozbiljan problem kada je u pitanju ušna školjka, može dovesti do perforacija bubne opne, samim tim suha.

Nega i higijena

Čišćenje ušiju je kao jedan od glavnih oblika održavanje higijene samih ušiju, takođe najbitnija stavka u terapiji upalnih procesa ušiju samo čišćenje neophodno kako bi se odstranio gnoj ukoli ga ima.

Redova nega i higijena oboljenja ušiju je svakako najbolja preventiva,  s obzirom na anatomske specifičnosti pojedinih rasa, samim tim i ušnih školjki .

Vet Planet Clinica se nalazi u ulici Tošin bunar 128 i za sve predloge i sva pitanja možete nas kontaktirati na telefone i posetiti u radno vreme od 8:00 do 20:00.

Za sve hitne slučajeve tu smo 00-24h.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Vaš Vet Planet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.