065/35-65-664

Veterinarska laboratorija

Laboratorijske analize u veterini

Laboratorija i laboratorijska dijagnostika u veterini

Laboratorija tj. laboratorijska dijagnostika je bazalna dijagnostika u veterinarskoj medicini bez te dijagnostike veterina ne može praktično da se zamisli. Ono što danas radimo u laboratoriji je ispitivanje krvi, urina, fecesa, briseva i tako dalje. Kada pričamo o uzorcima i uzimanju uopšte ispitivanju analiza krvi, krv se uzima intravenozno. Krv se kolektuje i  stavlja se u  epruvete.

Postoji razlika što obično vlasnici prvoj i primete to su čepići na epruvetama. Čepići su u različitim bojama i u zavisnosti od boje epruvete zavisi i koji uzorak to jest koju analizu ćemo raditi. One epruvete koje najčešće koristimo su osnovne osnovne epruvete zelene i crvene. Zelea epruveta je EDTA epruveta, u njoj je supstanca koja ne dozvoljava krvi da koaguliše.  Takvu krv koristimo za ispitivanje krvne slike. Krvna slika nam govori o eritrocitima koji spadaju u grupu crvenih krvnih zrnaca, o ćelijama inflamacije, ćelijama upale koje govore o belim krvnim zrncima i trombociti.

Iz te epruvete iz koje radimo krvnu sliku je pogodna krv da se rade i drugi testovi. To su brzi testovi , test na srčanog crva, 4DX test, kod maca su tu u pitanju virusi SIDE i virusi leukemije.

Iz crvene i narandžaste epruvete je epruveta koje nam služi za centrifugiranje krvi. U njoj se praktično ne nalazi nikakav hemijska supstanca i mi zovemo puna krv. Iz te krvi posle centrifuge dobijamo serum, iz tog seruma se rade dalje analize. Te analize su ono što dobijate kao rezultate biohemije.

Analize koje se rade u laboratoriji

Pored krvnih analiza koje radimo rade se i analize urina. Obično vlasnici donose urin u kliniku i mi tražimo da to bude prvi jutarnji urin iz razloga što je taj urin najkompletniji za ispitivanje. Jer u toku dana zbog hranjenja, igre i tako dalje nalazi  urina nisu potpuno validni. Međutim nekada koristimo i takve analize urina onog momenta kad nam je bitan nalaz pogotovo kod tih urgentnih stanja. Obično u takvim momentima mi uzimamo urin koji se uzima ili kateterom ili punkcijom preko abdomena. Iz urina ono što radimo su kvantitativne i kvalitativne analize urina. Dakle ispitujemo sadržaj urin, prisustvo mikrokristala u urinu, zatim pH urina kao i specifičnu težinu.

Laboratorija na Vet Planet klinici

Feces je još jedna od telesnih izlučevina koje su u laboratoriji ispituju. Feces opet najčešće vlasnici donose u kliniku na zahtev veterinara. Ispitujemo koprološki koprokultura svojstva samog fecesa. Koprokultura je analiza koja nam govori o prisustvu bakterija u fecesu i tako labaratorijsko ispitivanje iziskuje referentnu labaratoriju. Mi takve nalaze šaljemo u veterinarsku laboratoriju, a ono što radimo kod nas to je ispitivanje na prisustvo parazita metodom flotacije, metodom sedimentacije i test na prisustvo djardije u stolici.

U cilju dijagnostike i dijagnostičkih procedura kod nekih dermatološki stanje ako su problemi sa kožom radimo skarifikate, radimo citološke nalaze kože i briseve iz ušiju koji su takođe ili citološki ili se šalju na mikrobiološka ispitivanja.

Naša laboratorija je u sklopu klinike i otvorene tokom 24 časa. Svakako što je preporuka nas kao veterinara jeste da se krvna slika, biohemija su nalazi koji se rade jednom godišnje kod zdravih ljubimaca. Onog momenta ako postoji bilo kakva stanje bolesti veterinar ili bilo ko iz našeg tima će naglasiti kada se radi sledeća analiza.Sve ove druge analize koje sam navela su više analize koje mi kao veterinari tražimo da se urade u datom momentu. Dakle apelujem svakako na vlasnike da svoje kućne ljubimce dovode na redovne sistematske preglede u kojima se obuhvata svakako i pregled krvne slike i biohemije.

Vet Planet Clinica se nalazi u ulici Tošin bunar 128 i za sve predloge i sva pitanja možete nas kontaktirati na telefone i posetiti u radno vreme od 8:00 do 20:00.

Za sve hitne slučajeve tu smo 00-24h.

Konsultacije i pregled kod nas možete zakazati u željenom terminu na 065/35-65-664

Vaš Vet Planet Clinic

Ukoliko niste sigurni kada je vreme za veterinarski pregled, pogledajte članak o tome ovde.